Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξαναλένε τα ίδια λαϊκιστικά παραμύθια

Newsroom eleftherostypos.gr

Βγήκε ο κ. Τσακαλώτος και έψεξε τον κ. Σταϊκούρα για τα προβλεπόμενα σενάρια ύφεσης της οικονομίας. Και άρχισε μια μικροπολιτική κόντρα για το αν το υπουργείο Οικονομικών έχει δημοσιοποιήσει όλα τα σενάρια: το καλό, το κακό και το άσχημο -για να τα πούμε μπακαλίστικα. Οπου το κάθε σενάριο προβλέπει ύφεση 4,7%, 7,9% και 13,2%.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΤΙ θέλει να πει στην ουσία ο κ. Τσακαλώτος; Αυτό που ψελλίζουν ή κραυγάζουν ανάλογα με το στιλ τους οι σύντροφοί του στον ΣΥΡΙΖΑ. Πως η κυβέρνηση «κρύβει» την καταστροφή που έρχεται και πως δεν παίρνει τα σωστά μέτρα για να αντιμετωπίσει το υφεσιακό τσουνάμι. Τόση φασαρία έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για το αν τα μέτρα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρή ή όχι.

Η κουβέντα αυτή είναι αστεία έως γραφική. Η βασική μεταβλητή που θα καθορίσει το μέγεθος της ύφεσης είναι ακόμη άγνωστη. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα μπορέσει η πραγματική οικονομία να επανεκκινηθεί και σε ποιο βαθμό. Αυτό που κυριαρχεί είναι η αβεβαιότητα. Και, βέβαια, όχι μόνο στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις ΗΠΑ και σε ακόμα 190 χώρες. Δηλαδή, σε όλο τον πλανήτη.

Ο κ. Τσακαλώτος προκαλεί την κοινή λογική. Κανένας υπουργός Οικονομικών σε καμία χώρα δεν γνωρίζει τις ακριβείς συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Θα υπάρξει φέτος τουρισμός και σε ποιο βαθμό; Θα επανεκκινηθεί η βιομηχανική παραγωγή; Σε ποια επίπεδα θα υποχωρήσει η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών; Θα υπάρξει και δεύτερο κύμα πανδημίας τον χειμώνα; Και όλα αυτά τα ερωτήματα αφορούν σε όλο τον πλανήτη.

ΑΝ ο κ. Τσακαλώτος γνωρίζει τις απαντήσεις, τότε ας βγει να το πει. Θα του δώσουν τα κλειδιά της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Ή μήπως στις υπόλοιπες χώρες όλα θα πάνε καλά και το πρόβλημα είναι ελληνικό; Γιατί ακόμα και αυτό αρχίζουν και ξεστομίζουν κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ. Πως ο κ. Μητσοτάκης «εφηύρε» την κρίση για να εφαρμόσει πολιτικές ΔΝΤ και πάλι στη χώρα. Εφτασε να πει ο κ. Τσακαλώτος πως «η κυβέρνηση βλέπει την κρίση ως ευκαιρία διάλυσης της μεσαίας τάξης». Τώρα μπορεί να γελάσει όσο θέλει ο κάθε πολίτης. Ποιοι τα λένε; Εκείνοι που από το βήμα της Βουλής ομολογούσαν πως ήταν επιλογή τους η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης και πως θα παραιτούνταν αν μείωναν το αφορολόγητο.

ΑΣ τελειώνουμε πια με τα λαϊκιστικά παραμύθια και τους φαντασιακούς παραδείσους. Ο ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν και τη Ν.Δ. να προηγείται με νταμπλ σκορ στις δημοσκοπήσεις -τώρα δεν μπορούν πλέον να αμφισβητήσουν και τα γκάλοπ- βρίσκεται σε απόλυτο βέρτιγκο.

Ο κ. Τσίπρας, ο κ. Τσακαλώτος και οι σύντροφοί τους προφανώς πιστεύουν πως αν «ξαναπαίξουν» το έργο του 2012-2015 θα έχουν πολιτικά οφέλη. Κάνουν, όμως, ένα σοβαρό λάθος. Ο σανός που πουλάνε δεν βρίσκει πια αγοραστές. Και ο βασικός λόγος είναι γιατί κυβέρνησαν οι ίδιοι για μια τετραετία. Και δεν τήρησαν ούτε μια υπόσχεση. Και ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος δεν πετύχαινε ούτε τους στόχους των δικών του προβλέψεων.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon