Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο πειρασμός της κάλπης και το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου

Bloomberg για Σύνοδο Κορυφής: 2 τρισ. ευρώ περιλαμβάνει το ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

Newsroom eleftherostypos.gr

Το τελευταίο που απασχολεί αυτήν την περίοδο το Μαξίμου είναι οι εκλογές. Η λέξη είναι σχεδόν απαγορευμένη, άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες όλοι, με πρώτο τον πρωθυπουργό, κινούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς για να θέσουν υπό έλεγχο τις δύο κρίσεις που ξέσπασαν ταυτόχρονα. Το μεταναστευτικό και την πανδημία του κορονοϊού. Και μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ο Ερντογάν υποτίμησε τον Μητσοτάκη και το πλήρωσε εισπράττοντας μία βαριά διπλωματική, οικονομική και πολιτική ήττα. Ο Εβρος στάθηκε όρθιος, η Ελλάδα για πρώτη φορά από το 2015 κατέστησε σαφές ότι κρατά τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας μας από τις ορδές των μεταναστών που έστελνε επισήμως στα σύνορα η Τουρκία εξουδετερώθηκε πλήρως από τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Η Ευρώπη είναι πλέον στο πλευρό μας χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, και αυτό είναι επίτευγμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΑΞΙΟΘΑΥΜΑΣΤΑ αντανακλαστικά επέδειξε ο πρωθυπουργός και στην επιδημία του κορονοϊού. Εμπιστεύθηκε τους ειδικούς, πήρε εγκαίρως μέτρα για τη δημόσια Υγεία, ώστε να μη θρηνούμε καθημερινώς εκατοντάδες νεκρούς, ενώ οργανώνει τις άμυνες στην οικονομία έχοντας ήδη πετύχει ευνοϊκές αποφάσεις από την Ευρώπη για τα ελληνικά ομόλογα και την ευελιξία στη χρήση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Η ΛΕΞΗ εκλογές είναι απαγορευμένη, η μάχη κατά της πανδημίας θα συνεχισθεί όλο τον Απρίλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο Μαξίμου δεν βλέπουν τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών σε Μητσοτάκη και κυβέρνηση κινείται σε απίστευτα επίπεδα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ αυτόν ο «πειρασμός» για εκλογές τον Σεπτέμβριο είναι μεγάλος, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να εξουδετερώσει την απλή αναλογική με διπλές εκλογές, υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Η Νέα Δημοκρατία προσεγγίζει το 50%, θα μπορούσε να πετύχει αυτοδυναμία ακόμη και από τις πρώτες κάλπες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βυθιστεί στην περιοχή του 22%. Η νίκη θα μπορούσε να μετατραπεί σε θρίαμβο, ενώ η προσφυγή δικαιολογείται από τις έκτακτες συνθήκες σε οικονομία και κοινωνία.

ΩΣΤΟΣΟ, υπάρχει και η άλλη σκέψη στο Μαξίμου, που μοιάζει πιο ώριμη και δεν λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα συγκυρία. Ο Μητσοτάκης με τις κινήσεις του σε μεταναστευτικό και κορονοϊό έχει αναδείξει ηγετικά χαρακτηριστικά, η προσωπικότητά του αναγνωρίζεται πλέον και από μη ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο διεθνής Τύπος εκθειάζει τις επιλογές του. Ουσιαστικά, δημιουργούνται οι συνθήκες για την πλήρη ηγεμονία του στο πολιτικό σκηνικό με την κοινωνία σύμμαχο. Και είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα χρειαστεί τους πολίτες δίπλα του, όταν θα πρέπει να οργανώσει την εθνική ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα. Η σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να διαταραχθεί από το «πείραμα» των διπλών εκλογών, η οικονομία να χάσει και άλλο έδαφος, ενώ το όφελος θα είναι μόλις ένας επιπλέον χρόνος διακυβέρνησης. Το πολιτικό κεφάλαιο του Μητσοτάκη είναι τεράστιο για να αναλωθεί σε μία γρήγορη νίκη τώρα με τις δυσκολίες μπροστά και να μην επενδυθεί για την αναγέννηση της Ελλάδας και διπλές εκλογές το 2023, όπως ήταν και ο αρχικός προγραμματισμός του Μαξίμου.

Η ΧΩΡΑ έχει αποκτήσει έναν πολιτικό ηγέτη, που ξέρει να παίρνει σωστές αποφάσεις για τη χώρα χωρίς να λογαριάζει την τρέχουσα συγκυρία. Το ίδιο θα πράξει ο πρωθυπουργός και στο ζήτημα των εκλογών, όταν θα λήξει η δοκιμασία του κορονοϊού και θα μπορεί να υλοποιήσει το σχέδιό του για την επόμενη ημέρα.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου 

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ερχεται Ελλάδα η Microsoft: Θα φτιάξει κέντρο Έρευνας ρομποτικών διαδικασιών

Ανδρέας Ντίνης

Οι επιλογές του Τσίπρα δεν απασχολούν την κοινωνία

Kon

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με εργαζόμενους: Βάζουμε τις βάσεις για μία δυναμική ανάπτυξη το 2021

Tinad

Τρία χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη – Τι έγραψε ο Κυριάκος [εικόνα]

Μιχάλης Μάρδας

Ο Μητσοτάκης μπροστά σε μια ιστορική πρόκληση

Kon

Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους ιδρυτές επιχειρήσεων που προσέλκυσαν επενδύσεις εν μέσω πανδημίας

Ανδρέας Ντίνης

Δημοσκόπηση Metron Analysis: «Καλπάζει» η ΝΔ – Διαφορά 19,4 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Tinad

Μητσοτάκης: Με σύνεση και σχέδιο η διαχείριση του πακέτου των 750 δισ. ευρώ της Κομισιόν

Ανδρέας Ντίνης

Μαθήματα διαπραγμάτευσης

Kon