Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τραπεζάκια έξω λοιπόν

Σήμερα το διάγγελμα Μητσοτάκη για την παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Στην εποχή των Μνημονίων ακούγαμε διαρκώς το επιχείρημα ότι αποτυγχάναμε στην εφαρμογή των μέτρων γιατί ποτέ δεν τα κάναμε ιδιοκτησία μας. Εννοούσαν ότι ποτέ δεν τα υιοθετήσαμε αυτοβούλως, με αποτέλεσμα να τα αντιμετωπίζουμε σαν εχθρικά τείχη που δήθεν σεβόμαστε, αλλά κατά βάθος υποσκάπταμε. Αυτό ακριβώς επανέρχεται τώρα, αλλά με εντελώς διαφορετικό διακύβευμα. Είναι η ώρα να αναλάβουμε την ιδιοκτησία μιας εντελώς διαφορετικής κουλτούρας στην καθημερινότητά μας, να την εφαρμόσουμε ως αποτέλεσμα δικής μας, προσωπικής απόφασης και όχι ως απόρροια του φόβου για το πρόστιμο.

Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη

Η πρώτη ημέρα της επόμενης ημέρας θα έρθει τη Δευτέρα 4 Μαΐου. Θα είναι η αρχή μιας σταδιακής μετάβασης σε μια νέα, διαφορετική κανονικότητα από αυτή που ζούσαμε προ κορονοϊού. Θα μάθουμε να ζούμε αλλιώς. Με φυσικές αποστάσεις μεταξύ μας και πλέξιγκλας στις συναλλαγές μας, με μάσκες στο πρόσωπο και αντισηπτικά στην τσέπη, με διαρκή επαγρύπνηση παντού και πάντα.

Η εξίσωση είναι απλή: Αν κάθε πολίτης τηρήσει τους βασικούς κανόνες, τότε θα πετύχουμε συνολικά. Αν όχι, τότε κινδυνεύει με καταστροφή ό,τι μέχρι τώρα έχουμε πετύχει.

Οσο για το ερώτημα γιατί τώρα, η απάντηση είναι αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς, τότε ποιοι; Ο χρόνος, το timing όπως λένε στις δεξαμενές σκέψης, ήταν το απόλυτο κριτήριο.

Είμαστε ήδη «εκπαιδευμένοι» σε ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγιεινής και περιορισμού των μετακινήσεων, ο καιρός ανοίγει άρα βγάζουμε τα τραπεζάκια μας έξω, οι ΜΕΘ έχουν 25% πληρότητα (και μακάρι να πέσει και άλλο), το ΕΣΥ ενισχύθηκε με προσλήψεις και η επιστημονική γνώση διαρκώς εμπλουτίζεται.

Οσο για τη μεταβλητότητα των μέτρων, θα ορίζεται και αυτή από το χρόνο: Θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους κάθε 24 ώρες.

Ευτυχώς η κυβέρνηση λειτουργεί με απόλυτη αίσθηση λογικής και ευαισθησίας. Το μεγάλο άγχος της ελληνικής οικογένειας, τα σχολεία, δείχνει να διευθετείται με προσοχή. Για την ώρα, δεν γίνεται κουβέντα για δημοτικά και νηπιαγωγεία. Για τα λύκεια και τα γυμνάσια τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού υπάρχει αυξημένη αίσθηση του μέτρου και της πειθαρχίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

Αραγε έχουν προμηθευτεί οι σχολικές μονάδες όλης της χώρας με εκατομμύρια μπουκαλάκια αντισηπτικών; Πέρα από τις οδηγίες που θα δώσει σήμερα το υπουργείο Παιδείας στη δημοσιότητα, έχει γίνει προετοιμασία από τους διευθυντές των σχολείων, προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα και τις δυσκολίες κάθε κτιριακού συγκροτήματος ξεχωριστά; Διότι μερικές φορές δεν χρειάζεται «να ξέρεις γράμματα» για να αντιλαμβάνεσαι ότι η λύση δεν έρχεται ουρανοκατέβατη. Πρέπει να την αναζητήσεις.

 

*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Τα κακομαθημένα παιδιά της πολιτικής

Tinad

Βιβλία για το μέλλον που είναι ήδη εδώ

Tinad

Είδες η ΔΕΗ;

Ανδρέας Ντίνης

Ψηφιακό τείχος Δημοκρατίας

Μιχάλης Μάρδας

Οι επιστήμες της συμπεριφοράς και η συμπεριφορά μας

Kon

Ο κορονοϊός δοκιμάζει και τα πολιτικά συστήματα

Kon

Ο Μαγκνίτσκι και το Tik Tok σε έναν πολύπλοκο κόσμο

Kon

Το νησί των καταραμένων

Tinad

Φεγγαράκι μου λαμπρό, φέγγε μου να περπατώ

Μιχάλης Μάρδας