Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει η δύναμη της χειραψίας για… το σάκχαρό μας

Newsroom eleftherostypos.gr

Μπορεί ο κορωνοϊός να μας έχει αναγκάσει εδώ και μήνες να αποφεύγουμε ακόμη και τις χειραψίες, εντούτοις, όταν βγούμε, κάποια στιγμή, από την πανδημία… θα έχουμε έναν πολύ σοβαρό λόγο – και μάλιστα επιστημονικό- για πολλές θερμές χειραψίες…

Ακούγεται ειρωνικό να ανακοινώνεται στις μέρες μας το αποτέλεσμα με τέτοιας έρευνας, ωστόσο, ισχύει:  «η δύναμη της λαβής μας κατά τη χειραψία μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα γρήγορο, ανέξοδο τεστ ώστε οι επαγγελματίες υγείας να εντοπίζουν ευκολότερα ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη τύπου 2».

Διάγνωση με τη δύναμη της λαβής

Η μειωμένη μυϊκή δύναμη, η οποία μπορεί να υπολογιστεί με τη δύναμη της λαβής, στο παρελθόν έχει συνδεθεί με τον πρόωρο θάνατο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την αναπηρία.

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν αξιόπιστες ενδείξεις συσχετισμού της με τον διαβήτη τύπου 2. Μια πρόσφατη, όμως, βιβλιογραφική ανασκόπηση δέκα δημοσιευμένων μελετών για το θέμα, έδειξε ότι άνθρωποι με ισχυρότερη λαβή είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2.

Μετρήσεις με «δυναμόμετρο» παλάμης

Τα ευρήματα της νέας έρευνας που αποκαλύπτει τη σχέση της δύναμης της χειραψίας με τις πιθανότητες νόσησης από Διαβήτη προκύπτουν από την παρακολούθηση 776 ανδρών και γυναικών ηλικίας 60-72 ετών χωρίς ιστορικό διαβήτη. Τα άτομα αυτά τέθηκαν υπό παρακολούθηση για μια περίοδο 20 ετών κατά την οποία η δύναμη της λαβής τους μετρούνταν με ειδικό δυναμόμετρο παλάμης. Οι ασθενείς έπρεπε να πιέζουν τη λαβή του δυναμόμετρου με το «καλό» τους χέρι τους όσο πιο δυνατά μπορούσαν για πέντε δευτερόλεπτα.

Ένας αξιόπιστος παράγοντας πρόγνωσης Διαβήτη τύπου 2

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν μειωμένος κατά 50% για κάθε μονάδα αύξησης της πίεσης στη λαβή του δυναμομέτρου. Η σχέση παρέμεινε ενεργή ακόμη και όταν άλλοι παράγοντες σχετιζόμενοι με τον διαβήτη συμπεριλήφθηκαν στην εξίσωση, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό του διαβήτη, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η υπέρταση, η περιφέρεια της μέσης και η γλυκόζη πλάσματος νηστείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ Setor Kunutsor από τη Μονάδα Μυοσκελετικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το εύρημα δεν ανοίγει απλώς τον δρόμο για ευκολότερη και οικονομική λύση στην έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αλλά, επιπλέον, λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά στην περίπτωση ασθενών και των δύο φύλων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Υπογλώσσια; Όχι, ευχαριστώ…

Leonidas Kallidonis

Πώς επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Leonidas Kallidonis

«Ναι» ή «όχι» στην πρόληψη του εμφράγματος με λήψη ασπιρίνης;

Leonidas Kallidonis

Εμβόλιο κατά της παχυσαρκίας σε 5 χρόνια!

Leonidas Kallidonis

Μην υποτιμάτε τη συχνουρία. Αποτελεί βασικό σύμπτωμα σε μια σειρά παθήσεων

Leonidas Kallidonis

Μύθος ότι η οστεοπόρωση αφορά μόνο στις γυναίκες

Leonidas Kallidonis

Διαλειμματική δίαιτα: πόσο ασφαλής είναι;

Leonidas Kallidonis

Δεν τρώμε «για δύο» στην εγκυμοσύνη

Leonidas Kallidonis

“Απορώ… με την καρδιά μου”. Απορίες, απαντήσεις και οδηγίες για να προλάβετε τα καρδιολογικά προβλήματα

Leonidas Kallidonis