ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Το 2021 φέρνει «επανάσταση» στη θεραπεία του Διαβήτη

Newsroom eleftherostypos.gr

 Το θεραπευτικό οπλοστάσιο ενάντια στον Διαβήτη ενισχύεται με νέα χάπια, ενέσεις, αντλίες και μετρητές ινσουλίνης

   Μπορεί τη χρονιά που φεύγει ο νέος κορωνοϊός να μονοπώλησε το ερευνητικό ενδιαφέρον παγκοσμίως, με τον αγώνα δρόμου για την παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων και φαρμάκων, ωστόσο επουδενί  δεν ανεστάλησαν οι αντίστοιχες ερευνητικές προσπάθειες για τον έλεγχο και την αναχαίτιση της άλλης πανδημικής νόσου της εποχής μας: του Διαβήτη.

Γράφει ο Ανδρέας Μελιδώνης,
Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital

Το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο έχει ενισχυθεί πλέον σημαντικά με νέες αγωγές που παρουσιάζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και στη μείωση της υπεργλυκαιμίας, του αυξημένου δηλαδή σακχάρου.

Οι νεότερες αντιδιαβητικές θεραπείες

Αυτές οι νεότερες αντιδιαβητικές θεραπείες, οι οποίες αφορούν σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, είναι:

  • οι ινκρετινικές αγωγές (αναστολείς DPP-4 και αγωνιστές GLP-1) που βελτιώνουν τα επίπεδα κάποιων ορμονών που παράγονται από το έντερο των ασθενών μετά τη λήψη φαγητού, και
  • οι αναστολείς SGLT-2.

Χάπια και ενέσεις για ρύθμιση του σακχάρου και παράλληλη απώλεια βάρους

Οι αγωνιστές GLP-1 (που ενισχύουν σημαντικά τη δράση της ινκρετινικής ορμόνης GLP-1) είναι η πλέον προβεβλημένη και πλέον αποτελεσματική εκδοχή των ινκρετινικών αγωγών. Η αντιδιαβητική τους δράση συνοδεύεται και με σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και γι’ αυτό αποτελούν προτιμώμενη θεραπευτική λύση για την αντιμετώπιση των παχύσαρκων διαβητικών. Εδώ και ένα χρόνο, στο θεραπευτικό μας οπλοστάσιο έχει προστεθεί και ένας ενέσιμος αγωνιστής GLP-1 που χορηγείται μία φορά την εβδομάδα με εξίσου θετικά αποτελέσματα.

Φάρμακα για μείωση του σακχάρου, του βάρους και της υπέρτασης

Οι αναστολείς SGLT-2 ή φλοζίνες αναστέλλουν την αυξημένη, επί διαβήτη, απορρόφηση της γλυκόζης από τα νεφρικά σωληνάρια και συμβάλλουν στην γλυκοζουρία (στην αποβολή δηλαδή γλυκόζης με τα ούρα) άρα και στη μείωση του αυξημένου σακχάρου του αίματος. Οι αναστολείς SGLT-2 έχουν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες παράλληλες δράσεις και ευνοούν την απώλεια σωματικού βάρους, τη μείωση της υπέρτασης, τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών περιστατικών και επιπλοκών.

Ετοιμάζονται ακόμη πιο αποτελεσματικά δισκία και ενέσεις

Σε αυτές τις πολλά υποσχόμενες νέες θεραπευτικές αντιδιαβητικές κατηγορίες, υπάρχουν και νέες εξελίξεις τις οποίες αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Αναμένουμε, λοιπόν, νέους  εξελιγμένους ενέσιμους εβδομαδιαίους GLP-1 αγωνιστές, καθώς και δισκία GLP-1 αγωνιστών που θα έχουν παρόμοια δράση με τους ενέσιμους αγωνιστές.  Περιμένουμε επίσης και νέους εξελιγμένους SGLT-2 αναστολείς που θα ενισχύσουν τις θεραπευτικές μας δυνατότητες.

Φάρμακα με υψηλή καρδιοπροστασία και νεφροπροστασία

Αυτό επομένως που ξεχωρίζει τις νέες φαρμακευτικές αγωγές για τον διαβήτη σε σχέση με τις προηγούμενες κλασικές αντιδιαβητικές αγωγές (σουλφονυλουρίες, μετφορμίνη, ινσουλίνη κ.λπ.) είναι ότι παρουσιάζουν και ευρύτερες θετικές μεταβολικές, καρδιοπροστατευτικές και νεφροπροστατευτικές επιδράσεις και δεν εξαντλούνται μόνο στη μείωση του σακχάρου στο αίμα.

Νέες αντλίες ινσουλίνης και εμφυτεύσιμων μετρητών σακχάρου

Εξελίξεις επίσης θα έχουμε στη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και ιδιαίτερα στον τομέα των αντλιών έγχυσης ινσουλίνης.

Νέα, εξαιρετικά εξελιγμένα συστήματα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης επίσης θα διασυνδέονται στο μέλλον με τις αντλίες έγχυσης και θα βελτιώνουν τις θεραπευτικές προσπάθειες στον σακχαρώδη διαβήτη 1. Ήδη έχει εγκριθεί από τον FDA η κυκλοφορία ιδιαίτερα μικρής συσκευής καταγραφής, που τοποθετείται υποδόρια για 3 μήνες, η οποία δεν θα χρειάζεται ρύθμιση και αξιολόγηση και θα προβάλλει συνεχώς τις τιμές του σακχάρου (ή θα τροφοδοτεί με αυτές) στην αντλία ινσουλίνης.

24ωρη κάλυψη των αναγκών για ισνουλίνη

Βαδίζουμε δηλαδή προς το βιοτεχνητό πάγκρεας με το οποίο (μέσω του αισθητήρα-καταγραφέα γλυκόζης και της προηγμένης αντλίας) θα έχουμε πλήρη και αυτόματη 24ωρη κάλυψη των αναγκών του ασθενούς σε ινσουλίνη. Αυτή είναι μία προοπτική ιδιαίτερα ελπιδοφόρα για όλα τα νέα παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι φωτεινό, καρποφόρο και ελπιδοφόρο. Η συντονισμένη προσπάθεια των επιστημόνων, σε παγκόσμιο επίπεδο προδιαγράφουν θετικές εξελίξεις και προοπτικές.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Σε δύο εβδομάδες ο… λογαριασμός από τα άνοιγμα του λιανεμπορίου – Αποφάσεις για Γυμνάσια, Λύκεια και χιονοδρομικά την Παρασκευή

Μιχάλης Μάρδας

Νότια Αφρική: Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι δύο φορές πιο μεταδοτική

Ανδρέας Ντίνης

Ιταλία-κορωνοϊός: Γιαγιά 108 ετών εμβολιάστηκε κατά της Covid-19

Ανδρέας Ντίνης

Bloomberg: H Κομισιόν προωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού – Τι είναι και πώς θα λειτουργεί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Πόρισμα εμπειρογνωμόνων: Καθυστέρησαν Κίνα και ΠΟΥ με την πανδημία

Ανδρέας Ντίνης

Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορωνοϊό

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ιταλία: 8.824 νέα κρούσματα και 377 θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από 6.000 εμβολιασμοί σήμερα – Σε ποια νησιά θα εμβολιαστούν όλοι οι κάτοικοι ταυτόχρονα

Tinad

Κορωνοϊός – Πορτογαλία: Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων ενώ τα νοσοκομεία δίνουν μάχη να αντεπεξέλθουν

Ανδρέας Ντίνης