Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Επιμένων Αμερικανικά

Newsroom eleftherostypos.gr

Την καμπάνια προώθησης των ελληνικών προϊόντων τη δεκαετία του ΄80, με τον αλησμόνητο τίτλο «Ο Επιμένων Ελλη(νικά)», θυμίζει το κεντρικό προεκλογικό σλόγκαν του Τζο Μπάϊντεν, που αιφνιδίασε πολλούς: «Αγοράστε Αμερικανικά» (Buy American).

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος 

Τι είναι τούτο πάλι; Νοσταλγία για το παρελθόν; Στροφή των Δημοκρατικών στον προστατευτισμό; Αδέξια επικοινωνιακή μίμηση του τραμπικού «Αmerica First»; Ή μήπως αδήριτο τέκνο της ανάγκης; Η καμπάνια του ΠΑΣΟΚ σε μια Ελλάδα που μόλις είχε μπει στην ΕΟΚ και άρχιζε σιγά σιγά να γνωρίζει και την αρνητική της πλευρά (βάθεμα της αποβιομηχάνισης, αποδιάρθρωση του γεωργικού τομέα και κατακλυσμός της αγοράς από εισαγόμενα προϊόντα) ήταν απόλυτα σωστή στη σύλληψή της.

Μόνο που η τότε κυβέρνηση της «Αλλαγής» έμεινε στα λόγια και δεν φρόντισε να υλοποιήσει αυτό που η ίδια διαφήμιζε: τη διάσωση της ελληνικής παραγωγής και την απαλλαγή της χώρας από τον υπερδανεισμό.

Η Αμερική δεν είναι ακριβώς Ελλάδα, αλλά στον πυρήνα του Buy American βρίσκεται το ίδιο πρόβλημα.

Το Made in China κυριαρχεί στην αμερικανική αγορά και η Κίνα απειλεί να εκτοπίσει τις ΗΠΑ από τις πρωτότυπες τεχνολογίες αιχμής, που αποτελούν πολλαπλασιαστή οικονομικοπολιτικής ισχύος.

Υπό αυτό το πρίσμα, αυτά που υπόσχεται ο Μπάιντεν μπορεί να είναι «πολύ λίγα-πολύ αργά». Κατά τον Δημοκρατικό υποψήφιο, το Buy American είναι το «πιο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ύψους 700 δισ. δολαρίων (όσο δηλαδή το TARP των Μπους-Ομπάμα για τη διάσωση των αμερικανικών τραπεζών το 2007-2008) που αποσκοπεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της αμερικανικής βιομηχανίας και στις επιχειρήσεις νέας τεχνολογίας (ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα Πέμπτης Γενιάς /5G).

Ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι το δικό του America First έδωσε βάση στις χρηματαγορές, τον Dow Jones και τον NASDAQ, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των αμερικανικών νοικοκυριών. Στη θεωρία ομολογουμένως παίρνει άριστα, όπως το ΠΑΣΟΚ του 1984.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Oχι «καζάν καζάν», μόνο «καζάν-καϊμπέτ»

Tinad

«Θύματα» του κορωνοϊού τα συνέδρια στις ΗΠΑ: Από τις φιέστες στις λιτές διαδικασίες – εξπρές

Tinad

Λίβανος-Τέξας: Βίοι παράλληλοι

Tinad

Κορωνοϊός – Σοκ στις ΗΠΑ: Εκτοξεύθηκε ο αριθμός των νεκρών – Πάνω από 2.000 σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Αίρεται η καθολική ταξιδιωτική οδηγία

Ανδρέας Ντίνης

Αγιόντια όπως… Αγία Σοφία

Kon

Νέο «χτύπημα» για τον Τραμπ: Facebook και Τwitter «μπλόκαραν» βίντεο για τον κορωνοϊό

Tinad

Πόσο να βασιζόμαστε στον Μπάιντεν;

Kon

Eλον Μασκ: Ο «ουφολόγος» Τραμπ του Διαστήματος

Kon