Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Υδροθεραπεία: ιδανική για την οστεοαρθρίτιδα

Newsroom eleftherostypos.gr

Εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα επιφέρει η υδροθεραπεία σε θερμαινόμενη πισίνα.

Η ζέστη σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε σε μορφή επιθεμάτων είτε σε μορφή υδροθεραπείας, μειώνει δραστικά τα συμπτώματα, ενώ τα ευεργετικά αποτελέσματά της υδροθεραπείας δεν περιορίζονται στο χρονικό διάστημα της εφαρμογής, αλλά και πέραν αυτής.

Μειώνεται το πρήξιμο και η φλεγμονή

Υπάρχουν, ωστόσο, κι άλλοι λόγοι που το ζεστό νερό κάνει καλό στην πάθηση. Μειώνει την επίδραση της βαρύτητας (που προκαλεί πίεση στην άρθρωση) λόγω της άνωσης και μέσω της υδροστατικής πίεσης προσφέρει υποστήριξη 360 μοιρών στις πληγείσες αρθρώσεις, ενώ μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή. Άρα, γίνεται ευκολότερη η εκτέλεση θεραπευτικής άσκησης.

20 λεπτά στους 40 βαθμούς

Πόση ώρα όμως θα πρέπει να απολαύσει κάποιος το ζεστό του μπάνιο για να έχει το μεγαλύτερο όφελος; Οι ειδικοί λένε ότι οι ασθενείς αποκομίζουν το μέγιστο όφελος μετά από περίπου 20 λεπτά.

Η θερμοκρασία του νερού δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 40 βαθμούς, διότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες θεωρούνται επικίνδυνες. Ιδανικά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 32,3 και 37,8 βαθμών Κελσίου. Βέβαια, τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά με τη θερμοκρασία, γιατί το πολύ ζεστό νερό προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και μείωση της πίεσης.

Μείωση του πόνου κατά 40%

Το ζεστό νερό είναι ιδανικό για χαλάρωση, αλλά είναι επίσης καλό και για τη κίνηση των μυών. Διεγείρει τη ροή του αίματος προς τους δύσκαμπτους μύες και τις “παγωμένες” αρθρώσεις, κάνοντας την πισίνα, το τέλειο μέρος για την εκτέλεση κάποιων ήπιων διατάσεων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν την άσκηση σε θερμαινόμενες πισίνες. Διάφορες μελέτες κατέδειξαν ότι όταν οι ασθενείς συμμετείχαν σε προγράμματα άσκησης σε ζεστό νερό, δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ο πόνος τους μειώθηκε κατά 40% και η σωματική τους λειτουργία αυξήθηκε. Επίσης, τα προγράμματα άσκησης βοήθησαν τους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, ενώ ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα παχύσαρκα άτομα.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Εξωτερική ωτίτιδα: Η νόσος του κολυμβητή

Leonidas Kallidonis

Πότε και γιατί πρέπει να πάρω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής

Leonidas Kallidonis

Τροφές που δρουν κατά της φλεγμονής – Τι να προτιμήσετε

12 πρώιμα σημάδια που προειδοποιούν για ρευματοειδή αρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

Ρομποτική τεχνολογία: η νέα εποχή στην αρθροπλαστική γόνατος

Leonidas Kallidonis

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: από τη διάγνωση στη θεραπεία

Leonidas Kallidonis

Άσκηση και φυσιοθεραπεία. Δυο ισχυρά όπλα ενάντια στην οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Οι νέες προοπτικές στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Leonidas Kallidonis

Το ύψος μας αναγνωρίζεται και επίσημα ως δείκτης πρόγνωσης Διαβήτη!

Leonidas Kallidonis