Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Παλιές αναλύσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι η επιδημία προκαλεί ήδη σοβαρά προβλήματα στην οικονομία; Κανείς – αν έχει κάποια σχέση με την κοινή λογική: το λιανεμπόριο ήταν πρακτικά κλειστό για δύο μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και ο τουρισμός βιώνει την απόλυτη αβεβαιότητα.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Οι εκτιμήσεις για το βάθος της ύφεσης ποικίλλουν – μιας και οι οικονομολόγοι καλούνται στην πραγματικότητα να μαντέψουν τι θα συμβεί με τον ιό, ώστε να το λάβουν υπ’ όψιν στις εκτιμήσεις τους. Και μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη βγάλει το τελικό συμπέρασμα, το οποίο λέει ότι ο Μητσοτάκης, με αφορμή την επιδημία, θα προχωρήσει στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου προς τους ισχυρούς…

Προβλέπουν χιλιάδες λουκέτα και ανεργία -όχι επειδή αυτό συμβαίνει ήδη στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη-, αλλά επειδή αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησης: να φτωχοποιήσει ακόμα περισσότερο την κοινωνία για να κερδίσει ακόμα περισσότερα το κεφάλαιο.

Και πώς συμβιβάζονται τα χιλιάδες λουκέτα με την αύξηση του πλούτου των κεφαλαίου; Μα -εννοείται- θα την πληρώσουν μόνον οι «μικροί», με βάση το σατανικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Οι «μεγάλοι» απλώς θα απολύουν, θα μειώνουν μισθούς και θα αυξάνουν την περιουσία τους.

Πρόκειται για την ίδια ανάλυση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ την αρχική περίοδο των Μνημονίων – όταν οι ειδικοί του κόμματος αποφαίνονταν ότι δεν υπήρχε κρίση αλλά σχέδιο φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας για αναδιανομή υπέρ των ισχυρών. Ακόμα κι αν υπήρχε τέτοιο σχέδιο, πώς θα κέρδιζαν οι ισχυροί αν οι νεόπτωχοι δεν μπορούσαν να καταναλώσουν; Η μείωση του κόστους -που πράγματι προκάλεσαν τα Μνημόνια- δεν ισοφαρίζει τη μείωση των πωλήσεων…

Μετά από εννέα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ επαναφέρει την ανάλυσή του σε εκείνα τα πλαίσια: ό,τι κι αν κάνουν οι «άλλοι» δεν γίνεται για καλό σκοπό, αλλά απλώς για να κερδίσουν οι πλούσιοι.

Μόνον που αυτή τη φορά οι αποδέκτες της ανάλυσης έχουν πρόσφατη την εμπειρία του Μνημονίου του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση από τα προηγούμενα. Επίσης, αυτή τη φορά δεν υπάρχουν βολικοί φταίχτες για τα χάλια της ελληνικής οικονομίας που προκάλεσαν την κρίση. Και επειδή η κατάσταση στην οικονομία δύσκολα θα αλλάξει, μάλλον πρέπει να αλλάξει η ανάλυση.

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Η ώρα των αποφάσεων

Tinad

Αστάθμητοι παράγοντες

Kon

Μνημόνια στην ομίχλη

Kon

Περιμένοντας θαύματα

Kon

Παράξενο καλοκαίρι

Kon

Χρυσές ευκαιρίες

Kon

Σχέδιο Μάρσαλ

Kon

Η γραμμή Σόιμπλε

Kon

Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, διαχρονικό θέμα

Ανδρέας Ντίνης