Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Στερητικές δίαιτες και οστεοπενία. Τι πρέπει να προσέχετε;

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν γρήγορα βάρος και ειδικά οι γυναίκες, πέφτουν συχνά στην παγίδα μιας στερητικής δίαιτας, η οποία επιβάλλει τον αποκλεισμό ολόκληρων ομάδων τροφών.

Πρόκειται ωστόσο για τακτική με σοβαρές συνέπειες στην υγεία και συγκεκριμένα τα οστά, καθώς ανοίγει το δρόμο για την οστεοπόρωση,

Συγκεκριμένα, ο αποκλεισμός τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, όπως το τυρί, το γάλα και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, δεν επηρεάζει μόνο την υγεία των οστών, αλλά και τα δόντια, την υγεία της καρδιάς και την πήξη του αίματος.

Το ασβέστιο όμως είναι αναγκαίο και για άλλους λόγους: Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από τους καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου.

3 στις 10 γυναίκες «παίζουν» επικίνδυνα με την υγεία των οστών τους

   Σύμφωνα με έρευνα της Daily Mail, πάνω από τρεις στις δέκα γυναίκες θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αδυνατίσουν εύκολα και γρήγορα, ώστε κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους – με τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο να είναι τα επικρατέστερα.

Από τις 4.500 εθελόντριες της μελέτης, το 28% είπαν ότι δεν τρώνε τυρί, ενώ το 11% είπαν ότι δεν τρώνε καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, το 41% είπαν ότι κόβουν το ψωμί, το οποίο όμως εμπλουτίζεται με ασβέστιο.

Δυσάρεστες επιπτώσεις και για τις Ελληνίδες

    Αν μία γυναίκα δεν αποκτήσει γερά οστά μέχρι τα 25 της, κινδυνεύει να παρουσιάσει οστεοπόρωση στη συνέχεια. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, το 19,2% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη σπονδυλική οστεοπόρωση με σπονδυλικές παραμορφώσεις. Επιπλέον, το 30% των Ελληνίδων ηλικίας μεγαλύτερης των 50 (περίπου 600.000 γυναίκες) έχουν παθολογικά χαμηλή οστική πυκνότητα.

Στην πρόληψη της οστεοπόρωσης δεν έχουν θέση οι εξαντλητικές δίαιτες

Για να επιβραδύνετε ή και να σταματήσετε την απώλεια της οστικής μάζας πρέπει να ακολουθήσετε δύο πολύ βασικά βήματα:

  • Κατανάλωση ασβεστίου και βιταμίνης D. Οι απαιτούμενες ποσότητες ασβεστίου διαφοροποιούνται αναλόγως με την ηλικία. Όσον αφορά την βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την επεξεργασία του ασβεστίου από τον οργανισμό, μελέτες στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ταφτς, στη Βοστώνη, έδειξαν πως στις μεγάλες ηλικίες είναι απαραίτητες σχεδόν 800 διεθνείς μονάδες (IU) από αυτή την βιταμίνη.
  • Συστηματική γυμναστική. Αντικαταστήστε τις εξαντλητικές δίαιτες με γυμναστική. Βάλτε στην καθημερινότητά σας ασκήσεις που ασκούν πιέσεις στα οστά όπως το περπάτημα, το τζόκιν, ο χορός, η ποδηλασία, η κολύμβηση, τα βαράκια και οι ασκήσεις σε μηχανήματα με βάρη. Η οστική μάζα στα ισχία και στους μηρούς μπορεί να αυξηθεί με την συστηματική γυμναστική, ανεξάρτητα από την ηλικία.

Προτεινόμενα για εσάς

Νερό με κανέλα: Πιείτε όσο θέλετε και δείτε τα αποτελέσματα

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Αλλάξτε συνήθειες και χάστε κιλά – Εύκολες συμβουλές

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Η μαστίχα… δεν μασάει απέναντι στην οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Κόψατε το τσιγάρο και παχύνατε; Τι να αποφύγετε, τι να προτιμήσετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Ο υπερπολύτιμος Σίδηρος

Leonidas Kallidonis

Επιστροφή στο σχολείο: Τι πρέπει να τρώνε τα παιδιά

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Πείτε αντίο στο άγχος… με «καλό» φαγητό!

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Τρώτε πολύ αλάτι; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Σταφύλι: Νομίζετε ότι παχαίνει; – Δεν θα πιστεύετε που ωφελεί

Κατερίνα Θεοδωροπούλου