Ελεύθερος Τύπος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο «σουλτάνος» και τα σύνορα της Ευρώπης

Η ΑΝΑΛΥΣΗ του Τσενγκίζ Ακτάρ στη συνέντευξή του στη «HuffingtonPost», ότι το βίαιο παρελθόν της Τουρκίας εξηγεί το παρόν και το μέλλον της, αποτυπώνει με τον πιο ρεαλιστικό, αλλά και ανησυχητικό τρόπο, τη διαρκή προκλητική στάση της Αγκυρας, που δείχνει να κλιμακώνεται επικίνδυνα μετά το «μνημόνιο κατανόησης» που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Γράφει ο Γιάννης Ευαγγελίδης

Ο διακεκριμένος Τούρκος, που ζει στη χώρα μας και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και ο οποίος ξεκίνησε τη διαδικτυακή απολογητική καμπάνια «Ζητώ συγγνώμη από τους Αρμενίους», μίλησε για τον ολοκληρωτισμό της Τουρκίας και πώς αυτός συνδέεται με την άρνηση να αναγνωρίσει τις θηριωδίες που έχει διαπράξει.

Είναι φανερό ότι ο «σουλτάνος» αγνοεί προκλητικά τις προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, που καταδικάζει την τουρκολιβυκή συμφωνία θέλοντας να παίξει ρόλο αφεντικού στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Για τον λόγο αυτό γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, τόσο το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών της περιοχής.

Γιατί δεν μπορεί να έχει εξαφανίσει από τον χάρτη το Καστελλόριζο και να αγνοεί την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης για να καθορίσει θαλάσσια «σύνορα» με τη Λιβύη. Αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα Διεθνές Δίκαιο.

Ο σημερινός τουρκικός εθνικισμός έχει επιστρέψει στη θεμελιώδη αρχή του που δεν είναι άλλη από το σουνιτικό Ισλάμ και ο Ερντογάν αναβαθμίζει σταδιακά τις προκλητικές κινήσεις του, θέλοντας να αναδείξει την Τουρκία σε περιφερειακή υπερδύναμη. Ξεκίνησε με τις παρενοχλήσεις των ερευνών στα οικόπεδα της ΑΟΖ της Κύπρου, συνέχισε με την εισβολή στη Συρία, ακολούθησε η κορύφωση με το προκλητικό «μνημόνιο» και τώρα προαναγγέλλεται η αγορά νέου γεωτρύπανου για να συνεχίσει τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα. Μόνο που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα σύνορά της είναι και σύνορα της Ευρώπης.

Από την έντυπη έκδοση

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η Ελλάδα αλλάζει υπέρ της τον συσχετισμό δυνάμεων

Μιχάλης Μάρδας

Το νεοοθωμανικό όραμα του Ερντογάν

Μιχάλης Μάρδας

Οι ελιγμοί Ερντογάν και το ατσάλινο τείχος του Αιγαίου

Μιχάλης Μάρδας

Οι πολίτες εμπιστεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Το σκάνδαλο και η σκευωρία

Μιχάλης Μάρδας

Ο ρόλος Τσίπρα – Βαρουφάκη το «σκοτεινό» 2015

Δημήτρης Κατσάκος

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η αλήθεια της Κεραμέως

admin

Ένας πρωθυπουργός που τολμά

Δημήτρης Κατσάκος

Η Ν.Δ. επουλώνει τις πληγές που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιχάλης Μάρδας