Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Σκοτεινές αποφάσεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με την πολιτική χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ασφαλώς μια σκοτεινή νομική πλευρά – από τη στιγμή που έρχεται σε αντίθεση με την ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Ακόμα πιο σκοτεινή, ωστόσο, είναι η οικονομική πλευρά του πράγματος…

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Πρώτα απ’ όλα ο χρόνος: Ναι μεν η γερμανική απόφαση δεν αφορά το σημερινό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ -το οποίο, για πρώτη φορά, περιλαμβάνει και την Ελλάδα- αλλά πρόκειται για ατυχή σύμπτωση ότι τα περί «μερικής αντισυνταγματικότητας» του QE αποφασίστηκαν μέσα στη δίνη της κρίσης του κορονοϊού, για την αντιμετώπιση της οποίας απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση σε σχέση με εκείνη που είχε εφαρμόσει ο Μάριο Ντράγκι.

Και αν το σκεπτικό της απόφασης αφήνει παράθυρο σε διαφοροποιήσεις -μιας και η ΕΚΤ καλείται να αποδείξει την αναγκαιότητα της χαλάρωσης-, η ίδια η απόφαση δεν αφήνει πολλά περιθώρια, καθώς στην πραγματικότητα υιοθετεί τη «γραμμή» της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας και του κ. Β. Σόιμπλε, που δεν είδαν ποτέ με καλό μάτι τις κινήσεις του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη.

Στην πραγματικότητα, το γερμανικό δικαστήριο ακολουθεί τη γραμμή της χριστιανοδημοκρατικής «ορθοδοξίας» – κάτι που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και εν μέσω πανδημίας, θα πρέπει με ίδια μέσα να πετύχουν επιτόκια πολύ κοντά στα γερμανικά. Πώς θα γίνει αυτό; Το Δικαστήριο δεν εξηγεί – αλλά η εμπειρία μάς δείχνει ότι δεν γίνεται χωρίς νέα Μνημόνια για μεγάλες περικοπές στα εισοδήματα, οι οποίες ωστόσο θα ξεκινήσουν και πάλι έναν φαύλο κύκλο, ένα σπιράλ θανάτου για τις πιο αδύναμες οικονομίες.

Γίνεται φανερό πως το ζήτημα δεν είναι νομικό ούτε καν οικονομικό – αλλά είναι καθαρά πολιτικό: είναι οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας που πρέπει να πάρουν θέση για το θέμα. Αλήθεια, οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες δεν αντιλαμβάνονται ότι η ενωμένη Ευρώπη θα βγει χαμένη αν η γερμανική Δικαιοσύνη επιχειρήσει να αρθεί υπεράνω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου; Αλλά και ότι η προσπάθεια ανεξέλεγκτης επιβολής νέων Μνημονίων σε αρκετές χώρες, στο τέλος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ίδια τη γερμανική οικονομία; Θα ήταν σαν να επιχειρούσε η Ελλάδα να σώσει τον τουρισμό της μέσω της επιβολής αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις…

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon