ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Το ύψος μας αναγνωρίζεται και επίσημα ως δείκτης πρόγνωσης Διαβήτη!

Newsroom eleftherostypos.gr

 Οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο από Διαβήτη, συγκριτικά με τους κοντούς

   Οι μετρήσεις έγιναν και, δυστυχώς, είναι ανησυχητικές για τους… κοντούληδες. Το χαμηλό ύψος, λοιπόν, ενός ανθρώπου, αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου για την εμφάνιση Διαβήτη! Αντίθετα, οι ψηλοί κινδυνεύουν λιγότερο, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων μελετών.

Για κάθε δέκα εκατοστά μεγαλύτερου ύψους, ο κίνδυνος εκδήλωσης, στο μέλλον, Διαβήτη τύπου 2, μειώνεται κατά 41% στους άνδρες και κατά 33% στις γυναίκες!

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματίας Σούλτσε του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 27.600 άτομα ηλικίας 35 έως 65 ετών. Κατέληξαν λοιπόν σε μία εξίσωση «ύψους – βάρους – συχνότητα διαβήτη» που ευνοεί τους ψηλούς.

Η εξίσωση

Η συσχέτιση ύψους και κινδύνου διαβήτη φαίνεται να είναι μεγαλύτερη στους ανθρώπους με κανονικό βάρος, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις ο κίνδυνος διαβήτη μειώνεται κατά 86% στους άνδρες και κατά 67% στις γυναίκες για κάθε δέκα παραπάνω εκατοστά ύψους. Στους υπέρβαρους και παχύσαρκους τα αντίστοιχα ποσοστά για τα δύο φύλα είναι 36% και 30%.

Λιγότερο ευνοημένοι από τις εξίσωση είναι οι άνδρες και οι γυναίκες με χαμηλό ύψος, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος. Ο αυξημένος κίνδυνος των κοντών, πιθανώς οφείλεται στο ότι έχουν αναλογικά περισσότερο λίπος στο ήπαρ και χειρότερο «προφίλ» των παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου (αρτηριακή πίεση, λιπίδια αίματος, φλεγμονή κ.α.), άρα και αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, οι ψηλοί εμφανίζουν συνήθως καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και πιο υγιή λειτουργία των βήτα κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη.

Ψηλά πόδια, χαμηλός κίνδυνος διαβήτη

Η νέα μελέτη δείχνει ότι ειδικότερα το μεγαλύτερο μήκος των ποδιών σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ύψος πρέπει να θεωρηθεί πλέον ότι αποτελεί έναν χρήσιμο προγνωστικό δείκτη κινδύνου για διαβήτη.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Περιοδοντίτιδα. Αυξάνει επικίνδυνα την αρτηριακή πίεση

Leonidas Kallidonis

Πόσο πρέπει ν’ ανησυχούμε εάν η πίεση ανεβαίνει απότομα

Leonidas Kallidonis

Ενεργειακά ποτά: η υπερβολή φέρνει υπέρταση και αρρυθμίες

Leonidas Kallidonis

Οι νέες προοπτικές στη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

Leonidas Kallidonis

Μην σας μπερδεύουν τα πολλά πρόσωπα της υπογλυκαιμίας

Leonidas Kallidonis

Ο πόνος στα πλευρά, «καμπανάκι» για πιθανό καρκίνο νεφρών

Leonidas Kallidonis

Ποιες εξετάσεις αποκαλύπτουν ρευματοειδή αρθρίτιδα και καθορίζουν τη θεραπεία

Leonidas Kallidonis

Άσκηση στην οστεοαρθρίτιδα. Απαραίτητη όσο και η ανάπαυση

Leonidas Kallidonis

Σβήστε τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης… με ιδρώτα

Leonidas Kallidonis