Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλοκαίρι είναι, θα περάσει…

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι προβλέψεις για την έκταση της «ύφεσης του κορονοϊού» εξακολουθούν να έχουν σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας. Ομως, καθώς ο καιρός περνά, οι οικονομολόγοι μαθαίνουν την επιδημία – όπως και οι γιατροί. Ετσι, μπορούμε να παίρνουμε λίγο περισσότερο τοις μετρητοίς τις εκτιμήσεις τους…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι μάλλον ενθαρρυντικές: Οι εκθέσεις Ελλήνων και ξένων συμπίπτουν πια στο σχήμα V: δηλαδή μία βαθιά ύφεση -αυτήν που ήδη βιώνουμε- και, αμέσως μετά, μία εκτίναξη της οικονομίας, που θα φτάσει σύντομα στα προ επιδημίας επίπεδα.

Ηδη, οι ανακοινώσεις από τις ερευνητικές ομάδες που αναζητούν εμβόλια και φάρμακα για τον ιό σε Ανατολή και Δύση, αρχίζουν να γίνονται αρκετά ενθαρρυντικές – και, φυσικά, αυτές οι προαναγγελίες ελέγχου της επιδημίας θα προεξοφληθούν από τους επενδυτές, οι οποίοι θα θελήσουν να είναι μέρος της εκτίναξης των οικονομιών, το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Βεβαίως, πρόκειται -και πάλι- για σενάρια όσο οι ελπίδες για την εξεύρεση εμβολίων και φαρμάκων βρίσκονται στο στάδιο της κλινικής έρευνας. Και, προφανώς, όσο δεν ανακοινώνεται επισήμως ότι βρέθηκε αυτό το «κάτι» που αναζητούν οι ερευνητές σε ολόκληρο τον πλανήτη, η αβεβαιότητα θα επιμένει. Αλλωστε, δεν είναι όλες οι ειδήσεις θετικές – ήδη η Κίνα ανακοίνωσε ουσιαστικά τον δεύτερο γύρο της επιδημίας. Κάτι που -ευτυχώς- δεν ισχύει προς το παρόν για εμάς…

Για τη χώρα μας, η 1η Ιουλίου -όταν θα ανοίξει γενικώς η Ελλάδα για ταξίδια από το εξωτερικό- η μεγάλη ευκαιρία είναι το καλοκαίρι: όσο περισσότερο μειωθεί η αναμενόμενη ζημιά στον τουρισμό τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμης σημασίας η διατήρηση του καλού ονόματος που κατέκτησε η Ελλάδα στην πρώτη φάση της επιδημίας. Τόσο για να νιώσουν οι υποψήφιοι τουρίστες ασφαλείς ώστε να έλθουν όσο και για να συνεχίσει να κινείται η υπόλοιπη οικονομία, η οποία «πάγωσε» στο διάστημα της καραντίνας.

Το «άνοιγμα» της χώρας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ηδη υπήρξαν τα πρώτα παρατράγουδα – παράδειγμα το μπλόκο στους Σέρβους που ήθελαν να φτάσουν οδικώς στην Ελλάδα. Και τις επόμενες ημέρες τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα – καθώς θα χρειαστεί να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για ενδεχόμενη είσοδο στη χώρα θετικών στον ιό. Κατά τα άλλα, καλοκαίρι είναι – θα περάσει!

 

Ο Στέφανος Τζανάκης είναι σύμβουλος έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Αργήσαμε, αλλά ακόμα… προλαβαίνουμε

Kon

Θεωρίες… θαλασσινές

Kon

Ωρα επιβολής

Tinad

Ο δεύτερος γύρος

Μιχάλης Μάρδας

Χαμένος Αύγουστος

Μιχάλης Μάρδας

Οι νέοι του Γράμμου

Tinad

Αγιά Σοφιά – Σουμελά

Tinad

Παράξενο καλοκαίρι

Kon

Διάλογος θερινής νυκτός

Kon