Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Αμερική διολισθαίνουσα…

Newsroom eleftherostypos.gr

Βλέποντας τον Τραμπ, σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στην αυλή του Λευκού Οίκου να σηκώνει το δάκτυλο και να το βάζει μπροστά στο στόμα του, απαιτώντας από τους δημοσιογράφους να σιωπήσουν, σκέφτομαι: Οταν σιωπούν οι δημοσιογράφοι, εμείς ξέρουμε ότι οι ερπύστριες κροταλίζουν στους δρόμους.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Απειλεί ότι θα πάρει μέτρα εναντίον των κοινωνικών δικτύων, όταν κυβερνά με μηνυματάκια από το Οβάλ Γραφείο σε μια λαϊκίστικη και άκρως επιθετική γλώσσα, χρησιμοποιώντας λέξεις που αποκαλύπτουν μεγαλομανία και μίσος για όσους τολμούν να ασκούν, έστω και ήπια, κριτική. Ξεκίνησε με υβριστικά μηνύματα και υπονοούμενα εναντίον της Χίλαρι στον προηγούμενο προεκλογικό αγώνα.

Ο Τραμπ τηλεφώνησε στους κυβερνήτες των Πολιτειών κατηγορώντας τους ότι δίνουν «χαλαρές απαντήσεις» στις κινητοποιήσεις τις οποίες υποκινούν τρομοκράτες που έπρεπε να τους είχαν συλλάβει μαζικά! Με τρομάζει να σκέφτομαι ότι είναι έτοιμος να κατεβάσει τους στρατιωτικούς στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους πολίτες που ονομάζει τρομοκράτες επειδή διαμαρτύρονται για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Φλόιντ: Ρατσισμός στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2020!

Οι φωτογραφίες με τα στρατιωτικά ελικόπτερα που πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τους διαδηλωτές για να τους διαλύσουν δεν συνάδουν με τις πολιτικές υποθήκες του πατέρα του αμερικανικού έθνους Ουάσιγκτον. Οι εικόνες συλλήψεων πολιτών που δεν προβάλλουν καμία αντίσταση, γυρίζουν πρόθυμα την πλάτη τους για να τους περάσουν τις χειροπέδες και ακολουθούν τους αστυνομικούς σαν να είναι κοινοί εγκληματίες σημαίνουν ότι ο φόβος δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος στη Δημοκρατία. Αυθόρμητα σκέφτομαι σε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα κατέβαινε στους δρόμους ο στρατός, επειδή οι πολίτες αντιδρούν στο πισωγύρισμα της Ιστορίας με παραβίαση του θεμελιώδους δικαιώματος του ανθρώπου στην ισότητα, στην εργασία, στην πολιτική, στην οικονομία, στην εκπαίδευση, στην καθημερινότητα…

Στο διαδίκτυο βλέπω εκατοντάδες βίντεο όπου οι αστυνομικοί υπερβαίνουν τον νόμο: Η βίαιη καταστολή εκφράζεται με δακρυγόνα, με σπρέι, με κλομπ, με λαστιχένιες σφαίρες, με εκατοντάδες συλλήψεις. Δεν εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι που χωρίς προειδοποίηση και χωρίς λόγο συλλαμβάνονται ενώ δείχνουν στους αστυνομικούς την ταυτότητα του μέσου και την έχουν περασμένη στον λαιμό τους. Αυτά τα βίντεο είμαι σίγουρη ότι εξοργίζουν περισσότερο τον κόσμο.

Ο Ομπάμα ζητά πολιτικές λύσεις, γιατί «δεν θα έπρεπε να είναι κάτι φυσιολογικό το 2020 στην Αμερική». Ο Μπάιντεν που διεκδικεί το χρίσμα δήλωσε ότι «όποιος Αφροαμερικανός δεν τον ψηφίσει δεν είναι αληθινά μαύρος». Οποιος Αμερικανός δεν τον ψηφίσει δεν είναι αληθινά λευκός; Ατυχής, τουλάχιστον, η πρόσκληση.

Οι Ευρωπαίοι περιμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να ξαναβρούν τον δημοκρατικό βηματισμό τους με αλλαγή της ηγεσίας τους. Σκέφτομαι αν η είδηση ότι ο Μπάιντεν προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά 10 μονάδες είναι ικανοποιητική, μετά από όσα έχουν γίνει επί ημερών Τραμπ. Δεν το νομίζω. Ως τις αμερικανικές εκλογές στις 3 Νοέμβρη είναι μακρύς, δύσβατος δρόμος…

Προτεινόμενα για εσάς

Ευδαίμων αμνησία (Ι)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ουαί υμίν…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο «εθνικός στόχος»

Kon

Ελληνοαμερικανική συμφωνία: Έμμεση καταδίκη του τουρκικού Casus Belli – Τι προσφέρει στην Ελλάδα η επιστολή Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Είναι σοβαροί;

Kon

Μέμνησο βοσκοτοπίων…

Kon

Πολύς δρόμος…

Kon

Ο μικρός Αλέξης…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Και υπέρ… Λεξοτανίλ