Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Μεταφραστές και ψιθυριστές

Newsroom eleftherostypos.gr

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να χάνουν την ψυχραιμία τους – και να βλέπουν αξιωματούχους εκεί που δεν υπάρχουν: χθες, κατάφεραν να μπλέξουν ως και τη Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών – ότι τάχα έβγαλε πόρισμα με το οποίο εμπλέκει πολιτικούς στον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του αμερικανικού Δημοσίου και της Novartis.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

H επίσημη μετάφραση του σχετικού κειμένου βάζει τα πράγματα στη θέση τους – και ποιους θεωρεί «ξένους αξιωματούχους» η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξηγεί, όπως και το τι έκαναν αυτοί οι «αξιωματούχοι», που ήταν… γιατροί και συνταγογραφούσαν με τα δύο χέρια τα φάρμακα της εταιρίας.

Αλλά αυτό δεν έχει την παραμικρή σημασία για τον ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος διάβασε εμπλοκή πολιτικών στο συμβιβασμό, ώστε να δικαιωθεί αναδρομικά για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους».

Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει ότι υπάρχει μία λογική ανακολουθία στα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: μόλις μία ημέρα νωρίτερα, τα στελέχη του συνέκριναν την εκλεγμένη κυβέρνηση με… χούντα. Πώς λοιπόν επιμένουν ότι ένας υπουργός της… χούντας επέτρεψε στους μεταφραστές να βγάλουν την αλήθεια στη δημοσιότητα; Είναι… αντιστασιακός ο κ. Δένδιας; Ή μήπως δεν είναι και τόσο… χούντα η κυβέρνηση – και απλώς οι αξιωματούχοι ήταν τελικά γιατροί;

Η κυβέρνηση υποβιβάστηκε σε χούντα με αφορμή το νομοσχέδιο για τις πορείες – το οποίο ψηφίζεται σήμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προαναγγέλλει ότι δεν πρόκειται να τον εφαρμόσει, παρότι θα είναι νόμος του ελληνικού κράτους. Παραγνωρίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική ρύθμιση από εκείνη που εισήχθη στη Βουλή, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν στα περί χούντας, όχι προφανώς επειδή τα πιστεύουν, αλλά επειδή θεωρούν ότι τους βολεύουν στη δεδομένη συγκυρία, προκειμένου να πολώσουν τα πράγματα και να βγάλουν τους προβολείς από τα κυβερνητικά τους πεπραγμένα.

Το περίεργο είναι ότι σε αυτό εμφανίζονται έτοιμοι να τους βοηθήσουν και κάποιοι από το Κίνημα Αλλαγής, οι οποίοι ψιθυρίζουν από δω κι από κει ότι δεν πρέπει να ψηφιστεί ο νόμος διότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης… ήταν στο ΠΑΣΟΚ και δεν πρέπει να τον στηρίξουν στο παραμικρό. Στην πραγματικότητα, δεν χτυπούν την κυβέρνηση – απλώς δίνουν δεκανίκι στον ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργούν πρόβλημα στο κόμμα τους, τη στιγμή μάλιστα που κατάφερε να αλλάξει ριζικά μία κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία…

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αγνοεί την πραγματικότητα και η πραγματικότητα τον… αγνοεί

Kon

Επικίνδυνος ο «μεγάλος ύπνος» του Αλέξη

Kon

Η επόμενη μέρα μίας αποτυχίας

Kon

Οταν μιλά το παρελθόν

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένοντας αμήχανα το φρούτο να… ωριμάσει

Μιχάλης Μάρδας

Φιλοσοφία… μπαχαλακισμού

Kon

Κι όμως, ο υποκριτής κ. Λιάκος έχει δίκιο!

Kon

Έκαναν τη ζημιά, ζητούν και τα ρέστα

Kon

Στα χέρια του Χρυσοχοΐδη

Kon