Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εν κινδύνω…

Newsroom eleftherostypos.gr

Η απόφαση του Ερντογάν να κάνει τη Αγία Σοφία τζαμί μάς πλήγωσε. Οχι μόνο γιατί η Αγία Σοφία αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο της Χριστιανοσύνης αλλά και γιατί είναι  το απαύγασμα της  θρησκευτικής, πολιτιστικής και  ηγεμονικής ακμής του Βυζαντίου.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Η ελληνική Ιστορία -όσο κι αν δεν αρέσει σε συγκεκριμένους ιδεοληπτικούς- είναι ενιαία και το Βυζάντιο αναπόσπαστο μέρος της. Μπορεί η εθνολογική σύνθεση του Βυζαντίου να μη συνδέεται  αποκλειστικά με τους Ελληνες, καθώς  στα σύνορά του προσαρτήθηκαν, κατά καιρούς,  διαφορετικοί λαοί. Ομως, ο κορμός της σύνθεσής του ήταν ο ελληνορωμαϊκός κόσμος και οι διάφορες εθνότητες αφομοιώθηκαν, αποκτώντας  κοινά χαρακτηριστικά: γλώσσα, θρησκεία, ελληνικό πολιτισμό. Αυτά υπήρξαν οι καθοριστικοί παράγοντες που λειτούργησαν ενοποιητικά.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επωάστηκε επί πολλά έτη. Με αυτό τον φόβο ζούσε το Φανάρι. Ο Ερντογάν αποφάσισε  να αναμετρηθεί με το κεμαλικό καθεστώς που μπορεί ακόμη να προβάλλει προσκόμματα  στον πλήρη εξισλαμισμό του κράτους. Στόχος της απόφασης του Ερντογάν  να συσπειρώσει το φανατικό ισλαμικό ακροατήριο το οποίο σήμερα τον στηρίζει. Ωστόσο αυτό είναι που  αντιμετωπίζει και τα μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα.

Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε «αυθόρμητα». Για όλα έχει σχέδιο. Ανεξάρτητα από το πότε το βάζει μπροστά. Ερχεται μία στιγμή που το εκτελεί ψυχρά αδιαφορώντας αν θα υπάρξουν αντιδράσεις. Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είχε προειδοποιήσει. Εμείς το βρίσκαμε τερατώδες. Τα άλλα κράτη περιορίζονταν σε ευχολόγιο. Ουσιαστική δράση καμία. Δεν ενδιαφέρει τον Ερντογάν όσα γράφονται για την απομόνωση της Τουρκίας. Ξέρει ότι είναι «μεγάλη αγορά» από την οποία κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί.

Από το 2002  ως σήμερα πόσες φορές -και μάλιστα προεκλογικά- δεν έχει αναφερθεί στο όραμά του να επαναφέρει την Αγία Σοφία σε τζαμί όπως την έκανε ο πρόγονός του Μωάμεθ που την κατέλαβε;

Το πρόβλημά μας σήμερα, έτσι όπως το βλέπω εγώ, δεν  λύνεται με δηλώσεις του δόγματος «οφθαλμόν αντί οφθαλμού». Πολλώ δε μάλλον  δεν αντιμετωπίζεται με θρησκευτικούς όρους και αναφορές στη Χριστιανοσύνη. Δεν μπορεί να εμφανιζόμαστε στα διεθνή fora, στους οργανισμούς , στα όργανα της Ευρώπης να  κλαίμε επειδή ο Ερντογάν αποφάσισε να αναβιώσει το 1453. Το να εκφράζομε τα αισθήματά μας είναι θεμιτό. Δεν θα πει κανείς ότι το χτύπημα για τους Ελληνες δεν είναι από εκείνα που βρίσκουν ευθέως τον στόχο τους, δηλαδή την καρδιά μας.

Μπορούμε να έχουμε συμμάχους  μόνον αν  καταστήσουμε σαφή τον κίνδυνο που διατρέχει η Αγία Σοφία ως το  τέλειο επίτευγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, ως μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στον κατάλογο της UNESCO. Το Ισλάμ είναι ανεικονική θρησκεία.  Ως τζαμί αποκλείεται να μείνουν τα ψηφιδωτά ανοικτά. Επομένως, το μνημείο προσβάλλεται βάναυσα. Τα ψηφιδωτά κινδυνεύουν. Η Αγία Σοφία χωρίς τα ψηφιδωτά της και τις μαρμάρινες επενδύσεις της είναι μισό μνημείο. Οφείλει η UNESCO να το περάσει στη λίστα των μνημείων εν κινδύνω. Το κτύπημα για τον Ερντογάν θα είναι μεγάλο. Και οι συνέπειες επίσης. Ενα απλό σας θυμίζω: Στα αεροδρόμια  του κόσμου την τουριστική  διαφήμιση με τα ψηφιδωτά της Αγίας Σοφίας…

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Επειδή δεν συνεμορφώθησαν…

Μιχάλης Μάρδας

Η μηχανή του κιμά…

Kon

Πλάκα που έχουν…

Kon

Γουρουνάκια ροζ…

Kon

Ουκ αφέωνται…

Kon

2020: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Kon

Σαν λευκό χαρτί…

Kon

Δεν έχει ελπίδα πια καμιά..

Μιχάλης Μάρδας

Οι μάσκες έπεσαν

Kon