ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

“Σιωπηλή Θυρεοειδίτιδα”. Δεν… ακούγεται, αλλά υπάρχει…

Newsroom eleftherostypos.gr

Η σιωπηλή ή αφανής θυρεοειδίτιδα χαρακτηρίζεται από παροδικό υπερθυρεοειδισμό που ακολουθείται από υποθυρεοειδισμό. Είναι παρόμοια, δηλαδή, με την υποξεία θυρεοειδίτιδα, όμως δε συνοδεύεται από πόνους, νυκτερινούς ιδρώτες, γενική καταβολή, αδυναμία και πόνους στα κόκκαλα, ενώ έχει και ολοφάνερα διαφορετικό αίτιο.

Από όλους τους ασθενείς το ένα τρίτο θα παρουσιάσει μόνο την υπερθυρεοειδική φάση, το ένα τρίτο μόνο την υποθυρεοειδική φάση και το άλλο ένα τρίτο θα παρουσιάσει και τις δύο φάσεις.

ΣυμπτώματαΜήπως ευθύνεται ο θυρεοειδής σας για την κούραση σας;

Στη σιωπηλή θυρεοειδίτιδα, πρώτα θα εμφανιστούν συμπτώματα ήπιου υπερθυρεοειδισμού. Μπορεί να παρατηρήσουμε πιο γρήγορο παλμό της καρδιάς, ελαφριά νευρικότητα, αίσθημα υπερκινητικότητας, μερική απώλεια βάρους και αυξημένη εφίδρωση. Ο θυρεοειδής αδένας θα είναι μέτρια διογκωμένος.

Τι την προκαλεί

Η αφανής θυρεοειδίτιδα φαίνεται να συνδέεται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto γιατί και στις δύο παθήσεις ο θυρεοειδής αδένας περιέχει μεγάλους αριθμούς ανοσοποιητικών κυττάρων (λεμφοκύτταρα). Επίσης, το αίμα περιέχει αντισώματα που κατευθύνονται ενάντια στο θυρεοειδικό ιστό. Ένας παράγοντας που δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, αλλά που δεν φαίνεται να είναι μικρόβιο, πυροδοτεί μία καταστροφική διαδικασία στο θυρεοειδή αδένα, καταλήγοντας σε διαρροή υπερβολικών ποσοτήτων αποθηκευμένων θυρεοειδικών ορμονών.

Θεραπεία

Από τη στιγμή που η υπερθυρεοειδική και η υποθυρεοειδική φάση της σιωπηλής  θυρεοειδίτιδας είναι συνήθως ήπιες, τα συμπτώματά τους πιθανόν να είναι ενοχλητικά αλλά δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα. Βραχυπρόθεσμη θεραπεία είτε με βήτα-αναστολείς (β-blockers) στην υπερθυρεοειδική φάση, είτε με Τ4 στην υποθυρεοειδική φάση, θα εξαρτηθεί από το βαθμό της ενόχλησής και τη πορεία της νόσου.

Κατά προσέγγιση, οι μισοί από τους ασθενείς που πάσχουν από σιωπηλή  θυρεοειδίτιδα θα έχουν επίμονη διόγκωση του θυρεοειδούς, και περίπου το 20% τελικά θα αναπτύξουν υποθυρεοειδισμό. Χρειάζεται λοιπόν ετήσιος έλεγχος ώστε η θεραπεία με Τ4 να ξεκινήσει έγκαιρα.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Άσκηση και παθήσεις του θυρεοειδούς. Βρείτε τα όριά σας

Leonidas Kallidonis

Κρίσεις πανικού. Όταν χάνουμε πλήρως τον έλεγχο

Leonidas Kallidonis

Σιωπηλή Θυρεοειδίτιδα. “Δουλεύει” ύπουλα…

Leonidas Kallidonis

Πώς επηρεάζουν την καρδιακή λειτουργία οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα

Leonidas Kallidonis

Ο θυρεοειδής “ελέγχει” ύψος, διάθεση και μαθησιακή απόδοση παιδιών και εφήβων

Leonidas Kallidonis

Οι ασκήσεις PILATES «κατακτούν» και την οστεοπόρωση

Leonidas Kallidonis

Όζοι θυρεοειδούς. Πότε πρέπει να μας ανησυχούν

Leonidas Kallidonis

Οι εξετάσεις που δείχνουν αν λειτουργεί σωστά ο θυρεοειδής

Leonidas Kallidonis