Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Όταν ξεκινάει ένα έργο, να σχεδιάζεται το επόμενο

Newsroom eleftherostypos.gr

Ποδηλατόδρομος στην Πανεπιστημίου και πεζοδρομήσεις αρκετών δρόμων πέριξ του κέντρου και του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας. Ηταν καιρός. Η Αθήνα έχασε σχεδόν δεκαπέντε χρόνια. Η τελευταία μεγάλη αναμόρφωση του κέντρου ήταν με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οταν πεζοδρομήθηκε η Διονυσίου Αρεοπαγίτου και φτιάχτηκε ο περίπατος από την Αμαλίας έως το Θησείο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

15 χαμένα χρόνια. Δεν έχουν γίνει έργα περιφερειακά που θα ωφελούσαν το κέντρο της Αθήνας. Στα χαρτιά βρίσκονται ακόμα οι επεκτάσεις του μετρό. Στα χαρτιά και η επέκταση της Αττικής Οδού έως τη Βουλιαγμένης. Για να μπορεί μια μητρόπολη όπως η Αθήνα να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις, δεν πρέπει να χάνει ούτε μια μέρα. Μόνον έτσι θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους της και πιο όμορφη διαμονή στους τουρίστες.

ΑΛΛΩΣΤΕ, αυτός δεν είναι ο μεγάλος στόχος; Να έχουμε επιτέλους δώδεκα μήνες τουρισμό σε αυτή την πόλη και σε όλη τη χώρα; Οι τουρίστες πρέπει να βρίσκουν αφορμές για να μη μένουν στην πόλη μία-δύο ημέρες μόνο. Οχι μόνο να πηγαίνουν στην Ακρόπολη, στην Πλάκα, να τρώνε γκρικ μουσάκα και να φεύγουν. Για να μείνουν οι τουρίστες πέντε-έξι ημέρες στην πόλη, πρέπει να έχουν πράγματα να δουν, να επισκεφθούν.

Η Αθήνα πρέπει να μεταμορφωθεί. Το σχέδιο του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη είναι εξαιρετικό. Η Πανεπιστημίου στενεύει, φτιάχνεται ποδηλατόδρομος, η Μητροπόλεως και η Αθηνάς «αδειάζουν» από αυτοκίνητα, η Ολγας γίνεται πεζόδρομος. Σε δυο χρόνια -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- θα έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις.

ΣΤΟΝ Δήμο Αθηναίων φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί πλέον τη ρότα που πρέπει να ακολουθήσει η πρωτεύουσα αν θέλει να είναι ανταγωνιστική προς τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Στην ουσία πρέπει να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης και να δοθεί δημόσιος χώρος σε κατοίκους και τουρίστες. Αν παράλληλα προχωρήσει η πραγματική αναμόρφωση και αξιοποίηση του Εθνικού Κήπου και του Φιλοπάππου, τότε το «πακέτο» του κέντρου θα έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο.

ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει χαμένος χρόνος. Οχι μόνο για την Αθήνα. Για όλες τις μικρές και μεγάλες πόλεις της χώρας. Οι δημοτικές αρχές πρέπει να κινηθούν ταχύτατα. Πρέπει, την ώρα που ξεκινάει ένα μεγάλο έργο, να σχεδιάζεται το επόμενο μεγάλο έργο. Η μια παρέμβαση να διαδέχεται την άλλη. Μόνο έτσι αλλάζουν πρόσωπο οι πόλεις. Η λογική του ενός έργου την τετραετία για να ξεγελάσουμε τους ψηφοφόρους ανήκει στο παρελθόν. Το αποδεικνύουν η Αθήνα, τα Τρίκαλα, η Γλυφάδα και αρκετοί ακόμη δήμοι. Τώρα πια έχουν και μια τεράστια ευκαιρία στα χέρια τους. Το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για έργα ύψους 2,5 δισ. € έως το 2023, το οποίο δημιούργησε και υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών.

ΟΙ τοπικοί άρχοντες πρέπει να τρέξουν για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τη μεταμόρφωση των πόλεών τους. Αν αυτό συμβεί σε κάθε γωνιά της χώρας, τότε θα δούμε μια εντελώς διαφορετική Ελλάδα σε λίγα χρόνια.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon