Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Tριμερής με δύο μέρη

Newsroom eleftherostypos.gr

Ενδιαφέρεται, άραγε, η Μέρκελ για κάτι περισσότερο από το να μην σκάσει μια ελληνοτουρκική σύγκρουση στην τελευταία ευρωπαϊκή της προεδρία;

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος

Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από τα πρόσωπα, το τάιμινγκ και τα προγράμματα του καθενός. Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης θα μείνουν, αλλά η καγκελάριος θα αποχαιρετήσει οριστικά σε ένα χρόνο την πολιτική.

Το να ισχυριστεί κάποιος ότι σε αυτό το μικρό διάστημα φιλοδοξεί στ’ αλήθεια να επαναλάβει το μοντέλο των Πρεσπών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προφανώς δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Το τανγκό άλλωστε θέλει δύο κι αυτή την εποχή ο Τούρκος ηγέτης στροβιλίζεται σε έναν δερβίσικο χορό μεγαλείου, που συνήθως είναι προάγγελος μεγάλων συμφορών (όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για όσους άτυχους συναντήσει στο δρόμο του).

Μόνο οι τυφλοί τα ώτα, τον νου και τα όμματα δεν το καταλαβαίνουν: Η Τουρκία θα δεχτεί να κάτσει σοβαρά σε ένα τραπέζι συνομιλιών με την Ελλάδα μόνο αφού πάρει αυτά που θέλει και θεωρήσει ότι τα έχει κλειδώσει διεθνώς. Αυτό έκανε στην Κύπρο το ’74, το ίδιο έκανε στη Μαδρίτη το ’97, μετά τα Ιμια.

Για τους Τούρκους η Λωζάννη είναι νεκρή και τυπικά, το φωνάζουν σε κάθε ευκαιρία. Εμείς δεν έχει νόημα να γατζωνόμαστε στο φάντασμά της, γιατί από μόνο του δεν πρόκειται να μας σώσει. Επίσης δεν πρέπει να περιμένουμε απολύτως τίποτα από τη σπουδή των Γερμανών να οργανώνουν ελληνοτουρκικές επαφές (από τη μια το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν κι από την άλλη η διπλωματική τριμερής στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου).

Τουρκία και Γερμανία είναι ισοϋψείς δυνάμεις που συνεννοούνται απευθείας, αλλά η Ελλάδα ιστορικά αποτελεί γι’ αυτές κοινό έπαθλο. Αν μπορούσαν θα αποφάσιζαν και ερήμην της. Ευτυχώς, αυτό δεν γίνεται μετά το 1821. Ας ελπίσουμε και μετά το 2021…

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Ενα αειθαλές πολιτικό ζώον

Kon

«Ούτε η Ελβετία αντέχει δεύτερο λοκντάουν»

Kon

Ευρώπη: «Παίκτης» ή «γήπεδο» των άλλων;

Kon

Tο ρωσικό εμβόλιο κατακτά τη Λατινική Αμερική

Kon

Από την ισλαμοφοβία στη σινοφοβία

Kon

Υπό «πολιορκία» οι Τούρκοι στη Λιβύη

Μιχάλης Μάρδας

Λευκορωσία, Τουρκία και τώρα Βρετανία…

Kon

ΗΠΑ: Ο στρατός στην προεκλογική ατζέντα

Kon

Χέρι που δεν γράφει, άνθρωπος ανήμπορος να επιβιώσει…

Kon