Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

«Εις υγείαν των κορόιδων»

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για το κλείσιμο της υπόθεσης Novartis έναντι καταβολής αποζημίωσης από τη φαρμακοβιομηχανία στο αμερικανικό Δημόσιο ποσού που πλησιάζει τα 345 εκατομμύρια δολάρια αποτελεί ράπισμα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που αντί να ασχοληθεί με το υπαρκτό ιατρικό σκάνδαλο έστησε μία σκευωρία για να παγιδέψει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Το αμερικανικό Δημόσιο αξιοποίησε πλήρως τα στοιχεία για χρηματισμό ιατρών και εργαζομένων σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα προκειμένου να στοιχειοθετήσει κατηγορίες κατά του φαρμακευτικού κολοσσού και να εισπράξει παχυλή αποζημίωση, καθώς παραβίασε τους κανόνες της χρηματιστηριακής νομοθεσίας.

Φανταζόμαστε τη σκηνή στα γραφεία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, τα στελέχη που χειρίσθηκαν την υπόθεση να πανηγυρίζουν για την είσπραξη μίας τόσο υψηλής αποζημίωσης από τη Novartis και πιστεύουμε ότι θα πίνουν εις υγείαν της Ελλάδας, που έδωσε την ευκαιρία στις αρχές της Γουόλ Στριτ να τεκμηριώσουν αθέμιτες πρακτικές και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις έρευνες. Στην ανακοίνωση μάλιστα για τον συμβιβασμό των δύο πλευρών δεν υπάρχει αναφορά σε εμπλοκή πολιτικών προσώπων.

Αντιθέτως εδώ, όπου εντοπίσθηκαν οι υπερτιμολογήσεις και παράνομες χρεώσεις της εταιρίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντί να ασχοληθεί με το ιατρικό σκάνδαλο θέλησε να χρησιμοποιήσει την υπόθεση της Νοβάρτις ως εργαλείο για να κρεμάσει στα μανταλάκια 10 πολιτικούς της αντιπάλους. Στην απόπειρα αυτή χρησιμοποίησε «προστατευόμενους μάρτυρες», οι οποίοι στη συνέχεια αποδείχθηκαν πλήρως αναξιόπιστοι και σε μεγάλο βαθμό εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο.

Το Ελληνικό Δημόσιο αντί να ερευνήσει τις παράνομες πρακτικές της εταιρίας χρησιμοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τελικώς ζημιώθηκε και σε χρήματα, τα οποία δεν εισέπραξε αλλά και σε κύρος, καθώς η υπόθεση μετατράπηκε σε ένα «κυνήγι μαγισσών», που συκοφάντησε συνολικά τη χώρα.

Οι ΗΠΑ θα εισπράξουν σχεδόν 350 εκατομμύρια δολάρια με βάση τα όσα συνέβησαν στην Ελλάδα, ενώ εμείς δεν έχουμε κινήσει τις διαδικασίες για να διεκδικήσουμε έστω και ένα ευρώ ως αποζημίωση για τις παράνομες συνταγογραφήσεις.

Οταν μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «να βάλουμε κάποιον στη φυλακή για να ξανακερδίσουμε τις εκλογές» και ένα ολόκληρο σύστημα απεργαζόταν σχέδια εξόντωσης των πολιτικών αντιπάλων του δεν υπήρχε ούτε χρόνος ούτε διάθεση να διερευνηθεί το υπαρκτό ιατρικό σκάνδαλο και να υποχρεωθεί η φαρμακοβιομηχανία στην καταβολή των χρημάτων που ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο.

Κάτι αντίστοιχο έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην υπόθεση της Σήμενς. Είχε καταγγείλει ως σκάνδαλο τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που νομοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά αλλά όταν ήρθε στην εξουσία όχι μόνο δεν άλλαξε το παραμικρό αλλά οι υπουργοί της Αριστεράς διαβεβαίωναν το Κοινοβούλιο ότι η συμφωνία ήταν επωφελής και εφαρμοζόταν στο ακέραιο.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει το χρέος να διεκδικήσει τα χρήματα με τα οποία επιβαρύνθηκε η Ελλάδα από τις παράνομες πρακτικές του φαρμακευτικού ομίλου, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ πληρώνει τώρα την πολιτική σκευωρία που είχε στήσει, όμως το Δημόσιο πρέπει να αποζημιωθεί, έστω και με καθυστέρηση, για τα χρήματα που έχασαν οι φορολογούμενοι από τα ιατρικά κυκλώματα και τις υπόγειες διαδρομές των φαρμάκων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε χθες ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία προκειμένου να αναζητηθεί τρόπος αποζημίωσης του Δημοσίου. Οι αμερικανικές αρχές το πέτυχαν αξιοποιώντας τα στοιχεία από την Ελλάδα, πρέπει επιτέλους να γίνει κάτι αντίστοιχο στην έδρα του ιατρικού σκανδάλου…

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Στον Γράμμο και στο Βίτσι ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί το αύριο

Tinad

Δύσκολοι καιροί, κρίσιμες αποφάσεις

Μιχάλης Μάρδας

Είναι ο κορωνοϊός, ανόητε!

Μιχάλης Μάρδας

Μια αναγκαία παρέμβαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Μιχάλης Μάρδας

Οι νέοι του Γράμμου

Tinad

Από το mail Χαρδούβελη στην Έκθεση Πισσαρίδη

Tinad

Χαμός στο twitter για το εναλλακτικό camping της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Γράμμο

Μιχάλης Μάρδας

Τα πυρομαχικά της οικονομίας για την επόμενη ημέρα

Tinad

Καμπανάκι για το ασφαλιστικό

Kon