ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το δημογραφικό και η λύση

Το δημογραφικό και η λύση

Newsroom eleftherostypos.gr

Το σενάριο είναι εφιαλτικό, αλλά όπως φαίνεται ρεαλιστικό. Ολες οι έρευνες για το δημογραφικό δείχνουν πως ο πληθυσμός της Ελλάδας διαρκώς θα γερνάει και θα συρρικνώνεται. Σύμφωνα με τελευταία αμερικανική μελέτη, το 2100 θα κυμαίνεται μεταξύ 4,7 και 5,3 εκατομμυρίων. Θα είμαστε οι μισοί. Και για να είμαστε και εμείς ρεαλιστές, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να ζούμε, θα είναι οι μισοί από όσοι είμαστε σήμερα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΒΕΒΑΙΑ το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Αντιθέτως, είναι παγκόσμιο. Οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες θα παρουσιάσουν μείωση πληθυσμού, ενώ οι αναπτυσσόμενες και φτωχές θα έχουν αύξηση.

ΤΟ ζήτημα, όμως, είναι τι κάνουμε εδώ πέρα. Υπάρχουν λύσεις; Ή είναι νομοτελειακή η συρρίκνωση του πληθυσμού. Προτάσεις υπάρχουν πολλές. Κυρίως βασίζονται σε τρεις άξονες: σοβαρή οικονομική στήριξη στις νέες οικογένειες, ενσωμάτωση μεταναστών, επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού.

ΩΡΑΙΑ είναι όλα αυτά. Αλλά στη θεωρία. Μπορούμε να συζητάμε και να γράφουμε για ώρες και ημέρες τα υπέρ και τα κατά. Κάποιοι θα μιλήσουν περί καθαρότητας και κάποιοι άλλοι περί πολυπολιτισμικότητας του πληθυσμού. Ωραία και η αντιπαράθεση. Οπως είπαμε, όμως, τα προβλήματα απαιτούν πράξεις για να λυθούν και όχι θεωρίες.

ΤΟ πρόβλημα, λοιπόν, για να αντιμετωπιστεί πρέπει να το προσεγγίσουμε στη ρίζα του. Γιατί οι νέοι δεν κάνουν παιδιά – ή πολλά παιδιά; Γιατί οι νέοι ψάχνουν με κάθε αφορμή να φύγουν από τη χώρα μας; Γιατί όσοι έφυγαν πρόσφατα, αλλά και οι Ελληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς δεν σκέφτονται καν να επιστρέψουν; Και γιατί οι μετανάστες που φτάνουν στην πατρίδα μας θέλουν να φύγουν όσο πιο γρήγορα μπορούν, έχοντας πάντοτε ως όνειρο τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Η απάντηση είναι κοινή για όλα τα ερωτήματα. Η Ελλάδα είναι τρομερά ελκυστική για να έρθει κανείς να κάνει διακοπές, να βουτήξει στη θάλασσα, να δει αρχαία, να φάει παραδοσιακή κουζίνα. Μέχρι εκεί. Η Ελλάδα είναι πανέμορφη ως χώρα, αλλά «άσχημη» ως κράτος. Και όταν λέμε κράτος δεν εννοούμε μόνο το Δημόσιο. Εννοούμε και τον ιδιωτικό τομέα. Εννοούμε και την καθημερινότητα. Στο δρόμο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο καφέ, στη δουλειά.

ΤΟ πρόβλημα είναι πως αν δεν μεταρρυθμιστεί η νοοτροπία μας -το DNA-τότε μπορεί οι μελέτες να πέσουν έξω και ο πληθυσμός να μειωθεί με ακόμα πιο γρήγορο ρυθμό.

ΔΕΝ τηρούμε κανόνες και νόμους. Το κράτος δεν σέβεται τους πολίτες. Οι πολίτες δεν σέβονται το κράτος. Οι πολίτες δεν σέβονται τους υπόλοιπους πολίτες. Λείπουν τα λεφτά για το σήμερα και το όραμα για το αύριο. Λείπει η υλοποίηση ρηξικέλευθων μεταρρυθμίσεων που θα μεταμορφώσουν την πραγματική οικονομία και την παιδεία μας.

Η λύση υπάρχει και είναι μπροστά μας. Αποδείχθηκε μόλις πριν από τρεις μήνες. Η κυβέρνηση, το κράτος και οι πολίτες αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί την πανδημία με τεράστια επιτυχία. Οι λόγοι ήταν απλοί. Υπήρξε ενότητα, κάτι σπάνιο. Υπήρξε αποφασιστικότητα, κάτι ακόμα πιο σπάνιο. Υπήρξε ταχύτητα, κάτι ανέλπιστο. Υπήρξε τήρηση κανόνων, κάτι απίθανο. Και ξαφνικά γίναμε φωτεινό παράδειγμα στο εξωτερικό.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ να τα καταφέρουμε. Αρκεί να γκρεμίσουμε ιδεοληψίες. Να ξεκινήσουμε να χτίζουμε μια νέα Ελλάδα με φόντο το 2030. Ετσι, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το δημογραφικό.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Βήμα βήμα χωρίς πολλά λόγια

Kon

Ακόμα μια παγκόσμια πρωτοτυπία στα ελληνικά πανεπιστήμια

Kon

Ολυμπιονίκης στην ψυχή!

Kon

Μια άβυσσος χωρίζει… Μητσοτάκη και Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Πραγματικές μεταρρυθμίσεις

Kon

Το εμβόλιο, το πιστοποιητικό και ο δρόμος προς την ελευθερία

Kon

Κουραστική πολυγλωσσία

Kon

Lockdown και εμβολιασμός

Kon