Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό σε ασθενείς με Σκλήρυνση, Άνοια ή Πάρκινσον

Newsroom eleftherostypos.gr

Βασικοί κανόνες για τους πάσχοντες από νευρολογικά νοσήματα και τον εμβολιασμό τους έναντι της COVID-19

Με τους εμβολιασμούς έναντι του νέου κορωνοϊού να βρίσκονται σε πλήξη εξέλιξη, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την εφαρμογή τους σε διάφορες ομάδες ασθενών, λ.χ. στους πάσχοντες από σκλήρυνση, από άνοια ή από Πάρκινσον. Έτσι, και οι νευρολόγοι καλούμαστε τώρα να συμβουλεύσουμε τους ασθενείς μας για την ανοσοποίηση έναντι της COVID-19.AstraZeneca: Τα συμπτώματα είχε ο 35χρονος που υπέστη θρόμβωση

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα (που αφορούν κυρίως τα τρία εμβόλια – Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca), δεν προκύπτει καμία αντένδειξη εμβολιασμού για τους ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα. Τουναντίον μάλιστα: αρκετοί νευρολογικοί ασθενείς, όπως αυτοί με νευρομυϊκά νοσήματα που επηρεάζουν την αναπνευστική λειτουργία, ή αυτοί που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτατικές ή ανοσοτροποποιητικές βιολογικές θεραπείες, θεωρούνται ασθενείς υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη Covid-19 και θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα. Ανάλογη προτεραιότητα θα μπορούσαν να λάβουν και επιβαρυμένοι ασθενείς με νευροεκφυλιστικά νοσήματα (όπως προχωρημένη νόσος Parkinson και άνοιες).

Ο εμβολιασμός δεν πρέπει να συμπίπτει με τις προγραμματισμένες θεραπείες

Ειδικά πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικές θεραπείες (όπως, για παράδειγμα, ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, μυασθένεια, χρόνια φλεγμονώδη απομυελινωτική πολυνευροπάθεια) μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη απόκριση στον εμβολιασμό. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν, κατά το δυνατόν, να αποφεύγουν την έκθεση ακόμη και μετά τον εμβολιασμό τους. Πάντως, ο εμβολιασμός αυτών των ευπαθών ομάδων ασθενών συστήνεται να ολοκληρώνεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την έναρξη θεραπείας ή πριν την  επόμενη προγραμματισμένη θεραπεία ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη ανοσολογική απόκριση.

Υπάρχει κίνδυνος νευρολογικών παρενεργειών από το εμβόλιο;

Όσον αφορά τις συζητήσεις περί νευρολογικών ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων έναντι της COVID-19, ειδικά περί συνδρόμου Guillain–Barré και πάρεσης προσωπικού νεύρου, διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό των εν λόγω συμβαμάτων μεταξύ των ασθενών που εμβολιάστηκαν δε διέφερε από το ποσοστό εμφάνισής τους στο γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για νέα εμβόλια που τελούν ακόμα υπό παρακολούθηση, οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συνεκτιμάται ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης επί μη ανοσοποίησης με την πιθανότητα τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών επί εμβολιασμού.

Γράφουν οι:

Προτεινόμενα για εσάς

Η άνοια κλέβει τη μνήμη αλλά δεν τολμά να αγγίξει τη ψυχή! – Η Διδάκτωρ Ψυχολογίας Θεοδώρα Παπαδοπούλου γράφει στο Elefterostypos.gr

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιταλία: Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για τους εργαζόμενους

Μαρίνα Μπενέκου

ΠΟΥ: Αναμένει πλήρη στοιχεία για το φάρμακο της Merck κατά του COVID-19

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν εξανθήματα στα πόδια

Μαρίνα Μπενέκου

Μην ξεχνάτε το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο

Leonidas Kallidonis

Κορονοϊός- Γαλλία: Υποχρεωτικό το υγειονομικό πάσο για εφήβους 12-17 χρονών

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: 37% των ασθενών έχουν μακροχρόνια συμπτώματα

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Η πανδημία θα τελειώσει σ’ έναν χρόνο, λέει ο CEO της Moderna

Μαρίνα Μπενέκου

7η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως η άνοια- Τα στοιχεία του ΠΟΥ

Μαρίνα Μπενέκου