Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολα δείχνουν πως έστω και αργά, έστω και με τις συνήθεις γκρίνιες, η Ευρώπη κάνει το απαιτούμενο βήμα. Η πρόταση της Κομισιόν για τα 750 δισεκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Αρκεί μόνο να θυμηθούμε ποια ήταν η κατάσταση πριν από ένα μήνα.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΔΕΝ σημαίνει πως θα αρχίσει να βρέχει λεφτά. Ούτε πως ξαφνικά λύσαμε όλα τα προβλήματά μας. Ετσι κι αλλιώς είναι αρκετά πιθανό να μην τελειώσουν όλα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής και να χρειαστούν και άλλες διαβουλεύσεις. Μπορεί να υπάρξουν και αλλαγές στο τελικό πακέτο. Πάνω- κάτω, όμως, το πλάνο έχει διαμορφωθεί. Η Ευρώπη που μας έχει συνηθίσει να αντιδρά με βραδείς ρυθμούς και τρομερή χρονοκαθυστέρηση απέναντι σε όλα τα μεγάλα προβλήματα, για πρώτη φορά δείχνει να κατανοεί πως οι συνέπειες της πανδημίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια τις χώρες της Ε.Ε.

Η Ελλάδα θα λάβει περίπου 32 δισεκατομμύρια. Αυτό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία, καθώς πρόκειται για το τέταρτο υψηλότερο ποσό ακολουθώντας στη λίστα τις Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία. Η Ευρώπη έχει αποδείξει πολλές φορές πως δεν δίνει χρήματα ούτε από λύπηση ούτε από γενναιοδωρία.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται στην ελληνική κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τα μηνύματα που στέλνει η χώρα το τελευταίο έτος προς το εξωτερικό είναι μόνο θετικά. Προ κορονοϊού η οικονομία είχε αρχίσει να μπαίνει σε αναπτυξιακή τροχιά. Τα σύνορα στον Εβρο, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, σφραγίστηκαν σε 48 ώρες μπλοκάροντας τα εκβιαστικά μεταναστευτικά κύματα της Τουρκίας και οδηγώντας σε μια τεράστια ήττα τον Ερντογάν. Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το κύμα διασποράς του κορονοϊού εντυπωσιάζοντας όλο τον πλανήτη. Ακόμα και τα πρώτα μέτρα στήριξης της οικονομίας όσον αφορά στις συνέπειες της πανδημίας ήταν σωστά, αλλά μετρημένα.

ΟΛΑ αυτά η Ευρώπη τα βλέπει. Η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο. Αντιθέτως, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα. Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει πως μπορεί να χειριστεί με ρεαλισμό, σχέδιο και επιτυχία κρίσεις σε εθνικά θέματα, στην υγεία και την οικονομία. Kι ας γκρινιάζει λόγω αμηχανίας ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν αντέχει να βλέπει τις απανωτές επιτυχίες της κυβέρνησης.

ΑΝ και οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας θα επηρεάσουν αρνητικά την πραγματική οικονομία, τα ευρωπαϊκά πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Sure και το κλασικό ΕΣΠΑ φέρνουν στη χώρα μας περίπου 50 δισεκατομμύρια μέσα στην επόμενη πενταετία. Αυτό θα είναι το επόμενο μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα της κυβέρνησης.

ΤΟ να διαχειριστεί με σωστό και ταχύτατο τρόπο τόσα πολλά κονδύλια. Εχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες να ξεκινούν ευρωπαϊκά προγράμματα, να ακούμε πως όλο πέφτει χρήμα, αλλά η πραγματική απορροφητικότητα να βρίσκεται σε τραγικά χαμηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση πρέπει από τώρα να τρέξει. Να σχεδιάσει πού θα ρίξει τα δισεκατομμύρια. Σε μειώσεις φόρων και εισφορών μέσω πραγματικών μεταρρυθμίσεων. Στην κατά 100% ψηφιοποίηση του κράτους. Σε επενδύσεις. Δίχως καθυστερήσεις. Δίχως γραφειοκρατία. Δεν αρκούν τα πολλά χρήματα, το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε ως χώρα να τα διαχειριστούμε και σωστά. Να βάλουμε ρότα προς ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Tο αλάθητο του… Παππά

Kon

Τα κάστανα και η φωτιά

Kon

Κομισιόν: Πιο ήπια ύφεση στην Ελλάδα το 2020 – Ανάκαμψη 6% το 2021

Ανδρέας Ντίνης

365 ημέρες πολιτικού ρεαλισμού

Kon

Κομισιόν για Αγία Σοφία: Να μην χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία διαμάχης μεταξύ των θρησκειών

Μιχάλης Μάρδας

Ο «Ανδρέας» και ο «Ακης»

Μιχάλης Μάρδας

Οι μπουλντόζες γκρεμίζουν ιδεοληψίες και λαϊκισμό

Μιχάλης Μάρδας

Ο τουρισμός, οι ξένοι συνταξιούχοι και η… βιομηχανία

Kon

Οι διαδηλώσεις και οι κανόνες  

Μιχάλης Μάρδας