Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Nαι, κάτι αλλάζει

Newsroom eleftherostypos.gr

Πολλά έχουμε ζήσει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Αλλοι υπέρ, άλλοι κατά για διάφορες καταστάσεις και γεγονότα. Να φτάσουμε στο σημείο να «διχαστούμε» για την Πρωτοψάλτη και τον Κραουνάκη, ε, είναι κομματάκι γραφικό. Ισως και επικίνδυνο. Oλα γίνονται βέβαια. Σε αυτή τη χώρα είμαστε ικανοί να σφαχτούμε για ένα πέναλτι που σφυρίχτηκε ή όχι.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΠΩΣ μπλέξαμε έτσι. Λατρεύω και την Πρωτοψάλτη και τον Κραουνάκη. Oταν ακούω τραγούδια τους, ούτε σκέφτομαι ούτε με νοιάζει αν υποστηρίζουν τον τάδε ή τον δείνα πολιτικό.

ΜΑΛΛΟΝ, όμως, δίνουμε περισσότερη αξία στους διάφορους «στρατούς» που βρίσκουν πάντα αφορμές για να γίνονται «αγανακτισμένοι». Να διαμαρτύρονται. Να κραυγάζουν. Να υποδύονται τους παντογνώστες. Να υποστηρίζουν με πάθος πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια.

ΚΙ όμως, είναι η μειοψηφία. Μικρή μειοψηφία. Σαν εκείνους που δεν τήρησαν τα μέτρα της καραντίνας. Ας δούμε λίγο τι λέει η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Η έρευνα της «διαNEOσις» είναι διαφωτιστική. Τι νιώθαμε τον Νοέμβριο και τι νιώθουμε τώρα, εν μέσω πανδημίας. Αισιοδοξία στο 39,8% από 30%, σιγουριά στο 25,5% από 5,7%, αυτοπεποίθηση 17,8% από 7,3%, υπερηφάνεια στο 23,7% από 14,1%. Την ίδια ώρα έχουν μειωθεί δραματικά συναισθήματα όπως η απογοήτευση στο 9,8% από 27,2%, ανασφάλεια στο 30,9% από 38%, θυμός στο 9,8% από 17,4%, ντροπή στο 3% από 10,2%.

ΤΑ ευρήματα της έρευνας σοκάρουν θετικά. Τι συνέβη ξαφνικά; Στο σπίτι είμαστε κλεισμένοι εδώ και σαράντα ημέρες. Είναι πολύ απλό. Το μπλόκο στα κόλπα του Ερντογάν στα σύνορα του Εβρου και οι απανωτές νίκες στη μάχη κατά του κορονοϊού άλλαξαν το κλίμα.

ΥΣΤΕΡΑ από μια δεκαετία με ήττες σε όλα τα επίπεδα κάτι άλλαξε. Επιτέλους πιστέψαμε ξανά στους εαυτούς μας. Πιστεύουμε ξανά στη χώρα μας. Ναι, δεν είναι όλα διαλυμένα. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα, αρκεί να το θέλουμε. Το κράτος εμπιστεύεται και προστατεύει τον πολίτη. Ο πολίτης εμπιστεύεται και σέβεται το κράτος. Και την ώρα που βιώνουμε αυτό το big bang κάποιοι οπισθοδρομικοί με ιδεοληψίες επιτίθενται στην Αλκηστη Πρωτοψάλτη.

Η ευκαιρία που ξεδιπλώνεται για το μέλλον, όμως, ανήκει στη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Που θέλει να αλλάξει. Αρκεί, βέβαια, να μην ξεχάσει όσα θετικά έγιναν την τελευταία περίοδο και επιστρέψει στην κλασική μιζέρια που δεν μας άφηνε να αλλάξουμε τίποτα εδώ και δεκαετίες.

 

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Εκπαιδευτική… μεταρρύθμιση που αγνοεί τους μαθητές!

Kon

Αυτό δεν είναι αντιπολίτευση, είναι… επιθεώρηση

Kon

Πολλά τα λεφτά, μεγάλο το στοίχημα

Kon

Ο ήρωας της διπλανής πόρτας

Kon

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon