Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

Σωματική άσκηση και κιρσοί κάτω άκρων

Newsroom eleftherostypos.gr

Η καθημερινή σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική και συμβάλλει ενεργά στη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας μας.

Παρόλα αυτά γίνεται πολύ συζήτηση τελευταία για το αν πρέπει να ασκούνται συστηματικά ασθενείς πάσχοντες από αυτό που ο πολύς κόσμος ονομάζει φλεβίτιδα, δηλαδή τη φλεβική ανεπάρκεια και τους αντιαισθητικούς και δυνητικά επικίνδυνους κιρσούς των κάτω άκρων.

Η απάντηση είναι μία, δε χωράει καμία απολύτως αμφισβήτηση και είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντική, αφού όχι μόνο δεν απαγορεύεται η άσκηση για τους ασθενείς με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια αλλά το κατάλληλο είδος γυμναστικής μπορεί να επιφέρει σημαντική εξασθένιση των συμπτωμάτων της συγκεκριμένης πάθησης.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης
Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής – Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων Metropolitan General

Οτιδήποτε λοιπόν αυξάνει τη μυϊκή σύσπαση, ιδιαίτερα των μυών της γαστροκνημίας, παίζει ενισχυτικό ρόλο στη βελτίωση της φλεβικής αιματικής ροής, επιδρώντας ως αντιρροπιστικός μηχανισμός στην παλινδρόμηση του αίματος με άμεση συνέπεια εκτός των άλλων τη μείωση του οιδήματος των κάτω άκρων καθώς και του αισθήματος καύσου που αυτό προκαλεί.

Ποιές ασκήσεις ωφελούν και ποιες βλάπτουν

Στο διά ταύτα λοιπόν, το γρήγορο περπάτημα, η ποδηλασία και η κολύμβηση αποτελούν ιδανικές επιλογές γυμναστικής αφού συνεισφέρουν σε όλα τα προαναφερθέντα, χωρίς ταυτόχρονα να ασκείται υπέρμετρη πίεση στα κάτω άκρα.

Αντιθέτως, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ασκήσεις υψηλής έντασης που επιπλέον αυξάνουν και την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, η υπερβολική άρση βαρών, ασκήσεις έντονης σύσπασης των μυών του κοιλιακού τοιχώματος, επιβαρύνουν σε βάθος χρόνου τη συμπτωματολογία της φλεβικής ανεπάρκειας. Επιπροσθέτως, ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για τη φλεβική ανεπάρκεια είναι σπορ που απαιτούν παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ή σε ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον, ενώ σημαντικό είναι να αποφεύγεται η παρατεταμένη υπερβολική ορθοστασία σε καθημερινή βάση.

Ειδικές κάλτσες, κρύα ντους, έλεγχος σωματικού βάρους, Lazer

Αν επιθυμεί κανείς να συμβουλεύσει ασθενείς πάσχοντες από χρόνια φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς που θέλουν να συνεχίσουν να ασχολούνται με το αγαπημένο τους σπορ, παρότι εκείνο επιβαρύνει σε βάθος χρόνου τη φλεβική κυκλοφορία των ποδιών τους, είναι η χρήση καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επίσης, το ντους με κρύο νερό μετά την προπόνηση και η τοποθέτηση των ποδιών σε ανάρροπη θέση είναι καλές πρακτικές για τη μείωση των συμπτωμάτων της φλεβικής ανεπάρκειας. Επιπλέον, η διατήρηση του σωματικού βάρους σε σταθερά επίπεδα και ο τακτικός έλεγχος των άκρων με φλεβική ανεπάρκεια από τον θεράποντα ιατρό, είναι τεράστιας σημασίας.

Οι πάσχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν, τέλος, ότι η άθληση δε λύνει το πρόβλημα της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών, αλλά ανακουφίζει απλά από την ενοχλητική συμπτωματολογία. Η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος στις μέρες μας είναι εύκολη, ανώδυνη και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Ενημερωθείτε άμεσα και υπεύθυνα από τον Αγγειοχειρουργό σας για τη σύγχρονη θεραπεία των κιρσών με το Ενδοφλέβιο Laser.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Σύγχρονες ενδοφλεβικές τεχνικές για την αντιμετώπιση των κιρσών

Leonidas Kallidonis

Η φλεβίτιδα “φουντώνει” το καλοκαίρι

Leonidas Kallidonis

Αντιμετωπίστε τη φλεβική ανεπάρκεια οριστικά και ανώδυνα

George Michaelides