Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Novartis: Πέφτουν οι «κουκούλες» των σκευωρών

Newsroom eleftherostypos.gr

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ του FBI που κουνούσε από το βήμα της Βουλής ο Α. Τσίπρας και τα οποία κρατούσε -και, όπως φαίνεται, κρατά κι άλλα- η κ. Τουλουπάκη δεν ήταν ούτε «άκρως απόρρητα» ούτε περιέχουν κανένα στοιχείο για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κρεμάστηκαν στα μανταλάκια από το «κύκλωμα Ρασπούτιν». Αυτά τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα από τα έγγραφα του FBI που διαβίβασε χθες στη Βουλή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ι. Αγγελής. Και έτσι καταρρέει με πάταγο ακόμα ένας μύθος που συντηρούσαν το «παραδικαστικό» και η συμπεριφορά της κ. Τουλουπάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν «μυστικά όπλα».

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ του FBI δεν έχουν τίποτα άλλο παρά πληροφοριακό υλικό και σε καμία περίπτωση στοιχεία, τα οποία μάλιστα να προκύπτουν από… «αμερικανική έρευνα». Κατασκευασμένος μύθος και η «αμερικανική έρευνα» και τα «στοιχεία» της. Oπως φαίνεται, αναγορεύτηκαν σκοπίμως σε κάτι άλλο απ’ αυτό που πραγματικά είναι, προκειμένου να στηθεί το σενάριο της σκευωρίας. Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι τα έγγραφα αυτά δεν είναι διαβαθμισμένα ούτε «άκρως απόρρητα». Ως εκ τούτου, αποδεικνύονται έωλοι και ελέγξιμοι οι ισχυρισμοί που είχε προβάλει η κ. Τουλουπάκη προκειμένου να μην τα διαβιβάσει στη Βουλή και έπρεπε να δοθούν εξαρχής στην Προανακριτική Επιτροπή.

ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ, επίσης, πως έχει γίνει καταφανώς αποσπασματική και επιλεκτική χρήση (ένα είδος… «κοπτορραπτικής») αναφορών σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων, με μοναδικό στόχο τη δημιουργία «αφηγήματος» και πολιτικών εντυπώσεων. Κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο από πρόθεση και δόλο. Εντύπωση προκαλούν, επίσης, δύο γεγονότα που αποκαλύπτονται από τα έγγραφα που διαβίβασε χθες ο κ. Αγγελής: 1. Τα 10 πολιτικά πρόσωπα, όλως τυχαίως, αναφέρονται για πρώτη φορά στο τελευταίο έγγραφο που απεστάλη από τις αμερικανικές αρχές! 2. Από την όποια έρευνα έκανε το FBI δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος πολιτικών προσώπων. Τα πολιτικά πρόσωπα ενεπλάκησαν από την εδώ έρευνα. Η αλληλουχία των γεγονότων και το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύουν τη σκευωρία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ κατεύθυνση συνηγορεί και το ότι το πληροφοριακό υλικό των εγγράφων του FBI στηρίζεται σε δύο προστατευόμενους μάρτυρες – πρώην στελέχη της Novartis. Από την περιγραφή προκύπτει πως ο ένας -τουλάχιστον- είναι κοινός μάρτυρας και στην ελληνική έρευνα. Αυτός ο «μάρτυρας» έχει καταθέσει διαφορετικά στοιχεία στις ΗΠΑ (αποσκοπώντας και σε οικονομικό όφελος), με τα οποία δεν εμπλέκει πολιτικά πρόσωπα. Αντιθέτως, με τις καταθέσεις του στο «παραδικαστικό» εμπλέκει τα 10 πολιτικά πρόσωπα! Ενώ ο ίδιος αρνήθηκε επίμονα -όταν κλήθηκε από την Προανακριτική-, σε επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε, ότι έχει συνεργαστεί για την υπόθεση με εγχώριες ή αλλοδαπές αρχές! Η ανύπαρκτη αξιοπιστία του εν λόγω μάρτυρα ίσως είναι το μικρότερο πρόβλημα.

