ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Το άγχος μας παχαίνει έως και 11 κιλά το χρόνο!

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ελέγξουν το άγχος τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο όχι μόνο για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή για εκδήλωση κρίσεων πανικού, αλλά και για να αναπτύξουν παχυσαρκία.

Κάτι που έχει διπλή εξήγηση: αφενός οι συνθήκες άγχους και στρες μας οδηγούν να καταναλώνουμε πιο παχυντικά φαγητά, αφετέρου το στρες μπορεί να επιβραδύνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, ανεβάζοντας τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα. Αντιλαμβανόμαστε, βεβαίως, πόσο πιο καταστροφικό είναι το τελευταίο για τους διαβητικούς ασθενείς…

Ερευνητές από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ κατέληξαν στα παραπάνω ανησυχητικά συμπεράσματα αφού εξέτασαν 58 γυναίκες μέσης ηλικίας.

Όπως φάνηκε ξεκάθαρα, οι γυναίκες αυτές έκαιγαν πολύ λιγότερες θερμίδες όταν βρίσκονταν αντιμέτωπες με στρεσογόνα γεγονότα, ακόμη και τα πιο απλά.

Μείωση μεταβολικού ρυθμού και αυξημένη ινσουλίνη

Μιλώντας με αριθμούς, όσες γυναίκες είχαν αντιμετωπίσει ένα ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα στη διάρκεια του 24ωρου, έκαιγαν 104 θερμίδες λιγότερες από τις γυναίκες που δεν είχαν αντιμετωπίσει κάποια κατάσταση που προκαλούσε στρες.

Επιπλέον, μετρώντας τον μεταβολικό ρυθμό τους μετά από κάθε γεύμα, διαπίστωσαν ότι οι αγχώδεις συμμετέχουσες συνέχιζαν να καίνε λιγότερες θερμίδες για πάνω από επτά ώρες μετά το γεύμα.

Στις περιπτώσεις που παρατηρήθηκε μείωση του μεταβολισμού, υπήρχε αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης στα πρώτα 90 λεπτά μετά την κατανάλωση του γεύματος. Ως γνωστόν, η ινσουλίνη ρυθμίζει, μεταξύ άλλων, την αποθήκευση του σωματικού λίπους.

Οι αιτίες του άγχους που μας φορτώνει κιλά και απορρυθμίζει την ινσουλίνη

Οι περισσότεροι από τους στρεσογόνους παράγοντες ήταν απλά καθημερινά συμβάντα διαπροσωπικής φύσης:

  • διαφωνίες με συναδέλφους, συζύγους και φίλους,
  • προβλήματα με τα παιδιά και
  • πιέσεις που σχετίζονται με την εργασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, μπορεί ένας άνθρωπος να παχύνει ακόμα και κατά 11 κιλά μέσα σε έναν χρόνο, έστω κι αν δεν τρώει υπερβολική ποσότητα φαγητού.

Οι θερμίδες αποθηκεύονται αντί να καίγονται

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι με το πέρασμα του χρόνου το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης ΤJan Kiecolt-Glaser, καθηγήτρια Ψυχιατρικής & Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

Και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε από παλαιότερες μελέτες πως όταν κάποιος νιώθει στρες έχει την τάση να διαλέγει λάθος τρόφιμα, αλλά η μελέτη μας δείχνει πως αυτή η κακή επιλογή μπορεί να έχει μεγαλύτερο τίμημα απ’ ό,τι νομίζαμε, διότι το στρες κάνει πιο πιθανό τις επιπλέον θερμίδες να αποθηκευτούν παρά να καούν».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Για όλα φταίει ο… Χασιμότο

Leonidas Kallidonis

Εκπαιδεύοντας την οικογένεια του διαβητικού παιδιού

Leonidas Kallidonis

Μπάρες δημητριακών: Κάνουν καλό ή παχαίνουν; – Η αλήθεια

Τελικά τα ποτά παχαίνουν; Τι να προτιμήσετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

SMS στο «13033» και πατάμε το «6». Ο διαβήτης θέλει άσκηση

Leonidas Kallidonis

Παγωμένα άκρα: Τι δείχνουν για την υγεία του θυρεοειδούς

Leonidas Kallidonis

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μας βρίσκει σε καραντίνα, αλλά… με εφόδια

Leonidas Kallidonis

Μαϊντανός: «Ταπεινός», αλλά… πανίσχυρος για τη θωράκιση της υγείας μας

Leonidas Kallidonis

«Ρυθμίστε» τον μεταβολισμό σας, ρυθμίστε το βάρος σας

Leonidas Kallidonis