ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΑΠΟΨΕΙΣ

Που θα πάνε τα 32 δισ. ευρώ

Newsroom eleftherostypos.gr

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το σχέδιο που θα παρουσιάσει τον προσεχή Οκτώβριο στις Βρυξέλλες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι ζυμώσεις για την τελική μορφή που θα έχει το Ταμείο και τη σύνθεση μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων συνεχίζονται σε επίπεδο ηγετών με βασικό στόχο να υπάρξει συμφωνία εντός του Ιουλίου.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Εάν πάνε όλα καλά, οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν από το 2021 και θα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας σημαντικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Βασικό ζητούμενο είναι το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Τομείς όπως πράσινη ανάπτυξη, πρωτογενής τομέας, νέες τεχνολογίες θα έχουν σημαντικό μερίδιο, αλλά, σε αντίθεση με τα κλασικά προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ, η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει και μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις ή και επικαλύψεις μεταξύ υφιστάμενων σχεδίων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν σημασία οι επισημάνσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην ετήσια νομισματική έκθεση που παρέδωσε χθες στη Βουλή. Η Κεντρική Τράπεζα εκτιμά πως φέτος η ύφεση θα είναι της τάξης του 6%, υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει αναζωπύρωση του κορονοϊού, ενώ ο κ. Στουρνάρας προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με έμφαση στη μείωση της φορολογίας, και ιδίως των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών με ανακατανομή πόρων σε αναπτυξιακές δράσεις.

Στο «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης οι μειώσεις φόρων και εισφορών θα έχουν σημαντικό μερίδιο, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ενισχύσει άμεσα τις δυνάμεις της ανάκαμψης, ενώ θα τονώσει την επιχειρηματικότητα αλλά και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Το ζήτημα είναι εάν η Ευρώπη θα αποδεχθεί τη συμπερίληψη μέτρων «δημοσιονομικού» χαρακτήρα στις δράσεις που θα χρηματοδοτήσει το υπό σύσταση Ταμείο. Σε αυτή την προσπάθεια θα απαιτηθούν συντονισμένες ενέργειες και ο κ. Στουρνάρας με τον θεσμικό του ρόλο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά.

Ο ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ!

Η δημοσκόπηση της Prorata δεν έκρυβε εκπλήξεις σε ό,τι αφορά τη δύναμη των κομμάτων και τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών. Η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα σχεδόν 15 μονάδων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πιο συμπαθής πολιτικός αρχηγός με 49% έναντι 35% του Αλέξη Τσίπρα. Η έκπληξη κρυβόταν στο ερώτημα για το ποιο πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το δημοφιλέστερο από το σύνολο των ερωτηθέντων. Πρώτος με ποσοστό 46%, έναντι 43% του Ευκλείδη Τσακαλώτου, αναδεικνύεται ο Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος δεν έχει καν εκλεγεί βουλευτής!

Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ξανθός κατατάσσεται τρίτος στην κλίμακα συμπάθειας με 88%, έναντι 92% της Εφης Αχτσιόγλου και 88% του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Δεν πρέπει να έχει καταγραφεί ξανά σε έρευνα ένας πολιτικός ο οποίος απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής και δεν έχει συχνή τηλεοπτική παρουσία να είναι το συμπαθέστερο πρόσωπο της αντιπολίτευσης. Θυμίζουμε πως ο κ. Ξανθός είχε διαφωνήσει με την κεντρική γραμμή του κόμματος και είχε εκφρασθεί με πολύ θετικά λόγια για τον επικεφαλής της Επιδημιολογικής Επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ ο πολιτικός του λόγος διακρίνεται πάντα από μετριοπάθεια ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες επί της ουσίας των θέσεών του.

Οχι, ο αναπληρωτής υπουργός του Ξανθού, επί κυβερνήσεων Τσίπρα, Παύλος Πολάκης, δεν ανιχνεύεται στην έρευνα, τελευταίος στην κλίμακα συμπάθειας σε ό,τι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ κατατάσσεται ο Μάριος Κάτσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

Η εικόνα υπουργών να μιλούν για τον ανασχηματισμό προαναγγέλλοντάς τον ή αποκρούοντάς τον δεν είναι καλή. Οι πολίτες αυτή την περίοδο ζητούν απαντήσεις σε σημαντικότερα προβλήματα, η ύφεση τους επόμενους μήνες θα ενταθεί και απαιτείται η εφαρμογή πολιτικών που θα φέρουν επενδύσεις και θα τονώσουν την ανάκαμψη.

Οταν κυβερνητικά στελέχη «μαδούν τη μαργαρίτα» για το πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός, τελικώς δεν προσφέρουν πολλά. Ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που θα αποφασίσει εάν χρειάζονται αλλαγές και πότε πρέπει να γίνουν όταν τα προβλήματα είναι καυτά, η τουριστική περίοδος ξεκινά με προσεκτικά βήματα και δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο ή για ενατενίσεις υπουργών με αντικείμενο το αν θα μείνουν στις καρέκλες τους. Η κουβέντα πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν προσφέρει κανένα καλό στην παραγωγή πολιτικού έργου.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ: Κοινοί οι στόχοι μας για ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

Ένοχη σιωπή για κραυγαλέες πράξεις

Kon

Εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες

Kon

Το νομοσχέδιο για την Παιδεία ευνοεί τα δημόσια ΙΕΚ

Kon

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το Καπιτώλιο θύμισε την πάνω και κάτω πλατεία»

Δημήτρης Ντόγκας

Ελληνοτουρκικά – Μητσοτάκης: Πάντα έτεινα χείρα φιλίας στην Τουρκία – Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν δεν τα βρούμε

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στο περιοδικό Monocle: Θέλω να αναμορφώσω την Ελλάδα, μετατρέποντάς τη σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική

Μιχάλης Μάρδας

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Σήμερα οι εισηγήσεις Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού και άμεση έγκριση εμβολίων

Μιχάλης Μάρδας

Χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ με τις νέες «βόμβες» από Καλογρίτσα και κείμενο στήριξης του τρομοκράτη

Μιχάλης Μάρδας