ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει η δύναμη της χειραψίας για… το σάκχαρό μας

Newsroom eleftherostypos.gr

Μπορεί ο κορωνοϊός να μας έχει αναγκάσει εδώ και μήνες να αποφεύγουμε ακόμη και τις χειραψίες, εντούτοις, όταν βγούμε, κάποια στιγμή, από την πανδημία… θα έχουμε έναν πολύ σοβαρό λόγο – και μάλιστα επιστημονικό- για πολλές θερμές χειραψίες…

Ακούγεται ειρωνικό να ανακοινώνεται στις μέρες μας το αποτέλεσμα με τέτοιας έρευνας, ωστόσο, ισχύει:  «η δύναμη της λαβής μας κατά τη χειραψία μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα γρήγορο, ανέξοδο τεστ ώστε οι επαγγελματίες υγείας να εντοπίζουν ευκολότερα ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη τύπου 2».

Διάγνωση με τη δύναμη της λαβής

Η μειωμένη μυϊκή δύναμη, η οποία μπορεί να υπολογιστεί με τη δύναμη της λαβής, στο παρελθόν έχει συνδεθεί με τον πρόωρο θάνατο, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και την αναπηρία.

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν αξιόπιστες ενδείξεις συσχετισμού της με τον διαβήτη τύπου 2. Μια πρόσφατη, όμως, βιβλιογραφική ανασκόπηση δέκα δημοσιευμένων μελετών για το θέμα, έδειξε ότι άνθρωποι με ισχυρότερη λαβή είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από διαβήτη τύπου 2.

Μετρήσεις με «δυναμόμετρο» παλάμης

Τα ευρήματα της νέας έρευνας που αποκαλύπτει τη σχέση της δύναμης της χειραψίας με τις πιθανότητες νόσησης από Διαβήτη προκύπτουν από την παρακολούθηση 776 ανδρών και γυναικών ηλικίας 60-72 ετών χωρίς ιστορικό διαβήτη. Τα άτομα αυτά τέθηκαν υπό παρακολούθηση για μια περίοδο 20 ετών κατά την οποία η δύναμη της λαβής τους μετρούνταν με ειδικό δυναμόμετρο παλάμης. Οι ασθενείς έπρεπε να πιέζουν τη λαβή του δυναμόμετρου με το «καλό» τους χέρι τους όσο πιο δυνατά μπορούσαν για πέντε δευτερόλεπτα.

Ένας αξιόπιστος παράγοντας πρόγνωσης Διαβήτη τύπου 2

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 ήταν μειωμένος κατά 50% για κάθε μονάδα αύξησης της πίεσης στη λαβή του δυναμομέτρου. Η σχέση παρέμεινε ενεργή ακόμη και όταν άλλοι παράγοντες σχετιζόμενοι με τον διαβήτη συμπεριλήφθηκαν στην εξίσωση, όπως η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό του διαβήτη, η σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, η υπέρταση, η περιφέρεια της μέσης και η γλυκόζη πλάσματος νηστείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, Δρ Setor Kunutsor από τη Μονάδα Μυοσκελετικής Έρευνας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το εύρημα δεν ανοίγει απλώς τον δρόμο για ευκολότερη και οικονομική λύση στην έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη αλλά, επιπλέον, λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά στην περίπτωση ασθενών και των δύο φύλων.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ποια παιδιά πρέπει να ελέγχονται για Προδιαβήτη

Leonidas Kallidonis

Ζάχαρη: ο πιο γλυκός «εχθρός» της αρτηριακής πίεσης

Leonidas Kallidonis

Καινοτομίες στην επέμβαση καρδιάς “Bypass”

Leonidas Kallidonis

Μαϊντανός: «Ταπεινός», αλλά… πανίσχυρος για τη θωράκιση της υγείας μας

Leonidas Kallidonis

Μια κακή «συναστρία» παθήσεων έδωσε τροφή στον κορωνοϊό

Leonidas Kallidonis

Διαβήτης και θρόμβωση, «συγκάτοικοι» στην καραντίνα

Leonidas Kallidonis

Τα λαχταριστά σνακ που μπορείτε να τρώτε αν είστε διαβητικοί

Υπογλυκαιμία: μπορεί να προκαλέσει ένα απλό απλό τρέμουλο, αλλά ακόμη και κώμα! 

Leonidas Kallidonis

Το βραδινό γεύμα πρέπει να… μετακομίσει στις 6 το απόγευμα

Leonidas Kallidonis