Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι κερδισμένοι της πανδημίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Για να μην τρέφουμε αυταπάτες, το νανουριστικό απόφθεγμα περί «κρίσης που ισοδυναμεί με ευκαιρία» αφορά πάντα τους λίγους, ποτέ τους πολλούς. Το ίδιο συμβαίνει με τον κορονοϊό. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη άνοιξαν τα πορτοφόλια τους σε φιλανθρωπικές δωρεές προς εξεύρεση φαρμάκων και εμβολίων, αλλά ταυτόχρονα αβγάτισαν και τις περιουσίες τους.

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος 

Ισως κάποιοι μεμονωμένοι να κατέγραψαν λογιστικές ζημίες, που δεν θα επηρεάσουν στο παραμικρό τη ζωή τους. Στο σύνολό του όμως, το «κλαμπ των δισεκατομμυριούχων» (σ.σ.: σε δολάρια) βγήκε κερδισμένο.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», οι δισεκατομμυριούχοι της Γης ελαττώθηκαν κατά 58 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2019, αριθμώντας πλέον «μόνο» 2.095 άτομα. Παράλληλα όμως, το Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής της Ουάσιγκτον (IPS) εκτιμά ότι «μεταξύ 18 Μαρτίου και 30 Απριλίου ο συγκεντρωτικός πλούτος των δισεκατομμυριούχων μόνο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 13%».

Πολλοί εξ αυτών ανήκουν στην κατηγορία των pandemics profiteers (όσοι έβγαλαν κέρδος από την πανδημία), που πρωτοστατούν στη μάχη του εμβολίου με μεγάλες χρηματικές δωρεές (φοροαπαλλασσόμενες φυσικά), αυξάνοντας την αίγλη και την επιρροή τους.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζεφ Μπέζος (τον οποίο οι εργαζόμενοι της Amazon στη Γαλλία πήγαν στα δικαστήρια επειδή τους υποχρέωνε να στοιβάζονται στις αποθήκες) και ο Τζακ Ντόρσεϊ. Αλλοι, όπως ο Τζορτζ Σόρος, προτίμησαν να δώσουν συμβουλές στις κυβερνήσεις για το πώς θα αμβλύνουν την οικονομική ανισότητα.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Αιγύπτου, Ναγκίμπ Σαουίρις, δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Διαφώνησε με το lockdown και ζήτησε οι εργαζόμενοι να… κοιμούνται μέσα στις επιχειρήσεις για να μην διακοπεί η παραγωγή. Αυτοί που κράτησαν χαμηλό προφίλ ήταν οι Ευρωπαίοι κροίσοι.

Ενας εξ αυτών, ο Βενσάν Μπογιορέ, σχολίασε με νόημα: «Ο όμιλός μας υπάρχει από το 1822. Περάσαμε επαναστάσεις, δύο παγκοσμίους πολέμους… Θα το ξεπεράσουμε κι αυτό».

 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Nορβηγία: Ο Xάρος σε καραντίνα

Tinad

Tριμερής με δύο μέρη

Μιχάλης Μάρδας

Φως στο Σουδάν, σκοτάδι στην Τουρκία

Tinad

Γεωγραφία – λάστιχο

Tinad

Ο Επιμένων Αμερικανικά

Kon

Πόλεμος αγαλμάτων και στο Σουέζ

Ανδρέας Ντίνης

Το Afrika Korps του Νόρμπερτ Ρέτγκεν

Kon

Tυνησία: Φακ… εις το τετράγωνο

Kon

Ινδία – Νεπάλ: «Πόλεμος» χαρτών

Kon