Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πρώτα σώζεις την παρτίδα και ύστερα την κερδίζεις

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Ελλάδα, κατά γενική ομολογία, διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο την πανδημία του κορονοϊού, κάτι που αναγνωρίζεται διεθνώς με δημοσιεύματα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές και αμερικανικές εφημερίδες. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για το επερχόμενο «τσουνάμι», έλαβε αυστηρά περιοριστικά μέτρα πριν καν θρηνήσουμε τον πρώτο νεκρό. Αυτή η απόφαση έσωσε ζωές, όταν βλέπουμε τι γίνεται σε Ιταλία και Ισπανία, όπου δυστυχώς οι Αρχές δεν αντιλήφθηκαν εγκαίρως τις διαστάσεις της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα έκλεισε τα σχολεία πριν καν παρουσιασθεί θανατηφόρο κρούσμα, όταν στην Ιταλία αυτό έγινε 11 μέρες μετά τον πρώτο νεκρό και στην Ισπανία ύστερα από 30 ημέρες.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Αντίστοιχα, για τα εμπορικά καταστήματα στη χώρα μας αποφασίσθηκε η διακοπή της λειτουργίας τους 4 ημέρες μετά το πρώτο θύμα του κορονοϊού, ενώ στην Ιταλία χρειάσθηκαν 18 ημέρες και στην Ισπανία 44 για να αποφασισθεί το κλείσιμο της αγοράς. Το δόγμα του Μητσοτάκη, όπως εκφράστηκε στην πρώτη κυβερνητική σύσκεψη στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το οποίο «προέχουν οι ζωές, τα δισεκατομμύρια στην οικονομία μπορούμε να τα ξαναβρούμε αλλά οι άνθρωποι που θα χαθούν δεν θα επιστρέψουν», είχε ως αποτέλεσμα να καταγράφεται ένας ήπιος σχετικά ρυθμός αύξησης κρουσμάτων και ο αριθμός των θυμάτων να είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ανάλογο πληθυσμό. Η θωράκιση της δημόσιας υγείας λειτουργεί και ως ασπίδα για την οικονομία.

Εάν η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει εγκαίρως το σύστημα Τσιόδρα τότε εκτός από τις εκατόμβες των θυμάτων, η χώρα θα αντιμετώπιζε μεγαλύτερες δυσκολίες για την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς και το πλήγμα στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας θα ήταν βαρύ και ενδεχομένως μη αναστρέψιμο. Τώρα η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς ως πρότυπο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κάτι που θα μας βοηθήσει μόλις λήξει η καραντίνα ενώ το Σύστημα Υγείας κερδίζει πολύτιμο χρόνο ώστε η διασπορά του ιού να γίνει σε βάθος χρόνου και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες περίθαλψης για τους ασθενείς.

Η ίδια τακτική έχει υιοθετηθεί στην οικονομία. Από τη στιγμή που ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση και ποια θα είναι η έντασή της, θα ήταν ανεύθυνο για την κυβέρνηση να αδειάσει τα ταμεία όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα από 1-2 μήνες να βρεθούμε «ταπί και ψύχραιμοι», υπό τον έλεγχο των δανειστών. Τα μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και εργοδοτών που ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο διαρκώς επεκτείνονται με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που κερδίζουμε από την Ευρώπη και χωρίς να απειλείται η σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών. Ο αγώνας είναι μαραθώνιος, όπως συνηθίζει να λέει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και όχι σπριντ, όπως θεωρεί ο προκάτοχός του Ευκλείδης Τσακαλώτος, που εισηγείται το σπάσιμο του κουμπαρά και την άμεση διάθεση 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ελλάδα θεωρείται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ως μία χώρα της ευρωζώνης που η οικονομία της θα χτυπηθεί από τον κορονοϊό λόγω της εξάρτησης του ΑΕΠ από τον τουρισμό και τις μεταφορές. «Πρώτα σώζεις την παρτίδα και μετά την κερδίζεις». Ευτυχώς, τόσο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης όσο και στην οικονομία επικρατούν η σύνεση και η ψυχραιμία ώστε όταν λήξει η περίοδος της καραντίνας να υπάρχουν δυνάμεις για την αναγκαία επανεκκίνηση.

 

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ερχεται Ελλάδα η Microsoft: Θα φτιάξει κέντρο Έρευνας ρομποτικών διαδικασιών

Ανδρέας Ντίνης

Οι επιλογές του Τσίπρα δεν απασχολούν την κοινωνία

Kon

Σωτήρης Τσιόδρας: Ποιος είναι ο «στρατηγός» του ΕΟΔΥ που κέρδισε τη μάχη και τις… καρδιές μας

Μιχάλης Μάρδας

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εργαζόμενους: Βάζουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021

Tinad

Τρία χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Τι έγραψε ο Κυριάκος [εικόνα]

Μιχάλης Μάρδας

Δεν υπάρχουν πολλοί… Τσιόδρες

Kon

Ο Μητσοτάκης μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση

Kon

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους ιδρυτές επιχειρήσεων που προσέλκυσαν επενδύσεις εν μέσω πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Καλπάζει» η ΝΔ – Διαφορά 19,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Tinad