Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Είμαστε για τα πανηγύρια;

Παπαθανάσης: Τέλος τα πανηγύρια τον Αύγουστο - Δεν θα υπάρξει δεύτερο γενικό lockdown

Newsroom eleftherostypos.gr

Ετσι φαίνεται. Η Αλμωπία, όπως ενημερώθηκα, κηρύσσει επανάσταση για την ακύρωση της πανηγύρεώς της. Μην πείτε ποια Αλμωπία. Oι Μακεδόνες την ξέρουν.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Ξέχασαν πολύ γρήγορα τους δύο μήνες εγκλεισμού λόγω Covid; Τους περάσαμε με υπομονή, αντοχή, απόλυτα συνειδητοποιημένοι ότι έπρεπε να… τη βγάλουμε καθαρή. Τώρα, ως διά μαγείας σβήσαμε από τη μνήμη μας τον κίνδυνο που διατρέχουμε ΑΚΟΜΗ; Εμείς, οι οικείοι μας και όλος ο άλλος κόσμος.

Αυτό, δε, που μου προκάλεσε τεράστια ανησυχία χθες είναι ότι στη στάση του μετρό, στο Σύνταγμα, επιβιβάζονταν στο συρμό επιβάτες χωρίς μάσκα -πλην δυο-τριών ηλικιωμένων- και δεν είδα κάποιον να τους υποδείξει ότι δεν επιτρέπεται η επιβίβασή τους. Καταργήθηκε η μάσκα στο μετρό και δεν το μάθαμε;

Πριν από δυο-τρεις μέρες είδα και κάποια σχόλια ότι ο καθηγητής Τσιόδρας πήγε στη σύσκεψη, στο Μαξίμου, φορώντας μάσκα. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν ο καθ’ ύλην και με γνωστικό αντικείμενο αρμόδιος εξακολουθεί να φορά τη μάσκα στους κλειστούς χώρους, τι θα έπρεπε να κάνουμε εμείς. Το παράδειγμα -μήνυμα του καθηγητή ήταν προς όλους μας. Ωστόσο συνειδητοποιώ ότι υπάρχει ένας κόσμος που πιστεύει ότι ο κίνδυνος πέρασε.

Ακούω και τα σχετικά επιχειρήματα: «Αφού επιτρέπουν να έρθουν από τη Αγγλία στην Ελλάδα για τις διακοπές τους, γιατί δεν επιτρέπουν σε εμάς τα πανηγύρια;». Αλλο επιχείρημα: «Αφού στα αεροπλάνα το μόνο μέτρο που τηρείται είναι η μάσκα, εμείς γιατί να μην κάνουμε το πανηγύρι μας που θα γίνει και σε ανοικτό χώρο;».

Εχω την εντύπωση ότι κανείς Χαρδαλιάς δεν είχε απαγορεύσει μέχρι προχθές τα πανηγύρια στην ύπαιθρο. Το αντίθετο μάλιστα. Το πανηγύρι είναι μια σημαντική κοινωνική εκδήλωση στην οποία γίνεται το «αντάμωμα» με ξενιτεμένους συντοπίτες που επιστρέφουν από τα αστικά κέντρα για να ξανασμίξουν με συγγενείς, φίλους και τους συγχωριανούς. Τα πανηγύρια για τους ανθρώπους της υπαίθρου είναι ίσως το πιο σημαντικό «ραντεβού» του καλοκαιριού. Και δεν θέλω να παραλείψω ότι ένα πανηγύρι αποδίδει στην ντόπια οικονομία, ειδικά φέτος το καλοκαίρι, όταν ο σκεπτικισμός για τα ταξίδια, που έχει αναπτυχθεί, διεθνώς, είναι μεγάλος.

Ωστόσο, όσα πανηγύρια έγιναν αυτές τις μέρες, αντί να είναι πρότυπα υπευθυνότητας ώστε να διασφαλίζονται και οι ντόπιοι και οι επισκέπτες -τουλάχιστον οι άνθρωποι υψηλού κινδύνου και τρίτης ηλικίας-, κυριάρχησε ο ενθουσιασμός της μάζωξης! Καμία συναίσθηση του κινδύνου που ελλοχεύει. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποτυπώνουν επικίνδυνη χαλαρότητα. Ο συνωστισμός είναι ο καλύτερος αγωγός του ιού.

Θυμίζω ότι οι ιοί των προηγούμενων χρόνων είχαν αντιμετωπιστεί το πολύ ενός διμήνου. Για τον Covid-19 ξέρουμε:

Αν εξαπλώνεται μέσω του αέρα; Oχι.
Ξέρουμε αν το μεταδίδουν εύκολα οι ασυμπτωματικοί; Oχι.
Ξέρουμε αν δημιουργεί ανοσία; Oχι.
Ξέρουμε τι τραύματα αφήνει; Ναι, αφήνει σοβαρά.
Επομένως; Μη χάσουμε όσα κερδίσαμε. Είμαστε για τα πανηγύρια; Μετά από τόσες θυσίες; Oχι.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πλάκα που έχουν…

Kon

Γουρουνάκια ροζ…

Kon

Ουκ αφέωνται…

Kon

2020: Σαν να μην πέρασε μια μέρα…

Kon

Σαν λευκό χαρτί…

Kon

Δεν έχει ελπίδα πια καμιά..

Μιχάλης Μάρδας

Οι μάσκες έπεσαν

Kon

Φωτιά στα τόπια…

Kon

Λίφτινγκ…

Kon