Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ως «αόρατος»

Newsroom eleftherostypos.gr

Για να μη λέμε τα πράγματα κάθε φορά όπως μας συμφέρει. Εχουν σημασία οι δημοσκοπήσεις; Φυσικά και έχουν. Αλλά εξαρτώνται και από ποικίλους παράγοντες. Πχ. πώς υποβάλλονται οι ερωτήσεις και πόσο καθοδηγούν ή διευκολύνουν τις απαντήσεις, πόσο χρόνο θα πάρει στον ερωτώμενο να απαντήσει σε πολλαπλά ερωτήματα γιατί στο τέλος βαριέται, βιάζεται και απαντά πρόχειρα και όπως να ’ναι. Συνήθως οι απαντήσεις θεωρούνται αυθόρμητες αλλά δεν είναι πάντα έτσι.

Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα

Τέλος πάντων, αυτού του είδους οι έρευνες της κοινής γνώμης έχουν πολλές παραμέτρους. Και κυρίως μία και ουσιαστική: Είναι σαν φωτογραφία. Επομένως και ο χρήσιμος χρόνος τους είναι ελάχιστος αλλά και χωρίς αμφιβολία αποτυπώνουν τη στιγμή που γίνονται. Ητοι σε μια έρευνα γνώμης μπορεί σε μικρό χρονικό διάστημα να έχουν επέλθει αλλαγές στα ευρήματά της. Σημαντικές; Μάλλον όχι. Αλλά πάντως ενδεικτικές.

Τι είναι εκείνο που κάνει μια μέτρηση της κοινής γνώμης χρήσιμη στα πολιτικά επιτελεία; Οταν ακολουθώντας τις ίδιες γενικές γραμμές τα αποτελέσματα δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις. Τότε έχουν αξιοπιστία επειδή η διαχρονικότητα δίνει αξιοπιστία στα ευρήματα.

Και μετά αυτή την απαραίτητη εισαγωγή ας περάσω στα διά ταύτα. Ακουσα χτες σε πρωινή εκπομπή παπαγαλάκι ροζ των ΦΕΚ ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να αποδομήσει στα μέτρα της αντιπολίτευσης τις τελευταίες μετρήσεις που αποδεικνύουν ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε 20 με 22 μονάδες. Αλλά δεν είχε παρά να δει το σύνολο των ερωτήσεων που συνάδουν στη συντριπτική διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κυβέρνηση αποφασιστικά προχωρά το εκσυγχρονιστικό της πρόγραμμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση τι ακριβώς κάνει; Ντουφεκάει… τους υπουργούς, μήπως και συγκινήσει το αριστερό της ακροατήριο το οποίο εν πολλοίς έχει πάρει θέσεις υπέρ του κυβερνητικού έργου! Δεν έχουν άνθρωπο στην Κουμουνδούρου να ξέρει να διαβάζει τις μετρήσεις; Και φυσικά δεν εννοώ τον καημένο τον Βερναρδάκη που μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές έλεγε στον Τσίπρα ότι ο Μητσοτάκης ΙΣΩΣ να ηγείται βραχείας κεφαλής στο αποτέλεσμα της κάλπης. Εννοώ κανέναν σοβαρό επιστήμονα με απόλυτη αίσθηση της καθημερινότητας που να μην επαφίεται στις δήθεν αναφορές των ΣΥΡΙΖοκομματικών αλλά να βγαίνει στην πιάτσα, να πιάνει τον σφυγμό της, χωρίς τον φόβο ότι θα… «φάει ξύλο» από τον κόσμο.

Οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές έδιναν σταθερό προβάδισμα 12-15 μονάδες στη Ν.Δ. Και ο Μητσοτάκης σάρωσε. Μετά την εννεάμηνη διακυβέρνηση, μετά τη δοκιμασία covid-19, μετά την τουρκική έφοδο στα σύνορα του Εβρου, μετά τα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση από τον εγκλεισμό των δύο μηνών η διαφορά ανάμεσα σε κυβέρνηση Μητσοτάκη και αντιπολίτευση Τσίπρα είναι στις 20 με 22 μονάδες. Η προσωπική διαφορά αποδοχής ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι 30 συν! Αν εξακολουθήσει τη σημερινή «στρατηγική της… παρενόχλησης», στο τέλος θα γίνει… αόρατος.

 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Κοινά χαρακτηριστικά

Kon

Ο επερχόμενος πόλεμος…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «καλό» από την… κρίση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οταν το 12 υπερτερεί του 88…

Kon

Σόλωνος… με οκτώ μποφόρ

Kon

Το λάθος

Kon

Των μεν δειλών φόβος…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (ΙΙ)…

Kon

Ευδαίμων αμνησία (Ι)

Ελεύθερος Τύπος Newsroom