Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πένθος…

Newsroom eleftherostypos.gr

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου μάς βρήκε σαν έτοιμους από καιρό. Αλλωστε, η καρδιά μας είχε ραγίσει από τη δήλωση του Πατριάρχη, που ξύπνησε όλη τη Χριστιανοσύνη. Ηταν η πρώτη φορά που ο Πατριάρχης, από τη Γενεύη, δημόσια εξέφρασε το φόβο του.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Η συνεχής προκλητικότητα της γείτονος και η πρόκληση συνεχών εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή συνιστούν την απόφαση του Ερντογάν να «τα πάρει όλα σβάρνα» για να αποδείξει ότι είναι ο κυρίαρχος, ασκώντας εξουσία αυταρχική, η οποία οδηγεί την εσωτερική και την εξωτερική του πολιτική στα άκρα. Η Αγία Σοφία προσφέρεται. Ωστόσο, αν ήθελε να ενώσει όλους τους Ελληνες, όπου γης, εναντίον του, το πέτυχε χθες απόγευμα με μία υπογραφή του.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη, επειδή τα εσωτερικά προβλήματα της τουρκικής κυβέρνησης διογκώνονται και ο Ερντογάν ψάχνει να βρει θέματα που να κρατήσουν ενωμένο και ζεστό το κομματικό ακροατήριό του. Ιδίως εκείνο της Ανατολίας, γιατί εκείνο των παραλίων το έχει μάλλον απωλέσει. Η Αγία Σοφία ήταν πάντα καρφί στα μάτια του και τώρα είναι σαν να «την παίζει ως το τελευταίο χαρτί» της παντοδυναμίας του.

Η Δικαιοσύνη στην Τουρκία είναι καθημαγμένη και υποταγμένη στη βούληση μιας απολυταρχικής εξουσίας την οποία ασκούν ο Ερντογάν, η οικογένειά του και οι «πιστοί του». Αρκεί να σκεφτούμε τις χιλιάδες καταδικαστικές αποφάσεις που πήρε εναντίον αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπαιδευτικών, δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτών με την κατηγορία της προδοσίας και της επιχείρησης ανατροπής του καθεστώτος.

Αρκεί να θυμηθούμε τους χιλιάδες ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και έγιναν δακτυλοδεικτούμενοι ή που φυλακίστηκαν ενώ οι οικογένειές τους βιώνουν συνεχείς διωγμούς. Αρκεί να σκεφτούμε τις δεκάδες των δημοσιογράφων που ζουν στις φυλακές του μεσονυκτίου.

Η απόφαση για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας αποτελεί πρόκληση κατ’ αρχάς προς τον χριστιανικό κόσμο. Πολλώ μάλλον όταν κανείς ποτέ δεν απαίτησε στην Αγία Σοφία να γίνεται λειτουργία. Ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς η Τουρκία όφειλε όχι μόνο να επιδεικνύει τον απαιτούμενο σεβασμό, αλλά να εργάζεται για τη διαφύλαξή του. Αυτά ορίζουν οι κανόνες της UNESCO, οι οποίοι είναι σεβαστοί σε όλα τα κράτη που μνημεία τους έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της.

Προχθές η γενική γραμματέα της UNESCO κ. Αζουλέ είχε εκφράσει τη γενική θέση του οργανισμού για τη διατήρηση του status του μνημείου που αναγέρθηκε τον 6ο αιώνα και αποτελεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά ως υπόδειγμα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής.

Και χθες ο Ερντογάν, λίγη ώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου, έσπευσε και υπέγραψε το διάταγμα για να ακούγεται το Κοράνι μέσα στο ναό του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας. Το πένθος μας είναι μεγάλο…

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Με εξοπλισμό και… διοίκηση από την Τουρκία ο στρατός της Αλβανίας

Ανδρέας Ντίνης

Άρθρο – «φωτιά» των ΝΥΤ: «Ελέφαντας στο δωμάτιο του ΝΑΤΟ η Τουρκία»

Ανδρέας Ντίνης

Προτιμήστε τους επαγγελματίες που τηρούν τα μέτρα ασφαλείας

Kon

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Τουρκία

Tinad

Δημοσκόπηση – «χαστούκι» για τον Ερντογάν: Οι νέοι Τούρκοι θέλουν να φύγουν από τη χώρα

Tinad

Ανάλυση: Οι τουρκικές μπαμπεσιές και τα γερμανικά παιχνίδια

Tinad

Μαίνεται η «μάχη» Τουρκίας και Εμιράτων

Tinad

Λίγο ψηλότερα

Μιχάλης Μάρδας

Τουρκία: Πιο πολλά τα τζαμιά από τις βιβλιοθήκες – H ισλαμοποίηση, η «Γαλάζια Πατρίδα» και η Συνθήκης της Λωζάννης

Μιχάλης Μάρδας