Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μάσκα τσέπης

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού – ειδικά μετά από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ – δείχνουν ότι το πράγμα θα χειροτερέψει πριν έλθουν τα καλύτερα (ή τα λιγότερο άσχημα) στο πεδίο της οικονομίας.

Ηδη τα νέα από τις τουριστικές περιοχές – παρά τις αναλαμπές μεγάλης κίνησης σε κάποιους προορισμούς – προδιαθέτουν για την επιβεβαίωση των χειρότερων σεναρίων: ο τζίρος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και πολύ περισσότερων θέσεων εργασίας.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Είναι προφανές ότι θα απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης της αγοράς από τις αρχές του φθινοπώρου – κάτι που απαιτεί χρήματα: ήδη η γερμανική κυβέρνηση προανήγγειλε τη συνέχιση τέτοιων πολιτικών και για το 2021, μιας και ουδείς μπορεί να βασιστεί στην πιθανότητα να υπάρξει ως το τέλος της χρονιάς κάποια θετική είδηση για εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Η ανάγκη αυτή υπάρχει – σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό – και για την ελληνική οικονομία, μιας και είναι δεδομένη η απώλεια αρκετών μονάδων του ΑΕΠ λόγω των αρνητικών εξελίξεων στον τουρισμό. Και καθώς τα πρώτα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να εκταμιεύονται προς τα τέλη της χρονιάς, το ερώτημα που προκύπτει είναι από πού θα βρεθούν τα χρήματα για το φθινόπωρο.

Το ευτύχημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει ακόμα αρκετές επιλογές – πριν αρχίσει να εξετάζει σενάρια που προϋποθέτουν δεσμεύσεις ως προς τις πολιτικές, είτε μεγάλες, είτε σχετικά ανώδυνες. Το κακό είναι ότι η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων – καθημερινή και μεγάλη μέσα στον Αύγουστο – εντείνει τη μεσοπρόθεσμη αβεβαιότητα και επομένως μεγαλώνει τις ανάγκες ως προς τη στήριξη της αγοράς.

Επομένως, σε αυτή τη φάση είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει έλεγχος στους ρυθμούς επιδείνωσης του υγειονομικού προβλήματος: μόνον έτσι μπορεί να αλλάξει η αρνητική ψυχολογία που θολώνει διαρκώς το τοπίο στην ελληνική αγορά. Με την έννοια αυτή η χρήση της μάσκας – όπως συστήνουν οι ειδικοί – δεν είναι μόνον για την προστασία της υγείας (της δικής μας και των άλλων), αλλά και του βιοτικού μας επιπέδου: όσο πιο γρήγορα μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που καταγράφεται καθημερινά τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπιστεί η οικονομική πλευρά της επιδημίας. Με την έννοια αυτή, όσοι επιμένουν σε θεωρίες συνωμοσίας δεν βλάπτουν μόνον τη δημόσια υγεία, αλλά και την τσέπη όλων μας…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon