ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Τα συμπληρώματα διατροφής που- αποδεδειγμένα- ωφελούν την καρδιά

ΕΟΦ: Προσοχή! Λίστα με συμπληρώματα διατροφής που δεν έχουν έγκρισή μας!

Newsroom eleftherostypos.gr

Μπορεί οι διατροφικές παρεμβάσεις να αποδεικνύονται πολύ πιο ευεργετικές για τη λειτουργία της καρδιάς, συγκρινόμενες με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, εντούτοις ,επ’ ουδενί  δεν ακυρώνεται η θετική δράση ορισμένων συμπληρωμάτων.

Κάποια ειδικά συμπληρώματα, λοιπόν, μπορούν αξιόπιστα να βοηθήσουν θετικά στην εξέλιξη παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος. Ας τα γνωρίσουμε:

   Αντιοξειδωτικά: Έχει πλέον αναγνωριστεί ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση των βλαβών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στις μεμβράνες των κυττάρων και της απόθεσης των λιπών, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης.  Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο της συσσώρευσης των αποθεμάτων λιπιδίων στις αρτηρίες.Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: «Ασπίδες προστασίας» για τα νεφρά των παιδιών

Η βιταμίνη E, λ.χ. έχει αποδειχθεί, ότι συμβάλλει στη διατήρηση της υγιούς κυκλοφορίας του αίματος.

Επιπλέον, η τακτική λήψη βιταμίνης C με συμπλήρωμα διατροφής, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης του αίματος.

   Σελήνιο: Η έλλειψή του έχει συνδεθεί με ελαφρώς αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πρόσληψη λελογισμένης ποσότητας σεληνίου μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως β-καροτένιο, βιταμίνες C και Ε, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, χαλκό, καθώς και συνένζυμο Q10, μπορεί να συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

   Συνένζυμο Q10: Είναι σημαντικό για την «εκκαθάριση» των ελευθέρων ριζών και την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα. Η λήψη 30-100mg συνενζύμου Q10 την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει το οίδημα, την αρρυθμία και τη γενική καρδιακή λειτουργία.

   Ιχθυέλαια: Είναι η κύρια διατροφική πηγή των ωφέλιμων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Στις δράσεις τους περιλαμβάνονται η ρύθμιση του ανώμαλου καρδιακού παλμού, η βελτίωση της υπέρτασης και η βελτίωση του ιξώδους του αίματος. Το ιχθυέλαιο εμποδίζει την ανάπτυξη αρτηριοσκλήρωσης και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και τα τριγλυκερίδια.

   Φυλλικό οξύ: Η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει αναγνωριστεί ως ένας παράγοντας που συνδέεται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Το φυλλικό οξύ, μαζί με τις βιταμίνες B6 και B12, συμβάλλει στην καταστροφή των συσσωρευμένων ποσοτήτων ομοκυστεΐνης.

   Μαγνήσιο: Η έλλειψη μαγνησίου έχει συνδεθεί με αυξημένη συσσώρευση αιμοπεταλίων και τον ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Μετά από καρδιακή προσβολή, τα επίπεδα μαγνησίου είναι χαμηλά στον οργανισμό και οι ασθενείς φαίνεται να επωφελούνται με τη λήψη μαγνησίου.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Ουρικό οξύ: φανερώνει σοβαρά λάθη στη διατροφή

Leonidas Kallidonis

Συμπληρώματα  – vs – Διατροφή. Συγκριτικό τεστ για τη λειτουργία της καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Τα βάσανα της γυναικείας καρδιάς

Leonidas Kallidonis

Νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των Χρόνιων Ολικών Αποφράξεων των στεφανιαίων αγγείων

Leonidas Kallidonis

Η επέμβαση που «εξαφανίζει» κιλά, πείνα και βουλιμία

Leonidas Kallidonis

Διατροφή και Καρκίνος: «Συγκοινωνούντα» δοχεία

Leonidas Kallidonis

Πώς η υπέρταση επηρεάζει καρδιά, αρτηρίες, εγκέφαλο και νεφρούς

Leonidas Kallidonis

Δυνατές ανάσες, γερά πόδια και σωματική άσκηση για να αντέξουμε την καραντίνα

Leonidas Kallidonis

Άγχος και στυτική δυσλειτουργία πάνε “πακέτο”, ανεξαρτήτως ηλικίας

Leonidas Kallidonis