Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Καμπανάκι για… επιδημία ανοησίας

Newsroom eleftherostypos.gr

ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ οι «αγανακτισμένοι» στις πλατείες; Για ποιο λόγο μαζεύεται κόσμος στην Αγία Παρασκευή, στο Παγκράτι και σε δεκάδες άλλα σημεία της χώρας αργά το βράδυ; Τι ακριβώς θέλουν να δηλώσουν με την παρουσία τους; Πως δεν αντέχουν να μην βγουν να πιουν το ποτό τους έξω; Αρνούνται πως υπάρχει κορονοϊός; Μήπως θεωρούν ότι εκείνοι δεν πρόκειται να προσβληθούν;

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΚΑΝΟΥΝ αντίσταση; Και αν κάνουν αντίσταση, σε ποιον; Στο κράτος, στην κυβέρνηση ή μήπως στον ίδιο τους τον εαυτό; Επανεμφανίστηκαν και μπαχαλάκηδες που -για να λέμε την αλήθεια- τήρησαν ευλαβικά το «μένουμε σπίτι» όλο το προηγούμενο διάστημα;

ΜΠΟΡΕΙ να ισχύει ένα, μπορεί και όλα τα παραπάνω ενδεχόμενα. Ο,τι κι αν ισχύει σίγουρα δια-δηλώνουν πως αρνούνται την ύπαρξη της πανδημίας. Αρνητές υπάρχουν πολλών ειδών. Κάποιοι πιστεύουν πως όλα όσα ζούμε τους τελευταίους μήνες είναι fake. Πως αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας για να βγάλουν κάποιοι δισεκατομμύρια. Αλλοι πως όλα έγιναν για να εφαρμόσει ο Μητσοτάκης πολιτικές ΔΝΤ στην Ελλάδα! Κάποιοι πιστεύουν πως φταίει το 5G. Αλλοι θεωρούν πως δεν θα κολλήσουν κορονοϊό με τη Θεία Κοινωνία. Αλλοι διακινούν πως δεν υπάρχουν καν νεκροί από την πανδημία.

ΚΑΠΟΙΟΙ νομίζουν πως -αφού τελείωσε η αυστηρή καραντίνα και δεν κινδυνεύουν να φάνε πρόστιμο- μπορούν να κοροϊδέψουν το «σύστημα» και να μην τηρούν τις συστάσεις των επιδημιολόγων. Αλλοι αρνούνται επιδεικτικά να φοράνε μάσκα ακόμα και όπου είναι υποχρεωτική. Και όλοι μαζί, τελικά, «κρύβονται» από τους ίδιους τους εαυτούς τους και όχι από τον Χαρδαλιά.

ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΙ διαφόρων πολιτικών, κομματικών, κοινωνικών πεποιθήσεων «ενώνονται». Οι ιδεοληψίες αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά πανίσχυρες. Για την ώρα αποτελούν μικρή μειοψηφία σε μια κοινωνία που τηρεί τους κανόνες για το καλό όλων μας. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να γνωρίζει πώς θα αντιδράσουν αύριο, μεθαύριο. Ας θυμηθούμε τι συνέβαινε το 2011, το 2012 και το 2015. Πώς αυτές οι μειοψηφίες έγιναν πλειοψηφικό ρεύμα.

ΚΑΙ τώρα το τίμημα δεν θα είναι μόνο οικονομικό. Αν ξαφνικά υπάρξει αναζωπύρωση στη διασπορά κρουσμάτων, τότε τι θα συμβεί; Είναι βέβαιο πως στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων θα βρεθούν όσοι υποδύονται τους «άτρωτους» στις πλατείες και όπου αλλού. Οσοι δεν τηρούν όσα πρέπει σήμερα.

ΠΡΕΠΕΙ να κατανοήσουμε πως αν σε κάποιο δεύτερο κύμα της πανδημίας έχουμε εκατοντάδες νεκρούς, τότε η χώρα, πέρα από το ότι θα θρηνεί ανθρώπους, θα οδηγηθεί και σε χρεοκοπία.

ΟΛΑ αντιμετωπίζονται με ρεαλισμό και σχέδιο. Και ο κορονοϊός. Και η οικονομική κρίση. Μόνο η βλακεία είναι αήττητη. Χάσαμε πέντε χρόνια ως χώρα για να αποδεχθούμε την πραγματικότητα της χρεοκοπίας. Προστατευθήκαμε άμεσα από την πανδημία χάρη στις θυσίες όλων μας. Ας μην ρισκάρουμε να χάσουμε τη λογική και άλλα πολλά χρόνια από τις ζωές μας.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon