ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Σαλπιγγογραφία με υπερήχους και όχι με ακτινοβολία

Newsroom eleftherostypos.gr

Η σαλπιγγογραφία είναι μια βασική εξέταση για κάθε γυναίκα που δυσκολεύεται να συλλάβει, καθώς μας δίνει σαφείς απαντήσεις για τα επίπεδα γονιμότητας.

Σε συνδυασμό, δε, με το σπερμοδιάγραμμα του συντρόφου και τον ορμονικό έλεγχο της γυναίκας, είναι οι πρώτες εξετάσεις που πρέπει να κάνει το ζευγάρι που δυσκολεύεται να συλλάβει. Θα πρέπει, επιπλέον, να αναφέρουμε ότι η εξέλιξη των υπερήχων και των υλικών που χρησιμοποιούμε έχουν κάνει τη μέθοδο της σαλπιγγογραφίας ακόμα πιο αποτελεσματική, ανώδυνη και ασφαλή.

Γράφει ο Γρηγόριος Δερδελής,
Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΜΗΤΕΡΑ

Μια εξέταση που μετρά πάνω από έναν αιώνα ζωής

Η σαλπιγγογραφία είναι μια από τις παλαιότερες εξετάσεις στη γυναικολογία και διενεργείται με τον ίδιο τρόπο από το 1914. Η βασική της αρχή είναι η δίοδος του απεικονιστικού υγρού διαμέσου του τραχήλου και της μήτρας προς τις σάλπιγγες και τις ωοθήκες. Η παραπάνω εξέταση γίνεται υπό συνεχή ακτινοσκόπηση και στο τέλος οι καλύτερες ακτινογραφίες εκτυπώνονται.

Δυστυχώς, δεν είναι μια ανώδυνη εξέταση…

Η κλασική σαλπιγγογραφία, όπως περιγράφεται παραπάνω, είναι γνωστό ότι είναι επώδυνη, ιδίως όταν συνυπάρχει και παθολογία. Οι γυναικολόγοι και οι ακτινολόγοι συνήθως συνιστούν φαρμακευτική αγωγή πριν, αλλά και μετά την κλασική σαλπιγγογραφία για να μετριαστεί το αίσθημα του πόνου. Στη μέθοδο αυτή, βέβαια, δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τη δόση ακτινοβολίας που λαμβάνουν οι ωοθήκες και τα όργανα της πυέλου της γυναίκας, που σύμφωνα με τη βιβλιογραφία είναι 20 έως 40 φορές υψηλότερη από την ακτινοβολία μιας απλής ακτινογραφίας θώρακος.

Τι αλλάζει με τη νέα μορφή σαλπιγγογραφίας

Ευτυχώς, όμως, με την εξέλιξη των υπερήχων και των υλικών, όπως προαναφέραμε, εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια η σαλπιγγογραφία με υπερήχους ή αλλιώς υπερηχο-σαλπιγγογραφία. Η καινούργια αυτή μέθοδος μοιράζεται την ίδια βασική αρχή με την κλασική σαλπιγγογραφία: δηλαδή, το υγρό που εγχύουμε στην ενδομητρική κοιλότητα πρέπει να περάσει μέσα από τις σάλπιγγες και να φτάνει μέχρι τις ωοθήκες.

Ποιο είναι το βασικό όφελος της νέας μεθόδου για τη γυναίκα

Πολλές γυναίκες στο παρελθόν απέφευγαν τη σαλπιγγογραφία (με την κλασική της μορφή), καθώς δεν μπορούσαν να υπομείνουν τον χαρακτηριστικό πόνο. Επιπλέον, δεν ήθελαν να εκτεθούν στην ακτινοβολία της εξέτασης. Όλα αυτά, όμως, πλέον, αποτελούν παρελθόν. Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία επιτυγχάνει ακριβώς τα ίδια αποτελέσματα που δίνει και η κλασική μέθοδος, αλλά με ελάχιστο πόνο και – εξίσου σημαντικό – χωρίς ακτινοβολία. Ο ελάχιστος πόνος οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρειάζονται επώδυνοι χειρισμοί στον τράχηλο της μήτρας, ενώ το υγρό που εγχύουμε δεν προκαλεί πόνο, ούτε καν συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επώδυνες για την ασθενή, αλλά και διαστρεβλώνουν, σε αρκετές περιπτώσεις, το τελικό αποτέλεσμα.

Αποφεύγονται οι «πλασματικές» διαγνώσεις

Επίσης, με την υπερηχο-σαλπιγγογραφία, μειώνεται και η πιθανότητα «να απεικονισθεί» παθολογία που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, όπως υδροσάλπιγγες, πολύποδες, ινομυώματα ή διαμαρτίες μήτρας. Με την υπερηχο-σαλπιγγογραφία η εξέταση ολοκληρώνεται σε λίγα μόνο λεπτά. Επειδή, μάλιστα, δεν υπάρχει ακτινοβολία, ο σύντροφος της ασθενούς μπορεί να παρευρίσκεται στην εξέταση και να παρακολουθεί.

Μια απλή και κατανοητή εξέταση, με παράλληλη διάνοιξη σαλπίγγων

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι μια εξέταση δυναμική που γίνεται εκείνη τη στιγμή και όλοι βλέπουν στην οθόνη εάν υπάρχει διαβατότητα ή όχι. Η εξέταση είναι ιδιαίτερα εύκολα κατανοητή για τους παρευρισκόμενους, αφού δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και ο εξεταστής μπορεί να αναδείξει τα σημεία ενδιαφέροντος άμεσα και κατανοητά. Τα ευεργετικά αποτελέσματα της κλασικής σαλπιγγογραφίας, όπως διάνοιξη των σαλπίγγων και επίτευξη εγκυμοσύνης, είναι τουλάχιστον τα ίδια και στην υπερηχο-σαλπιγγογραφία.

Δεν επηρεάζονται οι σεξουαλικές επαφές, δεν υπάρχουν αλλεργικές παρενέργειες

Επιπλέον, τα ζευγάρια μπορούν να έχουν άμεσες επαφές και στον ίδιο κύκλο, αφού οι ωοθήκες δεν έχουν ακτινοβοληθεί και το υγρό που εγχύουμε δεν επηρεάζει αρνητικά την ενδομητρική κοιλότητα ή τα ωοθυλάκια.

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα αλλεργίας στην υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι ιδιαίτερα περιορισμένη, σε αντίθεση με την κλασική σαλπιγγογραφία, στην οποία τα ιωδιούχα σκιαγραφικά μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Τείνει να γίνει εξέταση επιλογής σε όλη την Ευρώπη

Η υπερηχο-σαλπιγγογραφία είναι η εξέλιξη της κλασικής ακτινολογικής σαλπιγγογραφίας με όλα τα πλεονεκτήματά της και ελάχιστα από τα μειονεκτήματά της. Η νέα αυτή μέθοδος έχει πλέον αποδείξει βιβλιογραφικά, αλλά και στην κλινική πράξη την ανωτερότητά της και γι’ αυτό τον λόγο προτείνεται από τους γυναικολόγους στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πολύ σύντομα θα γίνει αποδεκτή από όλους τους γυναικολόγους και ακτινολόγους και στη χώρα μας για να γίνει εξέταση επιλογής.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

 Ο Φυσικός Ιατρικής ως Επαγγελματίας Υγείας

Δημήτρης Ντόγκας

Δορυφόρος του πλανήτη Δία μπορεί να φιλοξενεί ζωή και να φωσφορίζει στο σκοτάδι

Μαρίνα Μπενέκου

Διάγνωση της οστεοπόρωσης: τί πρέπει να γνωρίζω για τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας

Leonidas Kallidonis

Κολονοσκόπηση. Μην ντρέπεστε για μια εξέταση που σώζει ζωές

Leonidas Kallidonis

Κρυσοσυντήρηση ωαρίων: για γυναίκες… μιας κάποιας ηλικίας

Leonidas Kallidonis

Η εύθραυστη λειτουργία της φωνής. Πώς δε θα τη χάσετε

Leonidas Kallidonis

Με ισχυρά όπλα απέναντι στον καρκίνο του προστάτη

Leonidas Kallidonis

Τι λύσεις δίνει η χειρουργική στη γυναικεία υπογονιμότητα

Leonidas Kallidonis

Μήπως… ξεμείνατε από τεστοστερόνη; Πώς θα αναπληρώσετε την ορμόνη του σεξ

Leonidas Kallidonis