Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Eνας απρόοπτος χρόνος

Ξημέρωσε η εποχή του Κυριάκου Μητσοτάκη

Newsroom eleftherostypos.gr

Συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος από την εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και την επιστροφή της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας: μία χρονιά που είναι έως και αδύνατο να κριθεί με τα παραδοσιακά μέτρα και σταθμά – μιας και οι καταστάσεις, από την Κυριακή της Αποκριάς ως και σήμερα, είναι πρωτοφανείς.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Υπάρχουν ακόμα ανάμεσά μας άνθρωποι που γνώρισαν πόλεμο, εμφύλιο, φτώχεια. Ομως, εμείς ανήκουμε στη γενιά που σε μερικά χρόνια θα έχουμε να διηγούμαστε πώς ήταν οι μήνες της καραντίνας, τόσο για τις ανθρώπινες σχέσεις όσο και για την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση πήρε -και εξακολουθεί να παίρνει- έναν πολύ καλό βαθμό στην αντιμετώπιση της υγειονομικής πλευράς της πανδημίας. Και φυσικά αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες, που δίνουν εντυπωσιακά θετικά ποσοστά όταν ερωτώνται από τους δημοσκόπους.

Καθώς ο φόβος για τον κορονοϊό έχει πια υποχωρήσει, φουντώνουν οι ανησυχίες για την οικονομική πλευρά της επιδημίας: στο πεδίο αυτό η αβεβαιότητα δεν έχει ακόμα διαλυθεί, μιας και οι πάντες διαισθάνονται ότι όλα θα κριθούν το φθινόπωρο. Αν η βαθιά ύφεση του δεύτερου τριμήνου ανακοπεί μέσα στο καλοκαίρι, τότε η ελληνική οικονομία ενδέχεται να «απογειωθεί» το τελευταίο τρίμηνο αυτής της χρονιάς.

Βέβαια, μία τέτοια εξέλιξη μοιάζει σαν όνειρο θερινής νυκτός – μιας και τα καλοκαίρια ανήκουν στον τουρισμό. Και όλες οι εκτιμήσεις ως τώρα κάνουν λόγο για «θαύμα» αν γίνει κατορθωτό να φτάσουμε στο 30% των περυσινών εσόδων. Ομως, οι κοινωνίες προεξοφλούν τα πάντα, όπως και οι αγορές – ακόμα και η αποφυγή της απόλυτης καταστροφής ενδέχεται να θεωρηθεί ως θρίαμβος, που θα αλλάξει την ψυχολογία των επενδυτών, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.

Ως τον Σεπτέμβριο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δίνει το σήμα της επανεκκίνησης από τη Θεσσαλονίκη, τα πάντα θα κρίνονται καθημερινά εκ του αποτελέσματος. Ηδη υπήρξε το «ατύχημα» με τη Σερβία, που οδήγησε στην απαγόρευση των αφίξεων Σέρβων στη χώρα μας.

Μπορούσε να υπάρξει άλλος χειρισμός; Μάλλον όχι – τι άλλο θα μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που τα ποσοστά των «θετικών» στον ιό Σέρβων τουριστών ήταν μεγάλα; Ομως, η σεζόν είναι ακόμα στην αρχή και απ’ ό,τι φαίνεται τα απρόοπτα θα μας γίνουν συνήθεια αυτό το καλοκαίρι…

Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon