Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν αξίζει το ρίσκο

Πρύτανης ΕΚΠΑ: Δεν νομίζω να εξαφανιστεί τελείως ο κορωνοϊός

Newsroom eleftherostypos.gr

Μπήκαμε από σήμερα στη δεύτερη φάση της μάχης κατά της πανδημίας. Το συζητάμε εδώ και μέρες, αυτή η δεύτερη φάση είναι πιο ζόρικη από την πρώτη. Η διαδικασία αυτοπεριορισμού είναι σαφώς πιο δύσκολη. Στην ουσία είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Ή, για να το πούμε πιο ρεαλιστικά, είναι πολύ εύκολο για όποιον θέλει να μην τηρήσει τους κανόνες, τις απαγορεύσεις.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΑΚΟΥΜΕ διαρκώς διάφορες απορίες. Είναι υποχρεωτικό να κάνω το τάδε πράγμα; Θα πληρώσω πρόστιμο αν με πιάσουν; Και την ίδια ώρα σου λέει κάποιος… αποφασισμένος: «δεν θα φοράω μάσκα στο σούπερ μάρκετ, αφού πλέον αποτελεί σύσταση».

Η κουβέντα γίνεται σε λάθος βάση. Το ζήτημα δεν είναι τι απαγορεύεται και τι επιτρέπεται. Δεν είναι μη μας πιάσουν ή μας καταγγείλουν. Δεν είναι αν θα πληρώσουμε πρόστιμο ή θα τη γλιτώσουμε.

Ο,ΤΙ κάνουμε πρέπει να το κάνουμε για να μην υπάρξει αναζωπύρωση στη διασπορά κρουσμάτων κορονοϊού. Δεν γίνεται να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από τον κάθε πολίτη.

ΑΣ σκεφτούμε τι θα είχε συμβεί αν είχαμε πάει όλοι στα καρναβάλια. Αν δεν είχαν κλείσει τα σχολεία και τα καταστήματα. Αν είχαν γίνει κανονικά οι παρελάσεις ή αν είχαμε πάει όλοι σε χωριά και εξοχικά το Πάσχα.

ΞΕΡΟΥΜΕ πολύ καλά τι θα είχε συμβεί. Θα είχαμε εκατοντάδες θύματα. Και χιλιάδες ασθενείς στα νοσοκομεία. Το αποφύγαμε. Είτε γιατί κατανοήσαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης είτε επειδή φοβηθήκαμε τα πρόστιμα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία την οποία σχεδίασε και υλοποίησε η κυβέρνηση βιώσαμε μια τεράστια επιτυχία.

ΤΩΡΑ στη δεύτερη φάση είναι κρίμα να χαραμίσουμε όσα κερδίσαμε στην πρώτη. Μπορεί να είναι πιο εύκολο να κάνουμε ό,τι θέλουμε νομίζοντας πως θα κερδίσουμε κάτι. Στην πραγματικότητα θα χάσουμε όλοι.

ΟΣΟ πιο πιστά τηρήσουμε τις οδηγίες των ειδικών τόσο πιο γρήγορα θα επαναλειτουργήσει το σύνολο των επιχειρήσεων και καταστημάτων. Τόσο πιο γρήγορα θα επανεκκινηθεί η οικονομία. Τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.

ΔΕΝ αξίζει να το ρισκάρουμε. Γνωρίζουμε ποιο είναι το σωστό. Αν κάνουμε υπομονή λίγο καιρό τότε θα βγούμε κερδισμένοι όλοι. Αν ξεκινήσουμε τις «εξυπνάδες» θα το φουσκώσουμε ακόμα περισσότερο στον λογαριασμό της επόμενης ημέρας που έτσι κι αλλιώς, όπως φαίνεται, θα είναι βαρύς.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon