Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η δεύτερη θητεία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη δεν πλήρωνε και πολλά στο στοίχημα: το Μέγαρο Μαξίμου είχε από πολύ καιρό αφήσει να διαφανεί ότι θα επρόκειτο για μία τυπική διαδικασία – αν και φυσικά, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, υπήρχαν ενδιαφερόμενοι…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Και βέβαια, πάντοτε υπάρχει χώρος για εκπλήξεις, για τόσο σημαντικές θέσεις. Ομως, αν υπήρχε έστω και μία αμφιβολία στην αρχή της χρονιάς, η έλευση του κορονοϊού έκανε την επιλογή Στουρνάρα μονόδρομο: οι καλές μέρες που διαφαίνονταν για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 – με νέα ρεκόρ στον τουρισμό, λύσεις (έστω και μισές) για τα κόκκινα δάνεια και ανάπτυξη με ρυθμούς που τους είχαμε για χρόνια στο χρονοντούλαπο – πήραν αναβολή, ένας Θεός ξέρει για πόσο.

Επομένως, δεν είναι ώρα για πειραματισμούς – ούτε για επιλογές που θα ικανοποιούσαν μεν ένα μέρος από το στελεχιακό δυναμικό του κυβερνώντος κόμματος, αλλά θα έβλαπταν την πορεία της οικονομίας.

Για τον ίδιον τον Γιάννη Στουρνάρα, η ανανέωση της θητείας στην Τράπεζα της Ελλάδας είναι ασφαλώς μία δικαίωση: όχι τόσο πολιτική – η άδικη πολεμική που γνώρισε τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υποχρέωνε τους επόμενους να τον επιβραβεύσουν – αλλά οικονομική. Παρότι το μεγαλύτερο κομμάτι της θητείας του το διένυσε υποχρεωμένος να συνεργάζεται με πολιτικά στελέχη που δεν έκρυβαν ότι ήθελαν να τον εξωπετάξουν από την ΤτΕ, ο Στουρνάρας δικαιούται να λέει ότι ήταν μεταξύ εκείνων των λίγων που έδωσαν από την πρώτη θέση τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο κλαμπ του ευρώ. Και πέτυχαν, όταν άλλοι ονειρεύονταν ρεσάλτα στο Νομισματοκοπείο…

Βεβαίως, η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στη γωνία – λόγω του κορονοϊού. Το μοναδικό θετικό της συγκυρίας είναι ότι αυτή τη φορά δεν είναι οι δημοσιονομικές μας αποτυχίες, αλλά ο ιός που φέρνει την ύφεση. Μέσω και της Τράπεζας της Ελλάδας, η χώρα μας έχει ήδη πετύχει να γίνονται δεκτά τα ομόλογά μας από την ΕΚΤ – αλλά ο δρόμος για την επιστροφή στην ανάπτυξη θα είναι μακρύς. Και επειδή τα πρόσωπα είναι που γράφουν την Ιστορία, αυτά που ακούγονται εσχάτως για ενδεχόμενη αναβάθμιση Στουρνάρα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, αν οριστικοποιηθούν, ασφαλώς θα συμβάλουν στη μείωση της διαδρομής!

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon