Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Βιολογική ενίσχυση με βλαστοκύτταρα για τις παθήσεις του ώμου

Newsroom eleftherostypos.gr

Πώς η «αναγεννητική ιατρική» με τη χρήση βλαστοκυττάρων, σε συνδυασμό με τις εξελιγμένες επεμβατικές μεθόδους, μπορεί να σας απαλλάξει από την επώδυνη ωμαλγία

   Αν υπάρχει μια άρθρωση που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε «θαυμαστή», αυτή είναι η άρθρωση του ώμου. Πρόκειται, άλλωστε, για την άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο ανθρώπινο σώμα, άρα αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς ότι δέχεται και εξαιρετικά μεγάλες επιβαρύνσεις και μάλιστα αθροιστικά. Δοκιμάστε για παράδειγμα να ζήσετε μια ολόκληρη μέρα κρατώντας καθηλωμένο τον ώμο σας. Θα διαπιστώσετε τότε ότι ακόμη και οι πιο απλές, καθημερινές κινήσεις, όπως η μεταφορά αντικειμένων, το ντύσιμο, το χτένισμα, η άθληση, ακόμη και μια αγκαλιά γίνονται με δυσκολία. Φανταστείτε τώρα πόσο οδυνηρό είναι να ζείτε σε χρόνια βάση με πόνους και περιορισμένη κινητικότητα του ώμου…

Γράφει ο Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης
Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Ένα στενό «πέταλο» με τέσσερις μύες που τραυματίζονται εύκολα

Τέσσερις είναι οι μύες του ώμου: ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελάσσων στρογγύλος και ο υποπλάτιος, οι οποίοι δημιουργούν το λεγόμενο «τενόντιο πέταλο των στροφέων». Αυτοί οι μύες, βοηθούν στην ανύψωση και τις στροφικές κινήσεις και ευθύνονται για τη σταθερότητα του ώμου. Λόγω, όμως, της ιδιαίτερης στενότητας του χώρου στον οποίο ενεργούν οι συγκεκριμένοι μύες έχουν την ιδιότητα να τραυματίζονται πολύ εύκολα.

Παλαιότερα, τραυματισμούς τέτοιου είδους τους ονομάζαμε «περιαρθρίτιδα», κατά την οποία ο ασθενής μάθαινε να ζει με τον πόνο, αλλά και με τον περιορισμό της κίνησης. Η λύση, τότε ήταν η χειρουργική αντιμετώπιση. Το χειρουργείο στον ώμο, ωστόσο, αποδεικνύονταν ως ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία, λόγω των μεγάλων χειρουργικών τομών στην περιοχή, αλλά και των μετεγχειρητικών συμπτωμάτων.

Aρθροσκοπική αντιμετώπιση: επέμβαση μιας ημέρας

Τέτοιες δυσάρεστες εμπειρίες, όμως, ευτυχώς ανήκουν στο παρελθόν. Σήμερα, η αποκατάσταση, αυτών των τραυματισμών γίνεται αρθροσκοπικά. Μία μέθοδος που αντί για εκτεταμένες χειρουργικές τομές, απαιτεί απλώς μια ειδική κάμερα – το αρθροσκόπιο –  η οποία  εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου μόλις 3.5-4.5 χιλιοστών!

Με αυτό τον τρόπο, ο χειρουργός μπορεί να εντοπίσει εύκολα τον τραυματισμό -συνήθως ρήξη του τενοντίου πετάλου- και με την εισαγωγή εργαλείων, να καθηλώσει και να συρράψει τον τένοντα ή τους τένοντες, χωρίς τον κίνδυνο να τραυματίσει τους υπερκείμενους υγιείς ιστούς. Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση είναι επέμβαση της μιας ημέρας! Ο ασθενής, δηλαδή, έρχεται το πρωί στο νοσοκομείο και το βράδυ επιστρέφει στο σπίτι του, στην καθημερινότητα και την εργασία του. Μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία,  μπορεί να χρησιμοποιεί το χέρι του από την πρώτη κιόλας στιγμή και να εξυπηρετείται.

