Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάμε διακοπές

Newsroom eleftherostypos.gr

ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ διάσωσης του ελληνικού τουρισμού ένα ευχάριστο νέο για όλους; Θα έπρεπε να είναι έτσι, σε μία χώρα όπου το ένα από τα πέντε ευρώ που κυκλοφορεί έχει να κάνει με τα δεκάδες εκατομμύρια τουριστών που κατέφθαναν όλα τα τελευταία χρόνια.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ομως, ο ιός το άλλαξε – και αυτό: τώρα, είναι αρκετοί εκείνοι που φοβούνται ότι οι τουρίστες θα αποτελέσουν την αιτία για αύξηση των κρουσμάτων.

Λογικό; Αρκετά. Η πλειονότητα των Ελλήνων «έμεινε σπίτι» για να μη διαδοθεί ο ιός, όσοι είχαν εξοχικά στα νησιά και στη συνέχεια όσοι είχαν εξοχικά οπουδήποτε αποκλείστηκαν από αυτά για τον ίδιο λόγο. Και τώρα, ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε τη χώρα από άκρη σε άκρη σε τουρίστες που προέρχονται από χώρες οι οποίες δεινοπάθησαν με την επιδημία.

Ομως, ούτε αυτό είναι ακριβές. Μπορεί να μη συμφωνήθηκε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν τεστ πριν μπουν σε αεροπλάνο -κάτι ανέφικτο, άλλωστε, αφού δεν υπάρχουν προς το παρόν αξιόπιστες, γρήγορες εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί αν κάποιος μεταφέρει τον ιό-, όμως τα μέτρα που παρουσιάζει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» για τα νησιά (σελ. 15) δεν δείχνουν μία χώρα που είναι έτοιμη να παραδοθεί στον τουρισμό εν μέσω πανδημίας.

Προφανώς, θα ήταν πολύ πιο ασφαλές αν συνεχίζαμε να μένουμε εμείς στα σπίτια μας και οι υποψήφιοι τουρίστες στα δικά τους. Ομως, όταν θα βγαίναμε, δεν θα είχαμε ούτε ευρώ στην τσέπη. Η οικονομία μας στηρίζεται στον τουρισμό – η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που βασίζεται στις εξαγωγές. Δεν κατορθώνουμε καν να εφοδιάσουμε την αγορά με ελληνικά κρέατα. Πώς θα μπορούσαμε να πορευτούμε χωρίς τουρίστες;

Στην πραγματικότητα, όποιος κάνει φέτος διακοπές, συνεχίζει υπό μία έννοια το «μένουμε σπίτι», αλλά από την οικονομική πλευρά. Οπως απομονωθήκαμε για να προστατεύσουμε την υγεία και των άλλων, τώρα πρέπει να δούμε και την τσέπη των άλλων, μιας και μόνον έτσι έχει ελπίδες και η δική μας. Αν κοπεί η αλυσίδα της τουριστικής αγοράς, θα δημιουργηθεί ένα θανάσιμο σπιράλ σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία – και τα οικονομικά θύματα θα είναι εκατομμύρια. Επομένως, είναι κρίσιμο να παραμείνει η ζημιά σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Γι’ αυτό, πάμε διακοπές πολύ σχολαστικά…

 

Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon