Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι νεκροί δεν κρύβονται

Έντεκα χρόνια από την ανείπωτη τραγωδία της Marfin

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην αρχή τον έψεγαν γιατί εκτός από επιστήμονας είναι και ψάλτης. Μετά επειδή δήθεν έβαζε κόφτη στις ερωτήσεις. Αργότερα, κατήγγειλαν ότι κρύβει κρούσματα και νεκρούς ώστε να φαίνεται ότι αποδίδουν τα μέτρα «καταστολής».

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Τώρα ότι υπερ-καταγράφει τους θανάτους, άρα τσάμπα μας τρόμαζαν τόσο καιρό για να μένουμε σπίτι. Αν κάποιος λάβει σοβαρά όλους αυτούς τους θυμωμένους συνωμοσιολογούντες, τότε θα πρέπει να πιστέψει πως ο Σωτήρης Τσιόδρας το μόνο που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα είναι να πολλαπλασιάσει τον άρτο και τους ιχθύς. Βέβαια όλοι αυτοί ξεχνούν κάτι: Οτι οι νεκροί δεν κρύβονται.

Η επιστημονική καταγραφή των θανάτων από την πανδημία είναι ένα θέμα που μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, εξ ου και σε κάποιες χώρες μπορεί να υποκαταγράφεται. Για παράδειγμα, να πεθαίνει ένας καρκινοπαθής που νοσούσε ταυτόχρονα και από Covid-19 και ως αιτία θανάτου να αναφέρεται το υποκείμενο νόσημα και όχι ο ιός.

Στην Ελλάδα η καταγραφή γίνεται βάσει του ορισμού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών και του ΠΟΥ, δηλαδή όταν οποιοσδήποτε ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, βρεθεί θετικός στη νόσο και πεθάνει, τότε καταγράφεται ως αιτία θανάτου η νόσος Covid-19.

Ο καθηγητής Τσιόδρας εξήγησε πως αυτό είναι το επιστημονικά ορθό γιατί ο θάνατος είναι πολυ-παραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος συντελεστής που να εξηγεί πόσο συνέβαλε ο ιός και πόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού. «Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν αν είναι ή δεν είναι “από” Covid-19 ο θάνατος, τότε δεν θα εκτιμούσαμε σωστά τους θανάτους και θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα για τη χώρα μας, η οποία δεν είναι αληθινή και έτσι δεν θα τηρούσαμε και τις ευρωπαϊκές οδηγίες», εξήγησε ξανά.

Δεν είναι ασφαλώς η πρώτη φορά που κάποιοι επιχειρούν σε αυτή τη χώρα να ασκήσουν μικροπολιτική μέσα από τραγωδίες. Οπως με τις αυτοκτονίες τον καιρό των Μνημονίων, που κάποιοι τις μετρούσαν σε χιλιάδες, και ας μην επιβεβαιώθηκε ποτέ τέτοια αύξηση, και κάποιοι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα, και ας υπήρξαν συνάνθρωποί μας που αυτοκτόνησαν από απελπισία.

Οπως με τους δολοφονημένους της Marfin, που κάποιοι κάνουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ ή στην καλύτερη περίπτωση υποβαθμίζουν τη δολοφονική επίθεση των κουκουλοφόρων σε «προβοκάτσια». Είναι οι ίδιοι που διαμαρτύρονται σήμερα για την απόδοση τιμής στους νεκρούς της Marfin εκ μέρους της κυβέρνησης. Γιατί άραγε; Επειδή δεν ήταν αλληλέγγυοι;

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Φώφη Γεννηματά, μια σπουδαία γυναίκα

Kon

Να σπάσουμε το ταμπού των ψυχικών νόσων

Kon

Παλεύεται και νικιέται…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Εκλειψη «ηλίου» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Kon

Στα μανταλάκια κρεμάνε ρούχα, όχι υπολήψεις

Kon

Το ταξίδι της επιστροφής στην κανονικότητα είναι μακρύ και δύσκολο

Kon

Σεμπάστιαν Κουρτς: Αντιπολίτευση μέσω Βιέννης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πλημμυρικά αντιπολιτευτικά φαινόμενα

Kon

Η πανδημία των ανεμβολίαστων είναι η απάντηση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom