Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα επικίνδυνα άκρα

Νέα ένταση στα σύνορα με χημικά - Μαζική απόπειρα μεταναστών να περάσουν τον φράκτη

Μόλις ξεσπάσει οποιαδήποτε κρίση βρίσκουν την αφορμή να εμφανιστούν. Δεν πρόκειται για γραφικούς ή απλά ανεγκέφαλους. Είναι επικίνδυνοι. Επικίνδυνοι για τη χώρα, για την κοινωνική συνοχή. Επικίνδυνοι για τους πολίτες.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ, χρυσαυγίτες, ναζιστές από τη μια. Ακροαριστεροί, αντιεξουσιαστές, μπαχαλάκηδες από την άλλη.

ΞΕΜΥΤΙΣΑΝ και πάλι, λοιπόν. Κάνουν εφόδους για να τρομοκρατήσουν μετανάστες στα νησιά -και όχι μόνο- συνοδευόμενοι αυτή τη φορά και από «συναγωνιστές» τους από το εξωτερικό. Έτρεξαν και στον Έβρο να καπηλευτούν τον πατριωτισμό του στρατιωτών, των αστυνομικών, των πολιτών που ανήκουν επίσημα στην εθνοφυλακή. Προσπαθούν, όμως, να καπηλευτούν και τον πατριωτισμό του 90% της κοινωνίας που στηρίξει το κλείσιμο των συνόρων στην προκλητική και παράλογη «ασύμμετρη επίθεση» του Ερντογάν.

ΠΛΑΪ τους και κάποιοι που γράφουν και ποστάρουν στο διαδίκτυο προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Οπως εκείνος που σχολίασε για το καμένο σχολείο προσφύγων στη Λέσβο: «One happy night. Οχι και καταστροφή. Αυτό είναι πιο ειδυλλιακό και από ηλιοβασίλεμα στη Σαντορίνη». Και όπως ήταν αναμενόμενο διαγράφηκε άμεσα από μέλος της Ν.Δ.

ΤΗΝ ίδια σχεδόν ώρα κάποιοι μπαχαλάκηδες βανδάλιζαν το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Παλιά Βουλή γράφοντας «να πεθάνει η Ελλάδα». Ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα κάποιοι άλλοι βανδάλισαν τον σταθμό του Μετρό στην Ακρόπολη. Μαζί τους -όπως προέκυψε και από τις συλλήψεις- βρίσκονταν αρκετοί αντιεξουσιαστές από το εξωτερικό.

ΠΛΑΪ τους μέσω social media και δηλώσεις διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιτίθενται με μένος σε εκείνους που «φυλάττουν Θερμοπύλες». Ακόμα και η Άλκηστις Πρωτοψάλτη βρέθηκε στο στόχαστρο αριστερών για μια ανάρτησή της. Και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ αντί να διαχωρίσει τη θέση του επιχειρεί να κάνει αντιπολίτευση με ερντογανικά fake news και θεωρίες διχασμού της χώρας. Εδώ η Όλγα Γεροβασίλη έφτασε στο σημείο να πει ότι «η Ελλάδα έχει παραβατική συμπεριφορά»!

ΑΛΛΑ κάνουν και πάλι ένα θεμελιώδες λάθος. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει διχασμός. Οι 9 στους 10 πολίτες στηρίζουν την κυβερνητική επιλογή για κλείσιμο των συνόρων.

ΤΟ θετικό είναι πως τόσο οι ακροδεξιοί όσο και οι ακροαριστεροί είναι απομονωμένοι από αυτή τη μεγάλη πατριωτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Και τα δύο άκρα είναι εξίσου επικίνδυνα. Αλλά οι μετριοπαθείς πολίτες -ανεξάρτητα από την κομματική τους προτίμηση- δεν αφήνουν ούτε πρόκειται να αφήσουν τους ακραίους να δηλητηριάσουν τον υγιή πατριωτισμό, την εθνική ενότητα και την ομοψυχία.

Από την έντυπη έκδοση

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Το 2015 θα «στοιχειώνει» για πάντα τον Τσίπρα

Ανδρέας Ντίνης

Τηλεκπαίδευση, μια χαμένη ευκαιρία

Kon

Μόνο με μεταρρυθμίσεις… σοκ θα πάει μπροστά η χώρα

Kon

Προσοχή, επιστρέψαμε στην κανονικότητα!

Kon

Η δεύτερη ζόρικη παρτίδα μόλις ξεκίνησε

Kon

Κάνουν αντιπολίτευση σαν… τρολ του Διαδικτύου

Kon

Κωλοτούμπες και ιδεοληψίες

Kon

Δεν είναι ένα απλό στοίχημα, κρίνεται το μέλλον

Kon

Δουλειά, η απάντηση σε «θεωρίες» για ανασχηματισμούς και κάλπες

Kon