Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Το ύπουλο χτύπημα του Διαβήτη στην καρδιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ασθενείς με Διαβήτη που παθαίνουν έμφραγμα δεν εκδηλώνουν τα κλασικά συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά εμφράγματος, όπως λ.χ. τον ισχυρό πόνος στο στήθος. 

Κι αυτό, όπως εξηγούν Βρετανοί επιστήμονες, συμβαίνει λόγω των μεταβολών που προκαλεί η πάθηση στην καρδιά τους.

Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, τα ιδιαίτερα συμπτώματα του εμφράγματος στους διαβητικούς ίσως εξηγούν γιατί αυτά τα επεισόδια είναι πιο θανατηφόρα στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Οι διαβητικοί νιώθουν «πιο ήπιο» τον πόνο στο στήθος και συχνά τον υποεκτιμούν

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν ενήλικες διαβητικούς (οι περισσότεροι με διαβήτη τύπου 2 αλλά και κάποια άτομα με διαβήτη τύπου1) με ιστορικό εμφράγματος, οι οποίοι ερωτήθηκαν ποια συμπτώματα εκδήλωσαν όταν υπέστησαν το καρδιακό επεισόδιο.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς δήλωσαν ότι ένιωσαν μεν πόνο στο στήθος, όμως αυτός ήταν πολύ πιο ήπιος απ’ ό,τι θα περίμεναν σε περίπτωση εμφράγματος.

«Ο διαβήτης προκαλεί ποικίλες βλάβες στην καρδιά μακροπρόθεσμα, όμως επίσης προκαλεί βλάβες στα νεύρα (διαβητική νευροπάθεια)» εξηγεί ο Δρ Μέλβιν Τζόουνς, λέκτορας στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Έτσι, όπως ένας διαβητικός μπορεί να μην αισθανθεί έναν τραυματισμό στο δάχτυλο του ποδιού του, ομοίως θα αισθανθεί λιγότερο πόνο όταν διακόπτεται η ροή αίματος στην καρδιά, με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνει τον ισχυρό πόνο στο στήθος που τυπικά χαρακτηρίζει ένα έμφραγμα».

Τριπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα για τους ασθενείς με Διαβήτη

   Οι διαβητικοί διατρέχουν εξαπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από το έμφραγμα είναι τριπλάσιες. Τα νέα ευρήματα ίσως παρέχουν μια εξήγηση για αυτά τα στατιστικά.

Χαρακτηριστικό εύρημα των επιστημόνων ήταν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες θεώρησαν ότι ο πόνος που ένιωσαν δεν ήταν αρκετά ισχυρός ώστε να συνειδητοποιήσουν ότι παθαίνουν έμφραγμα. Αυτό, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οδηγεί συχνά σε καθυστερήσεις στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και κατ’ επέκταση σε λιγότερες πιθανότητες επιβίωσης και αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και μακροπρόθεσμης αναπηρίας.

Πόνος στο στήθος, κόπωση και δύσπνοια δεν αφήνουν αμφιβολίες για κίνδυνο εμφράγματος

Η μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει την άποψη αρκετών ειδικών ότι οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν τα λεγόμενα άτυπα συμπτώματα του εμφράγματος, δηλαδή όχι τον συνηθισμένο ισχυρό πόνο ή την πίεση στο στήθος αλλά πιο ήπιες εκδηλώσεις όπως η κόπωση και η δύσπνοια.

Έτσι, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου εμφράγματος, οι διαβητικοί πρέπει να παρακολουθούνται στενά από τον γιατρό τους και να μην αγνοούν τυχόν καρδιαγγειακά συμπτώματα που εκδηλώνουν, ασχέτως της έντασής τους.

Προτεινόμενα για εσάς

Οι παγίδες που πρέπει να αποφεύγουν οι καρδιοπαθείς στις διακοπές

Leonidas Kallidonis

Φύσημα στην καρδιά: Αθώο ή παθολογικό;

Leonidas Kallidonis

Περίεργα συμπτώματα. Μάθετε τι ασθένειες κρύβουν

Leonidas Kallidonis

Μαγνητική: «Κλικ» στην καλύτερη φωτογραφία της καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Δύσπνοια: Πότε πρέπει να σπεύσουμε  στον γιατρό;

Μιχάλης Μάρδας

Καλά νέα για τους διαβητικούς: Έρχεται το «έξυπνο τσιρότο ινσουλίνης»!

Tinad

Τεχνητό πάγκρεας: Πιο αποτελεσματικό από τις ενέσεις ινσουλίνης

Tinad

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: «Ασπίδες προστασίας» για τα νεφρά των παιδιών

Tinad

Τι σημαίνει όταν ο διαβήτης «δείχνει» ξαφνικά επιθετική συμπεριφορά

Tinad