Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αβέβαιος Αύγουστος

Κορωνοϊός: Δειγματοληπτικά τεστ, μάσκες και απολυμάνσεις σε δήμους της Αττικής

Newsroom eleftherostypos.gr

Πυκνώνουν καθημερινά τα σύννεφα που μαζεύονται πάνω από την χώρα – και δεν είναι ζήτημα καιρού: από τη μία οι συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν, από την άλλη η επέλαση του κορoνοϊού, που μοιάζει να επιστρέφει σαν εφιάλτης…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Θυμίζουν πολλοί ότι η πιο σκοτεινή στιγμή της νύχτας είναι λίγο πριν από την αυγή. Και με την έννοια αυτή, ίσως τα πράγματα χειροτερέψουν λίγο ακόμα, πριν αρχίσουν να βελτιώνονται.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή έχουμε δύο αστάθμητους παράγοντες: τον ιό-κορ;oνα και τον ιό Ερντογάν. Και σε ό,τι αφορά την επιδημία, είναι προφανές ότι στηρίζουμε όλες τις ελπίδες στην επιστήμη, αλλά και στην ατομική ευθύνη: είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι μόνον με το φόβο των προστίμων σπεύδουν κάποιοι να συμμορφωθούν ως προς τη χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Oπως είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σπεύδει από τη μία πλευρά να δηλώσει ότι τάχα η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου ωφελεί τα τουρκικά συμφέροντα και από την άλλη ότι στέλνει πολεμικά πλοία για να συνοδεύσουν ερευνητικά σκάφη σε ελληνικά νερά στην Aνατολική Μεσόγειο…

Προφανώς, τα δύο θέματα δεν έχουν την ίδια βαρύτητα: όσο κι αν ο ιός επηρεάζει αρνητικά το ίδιο το βιοτικό μας επίπεδο -και θα το κάνει για απροσδιόριστο διάστημα-, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας δεν είναι διαπραγματεύσιμα. Και δεν μπορεί να μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με οτιδήποτε άλλο.

Ωστόσο, το πλέγμα της αβεβαιότητας, σε συνδυασμό με τον πόλεμο νεύρων που επιχειρεί ο Ερντογάν, βαραίνει ιδιαίτερα το εσωτερικό σκηνικό της χώρας και δημιουργεί μία κατάσταση η οποία βραχυπρόθεσμα είναι ως και προβληματική. Το χειρότερο είναι, δε, ότι πρόκειται για παράγοντες που δεν εξαρτώνται και τόσο από τις κινήσεις της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει πίσω – αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να δώσει χώρο στην διπλωματία. Μία βιαστική κλιμάκωση θα μπορούσε να αποβεί εντέλει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

Aλλωστε, οι πάντες αναγνωρίζουν ότι κάποια στιγμή τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών θα λυθούν στη Χάγη – και το όλο πρόβλημα συνίσταται στη λίστα των θεμάτων επί των οποίων θα κληθεί να αποφασίσει το δικαστήριο: αν θα είναι η υφαλοκρηπίδα ή αν θα είναι το νέφος των τουρκικών απαιτήσεων…

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Συνωστισμός ατομικής ευθύνης

Kon

Όταν ακόμα και το άγαλμα φορούσε μάσκα, ο ηλίθιος γελούσε

Kon

Ας κάνουν λίγο στην άκρη οι «βαρόνοι»

Kon

Ελαφρά Ταξιαρχία

Kon

Καταλήψεις και παραφωνίες

Kon

Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας

Kon

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας

Τουρκία: Ο θάνατος του μουσικού

Kon

Αυτονόητη προστασία

Kon