ΚΑΘΩΣ από τα έγγραφα που διαβίβασε ο κ. Αγγελής προκύπτει πλήθος βαριών ερωτημάτων για τους χειρισμούς της κ. Τουλουπάκη. Η οποία ακύρωσε την επίσημη δικαστική συνδρομή με τις ΗΠΑ, φέρεται να έκανε παράτυπες συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους, βάφτισε ως «άκρως απόρρητα» αδιαβάθμητα έγγραφα και προχώρησε σε επιλεκτική συρραφή πληροφοριών, δημιουργώντας μια παραπλανητική και ανύπαρκτη -βάσει στοιχείων- εικόνα. Στο πλαίσιο της ίδιας ερευνητέας συμπεριφοράς έθεσε παράνομα σε καθεστώς προστασίας τουλάχιστον ένα μάρτυρα, αν και γνώριζε ότι συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές, αποσκοπώντας σε οικονομικό όφελος και αδιαφόρησε προκλητικά για τη διερεύνηση του πραγματικού σκανδάλου, που αφορούσε το χρηματισμό χιλιάδων γιατρών.

Η ΘΕΣΗ της κ. Τουλουπάκη θεωρείται από δικαστικούς κύκλους, αλλά και πηγές της Προανακριτικής, ήδη «πολύ βεβαρημένη», με πρώτο το ενδεχόμενο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Ομως, «πίσω» της υπάρχουν πολιτικοί υποβολείς και εντολείς. Και εκεί ανοίγει περισσότερο η έρευνα μετά τα 8 έγγραφα του κ. Αγγελή και σε συνδυασμό με το διευρυμένο πια κατηγορητήριο. Μένει να φανεί πόσο ψηλά φτάνει το «κύκλωμα» και ποιοι συμμετείχαν στην ερευνώμενη «εγκληματική οργάνωση-συμμορία».

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να σωθεί, ό,τι σώζεται από τον φετινό τουρισμό είναι πραγματικά τιτάνια και κοστοβόρα. Ωστόσο, οι μεταβλητές είναι πολλές και αστάθμητες. Πάνω στο προσεκτικό άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό, «έσκασε» το πρώτο δυσάρεστο νέο: Από τα 19 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 12 ήταν σε πτήση από το Κατάρ.

Με αποτέλεσμα -εκτός των άλλων- να ανασταλούν οι πτήσεις από και προς το Κατάρ έως και τις 15 Ιουνίου. «Μεγάλο το κακό;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Μπορεί και ναι, μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι απλώς ένα τυχαίο γεγονός, μπορεί όμως να είναι και ένα καμπανάκι. Καθώς κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι μπορεί να κουβαλάει το όποιο τουριστικό κύμα προκύψει, μετά το μεγαλύτερο άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό. Το κλασικό δίλημμα επανέρχεται: υγεία ή οικονομία;

Η κυβέρνηση απαντά λελογισμένο προβάδισμα πλέον στην οικονομία, αφού έχουν διαφυλαχθεί τα υγειονομικά νώτα της χώρας. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στην αρχή δεν είδε με καλό μάτι το σωτήριο -όπως αποδείχθηκε- lockdown, τώρα δείχνει τα θέλει όλα κλειστά: σχολεία, επιχειρήσεις, μαγαζιά, ξενοδοχεία. Αγνοώντας τις οικονομικές συνέπειες, τις οποίες ωστόσο είναι σαν να τις περιμένει, προκειμένου να αποκτήσει «αφήγημα».

Ορθώς η κυβέρνηση ξεδιπλώνει το σχέδιό της, το οποίο προσαρμόζεται και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αποσκοπώντας και στην ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και στη διαφύλαξη της μέγιστης επιτυχίας που είχε στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ηδη η ακύρωση των πτήσεων από και προς το Κατάρ δείχνει ότι μέρα με τη μέρα και εβδομάδα με την εβδομάδα θα επαναξιολογούνται και θα σταθμίζονται τα δεδομένα.

 

Από την στήλη «Δια Ταύτα» της έντυπης έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ηταν όλα ρόδινα αυτόν το χρόνο;

Kon

Ο «μυστικός δείπνος των 7» – σπονδή στο ανήθικο πλεονέκτημα

Μιχάλης Μάρδας

Γιατί αυτοδιασύρεστε τόσο πολύ, κύριε Τσίπρα;

Μιχάλης Μάρδας

Oταν ταΐζεις το θηρίο…

Kon

Η «χαριστική βολή»

Kon

Τι άνθρωπος είναι αυτός τελικά;

Kon

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθεία μπροστά η διάσπαση

Kon

Το διπλό σκάνδαλο της Novartis: Σκευωρία και απώλεια εκατομμυρίων για το Δημόσιο

Μιχάλης Μάρδας

«Εις υγείαν των κορόιδων»

Kon