Θεραπεία Βλαστοκυττάρων για τους πιο δύσκολους τραυματισμούς του ώμου

Στην περίπτωση, όμως, των εκτεταμένων ρήξεων του στροφικού πετάλου, η πλήρης αρθροσκοπική αποκατάσταση μπορεί να μην είναι δυνατή. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η βίο-κυτταρική αναγεννητική ιατρική (“Stem Cell Therapy” ή  “Θεραπεία Βλαστοκυττάρων”) έρχεται και μας δίνει τις λύσεις. Μάλιστα, η πειραματική χρήση βλαστοκυττάρων αυξάνεται ολοένα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και παντού στον κόσμο, με συγκλονιστικό ρυθμό.

Τί είναι  η “Θεραπεία Βλαστοκυττάρων”;

Η βίο-κυτταρική αναγεννητική ιατρική αναφέρεται στη χρήση βιολογικών αυξητικών παραγόντων, προϊόντων ιστού και ζωντανών βλαστικών και στρωματικών κυττάρων, τα οποία προέρχονται από τον οργανισμό του ίδιου του ασθενούς. Με αυτόν τον τρόπο, διεγείρεται η αυτό-επούλωση και η αναγέννηση των τραυματισμένων ιστών όλων των τύπων. Στους ενήλικες, τα βλαστοκύτταρα ανευρίσκονται στο μυελό των οστών και στον λιπώδη ιστό. Στην Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του ΥΓΕΙΑ, συγκεκριμένα, προτιμούμε τη λήψη μυελού των οστών, κυρίως από το λαγόνιο οστό, αλλά και από το εγγύς βραχιόνιο οστό και την εγγύς κνήμη. Η παραπάνω διαδικασία πραγματοποιείται με σοβαρότητα και επιστημονικότητα, σε ένα φιλικό περιβάλλον, πάντα με σεβασμό τόσο στο πρόβλημα όσο και στην προσωπικότητα του ασθενούς.

Πώς εμπλουτίζεται η τραυματισμένη περιοχή με τα βλαστοκύτταρα

Η επεξεργασία και η απομόνωση των βλαστοκυττάρων σε λειτουργική μορφή, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία η οποία χρειάζεται ακρίβεια και λεπτομέρεια. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητο να εκτελείται από εξειδικευμένα εργαστήρια και έμπειρους βιοτεχνολόγους, οι οποίοι παρέχουν υπό άσηπτες συνθήκες ένα άριστης ποιότητας και καθαρότητας συμπυκνωμένο διάλυμα το οποίο πρέπει να είναι πλούσιο σε βλαστοκύτταρα. Το διάλυμα αυτό, είτε σε υγρή μορφή είτε σε μορφή πήγματος, τοποθετείται στο στροφικό πέταλο κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ή ακόμη και μετά από αυτό.

Υλικό… επιδιόρθωσης που προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή

Η “Θεραπεία Βλαστοκυττάρων” είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή, παρέχοντας τα απαραίτητα βιολογικά υλικά για την ευόδωση της επούλωσης, η οποία σε συνδυασμό με την χειρουργική αποκατάσταση και τα εξατομικευμένα φυσιοθεραπευτικά πρωτόκολλα, οδηγεί στο μέγιστο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Αθλητικές κακώσεις. Όταν το σώμα ξεπερνά τα όριά του

Leonidas Kallidonis

Η ελάχιστα επεμβατική Αρθροσκόπηση

Leonidas Kallidonis

Με… συγκάτοικο την οστεοαρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροσκόπηση: αποφεύγοντας το «βαρύ» χειρουργείο

Leonidas Kallidonis

Η οστεοαρθρίτιδα απαιτεί κίνηση

Leonidas Kallidonis

Βιονικό γόνατο με ρομποτική τεχνική

Leonidas Kallidonis

Ισχία και γόνατα… θέλουν το ρομπότ τους

Leonidas Kallidonis

Υδροθεραπεία: ιδανική για την οστεοαρθρίτιδα

Leonidas Kallidonis

Εξαπλάσιος κίνδυνος για κάταγμα ισχίου σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Leonidas Kallidonis