Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τηρώντας τα έθιμα

Newsroom eleftherostypos.gr

Τελικά ο μόνος ελληνικός θεσμός που δεν χτυπήθηκε από την πανδημία είναι η εκλογολογία: όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν εξειδικευτεί σε αυτήν – προβλέποντας κάλπες ελάχιστους μήνες μετά από τις εκλογές.

Γράφει ο Στέφανος Τζανάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί με προσήλωση το έθιμο – και ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε τις προάλλες να χαρακτηρίσει τις πρόωρες εκλογές «αναπόφευκτες», απενοχοποιώντας εκ των προτέρων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει το μαχαίρι και το πεπόνι στο συγκεκριμένο θέμα.

Ομως ποιος θα ήταν ο λόγος που ο πρωθυπουργός θα επέλεγε να πάει σε διπλές εκλογές, έναν χρόνο και κάτι μετά από μία νίκη με 40%; Μα, ο φόβος ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα υφίστατο πολύ μεγάλο κόστος λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία μπαίνει η ελληνική οικονομία λόγω κορωνοϊού.

Οι θιασώτες αυτού του σεναρίου σημειώνουν μάλιστα ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε πάει σε εκλογές μετά από την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου, μάλλον θα τις είχε κερδίσει – όπως νικητής αναδείχθηκε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μετά από την υπογραφή του δικού του Μνημονίου το καλοκαίρι του 2015.

Λογικό ακούγεται: οι πρωθυπουργοί οφείλουν να σκεφτούν τις πρόωρες εκλογές όταν έχουν μπροστά τους τα δύσκολα και διαθέτουν ακόμα πολιτικό κεφάλαιο. Τι ισχύει όμως για τον σημερινό πρωθυπουργό; Οτι, πρώτον, με την κρίση είδε τη δημοφιλία του να εκτοξεύεται και, δεύτερον, αν δεν γυρίσει ο κόσμος ανάποδα, ότι για τη συγκεκριμένη κρίση υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να είναι βραχυχρόνια.

Μάλιστα, ένας δρόμος για να μην είναι και τόσο βραχυχρόνια η κρίση είναι να γίνουν – διπλές, μάλιστα – εκλογές το φθινόπωρο: όσο κι αν έχουν ανεβεί τα ποσοστά της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, με απλή αναλογική δεν πρόκειται να υπάρξει αυτοδυναμία – και ουδείς σκέπτεται το ενδεχόμενο να μοιραστεί την εξουσία, εφόσον μπορεί να την έχει μετά από άλλη μία εκλογή. Επομένως, η χώρα θα οδηγείτο σε μία δίμηνη έως τρίμηνη απραξία, ακριβώς τη στιγμή που θα έπρεπε να φορτσάρει για να αναπληρώσει τη μεγάλη ζημία της πανδημίας.

Κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως καταστροφικό – και ίσως όχι μόνον οικονομικά, μιας και η Ελλάδα θα έστελνε παντού το μήνυμα ότι τα περί «καλού παραδείγματος» στην αντιμετώπιση της επιδημίας ήταν απλώς μία αναλαμπή πριν από το σκοτάδι…

 

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής έκδοσης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Τζανάκης: Πάνω από 3.000 θάνατοι έως τις γιορτές αν δεν περάσουμε το 65% εμβολιασμών

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σοκάρει ο Τζανάκης: 400.000-600.000 ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν στο 4ο κύμα

Το στοίχημα της ανάκαμψης

Kon

Οι δρόμοι των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φάρμακα από τον Λευκό Οίκο

Kon

Καλύτερες μέρες

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αστυνομεύοντας τους εαυτούς μας

Kon

Ο ιός των γκάλοπ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Μέτρα σε δόσεις

Kon