Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευτυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μας ξανασώσει

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Μητσοτάκης αναγνωρίζεται διεθνώς ως ο πολιτικός που έλαβε εγκαίρως αποφάσεις προστατεύοντας τη δημόσια υγεία και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς απέτρεψε τραγωδίες τύπου Ισπανίας και Ιταλίας.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Η επιτυχία ανήκει σε όλους αλλά δεν ήταν αυτονόητη, στη Μαδρίτη οι πολίτες διαδηλώνουν κατά του διδύμου Σάντσεθ-Ιγκλέσιας για την αδράνεια που επέδειξε η κυβέρνησή τους στη λήψη περιοριστικών μέτρων ενώ στις ακτές της Ιταλίας ξενοδόχοι αντί για ξαπλώστρες έχουν αποθέσει σταυρούς για να καταδείξουν την παράλυση του τουριστικής κίνησης.

Η ΕΠΙΛΟΓΗ της κυβέρνησης να κλείσει την οικονομία για να θωρακίσει τη δημόσια υγεία ήταν σωστή, γιατί αυτή η σχέση μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Η καλή επιδημιολογική πορεία αποτελεί τη βάση για να θεμελιωθεί η επιχείρηση ανάκαμψης της οικονομίας. Ολοι γνωρίζουν ότι το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο, η Ελλάδα θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την ευρωπαϊκή τουριστική αγορά αλλά δεν θα μπορέσει να αναπληρώσει τις απώλειες, όταν τα σύνορα είναι κλειστά σε Αγγλία, Γαλλία και Γερμανία, χώρες από τις οποίες προέρχεται το μεγαλύτερο κύμα ξένων επισκεπτών.

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ επιτελείο έχει λάβει μέτρα ανάσχεσης των απολύσεων με την επιδότηση εργασίας και ρυθμίσεις ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών και μικρομεσαίων μέσω της μείωσης του ΦΠΑ σε εστίαση, τουριστικές υπηρεσίες, μεταφορές και συγκοινωνίες. Παράλληλα όμως έχει να αντιμετωπίσει τα βάρη που έχει αφήσει η περίοδος Τσίπρα και τα οποία δυσκολεύουν την προσπάθεια ανάκαμψης αυτή τη δύσκολη περίοδο.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, όλοι οι επαγγελματίες ζητούν από την κυβέρνηση τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, καθώς φέτος δεν θα έχουν τα εισοδήματα του 2019 λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Ας θυμηθούμε τι ακριβώς συνέβη με αυτό τον φόρο. Η προκαταβολή μέχρι το τέλος του 2014 ήταν 55%. Την επόμενη χρονιά με το Μνημόνιο του Τσίπρα αυξήθηκε στο 75% και από το 2016 και μετά εκτινάχθηκε στο 100%. Αντίστοιχα για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από αγροτική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξήθηκε το 2015 στο 55%, από 27,5% που ήταν το 2014. Το ίδιο είχαμε και με τον ΦΠΑ στην εστίαση, που είχε μειωθεί επί Σαμαρά στο 13%. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε τον συντελεστή στο 24% και τώρα ο Μητσοτάκης τον μειώνει ξανά στο 13%. Αυτό όμως δεν εμποδίζει τον Τσίπρα να χαρακτηρίζει ως ανεπαρκείς τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που προσπαθεί να περιορίσει τις επιβαρύνσεις στα επίπεδα προ του 2015 σε συνθήκες ακραίας παγκόσμιας ύφεσης.

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αμετανόητοι. Υπόσχονται «προγράμματα Θεσσαλονίκης» με παροχές άνω των 36 δισεκατομμυρίων, ενώ απαξιώνουν τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας… ξανασώσει, αλλά πλέον οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι οι μαγικές λύσεις καταλήγουν σε λογαριασμούς Μνημονίων και για τον λόγο αυτό δίνουν στον Μητσοτάκη και στη Νέα Δημοκρατία διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον Τσίπρα και την Κουμουνδούρου.

Η ΕΛΛΑΔΑ, αυτή τη φορά, θα περάσει την οικονομική κρίση του κορονοϊού με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Οι πολίτες γνωρίζουν τις δυσκολίες αλλά ξέρουν να διακρίνουν πολιτικές επιλογές. Απορρίπτουν τα σχέδια Τσίπρα, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και δίνουν σήμα εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη να προχωρήσει τις απαραίτητες αλλαγές για να πετύχουμε το 2021 αναπτυξιακό άλμα και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

«Όταν το κόμμα γίνεται ανώνυμη εταιρία»

Kon

Χούντα και… γενίτσαροι

Kon

Το γαρ πολύ της… απώλειας

Kon

Που θα πάνε τα 32 δισ. ευρώ

Kon

Σφυροκόπημα Κωνσταντόπουλου στον Τσίπρα: Υβριστής των αγώνων της Αριστεράς

Μιχάλης Μάρδας

Πέτσας «καρφώνει» Τσίπρα: Ας αφήσει στην άκρη τους παλικαρισμούς – Ζητάμε πολιτικές απαντήσεις

Tinad

ΝΔ για το παρακράτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Γνωρίζατε, κύριε Τσίπρα;»

Μιχάλης Μάρδας

ΣΥΡΙΖΑ: Ευθεία μπροστά η διάσπαση

Kon

«Πνεύμα και ηθικό πλεονέκτημα»

Kon