Ελεύθερος Τύπος
ΥΓΕΙΑ

«Ρομποτική υστερεκτομή». Βάζει τέρμα σε επιπλοκές και μακρές νοσηλείες

Το πρώτο χειρουργείο με νέα τεχνική σε Ελληνίδα ασθενή με καρκίνο του ενδομητρίου

Newsroom eleftherostypos.gr

Η υστερεκτομή αφορά στην χειρουργική αφαίρεση της μήτρας και είναι η δεύτερη – μετά την καισαρική – συχνότερη γυναικολογική χειρουργική επέμβαση.

Υπολογίζεται ότι στην ηλικία των 60 ετών, περίπου μία στις τρεις γυναίκες θα χρειαστεί να αφαιρέσει τη μήτρα της για κάποιο λόγο. Η συχνότερη ένδειξη για την υστερεκτομή είναι τα ινομυώματα της μήτρας και ο γυναικολογικός καρκίνος.

Γράφει ο Νικόλαος Πλεύρης
Γυναικολόγος
Συνεργάτης Metropolitan General

Η αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας μπορεί να περιλαμβάνει και τα «εξαρτήματα» αυτής, δηλαδή τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες. Όταν αφαιρείται και το κατώτερο τμήμα της μήτρας που λέγεται τράχηλος η επέμβαση ονομάζεται «ολική υστερεκτομή», ενώ αν ο τράχηλος παραμείνει ονομάζεται «υφολική υστερεκτομή».

Υστερεκτομή χωρίς μεγάλες τομές και με μικρό χρόνο νοσηλείας

Εάν γνωρίζετε ότι πρέπει να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση υστερεκτομής θα πρέπει να γνωρίζετε και τις επιλογές σας. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την πραγματοποίηση αυτής της επέμβασης μέσω ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών που χρησιμοποιούν μικρές τομές στο δέρμα.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται μέσω της υστερεκτομής

Οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν μία ασθενή στο να υποβληθεί σε υστερεκτομή είναι αρκετοί, με κυριότερους :

  • Ινομυώματα μήτρας,
  • ενδομητρίωση,
  • καρκίνος η προκαρκινικές αλλοιώσεις ενδομητρίου,
  • Καρκίνος ή προκαρκινικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες) τραχήλου μήτρας
  • πρόπτωση μήτρας,
  • αιμορραγίες μήτρας,
  • πυελικός πόνος

Μετά την υστερεκτομή η ασθενής δεν θα έχει περίοδο, ενώ δεν θα μπορεί πλέον να μείνει έγκυος. Ανάλογα με την πάθηση, οι ωοθήκες μπορεί να διατηρηθούν εξασφαλίζοντας ορμονική κάλυψη στην ασθενή. Για αυτούς τους λόγους η υστερεκτομή προτείνεται ως ύστατη λύση, ειδικά σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Η ρομποτική υστερεκτομή εξασφαλίζει πλήρη χειρουργικό έλεγχο

Μία πολύ λεπτή οπτική κάμερα εισέρχεται μέσω του ομφαλού. Τα χειρουργικά εργαλεία χρειάζονται άλλες δύο ή τρεις μικρές τομές (5 έως 8 χιλιοστά ), όσες ακριβώς και στην παραδοσιακή λαπαροσκόπηση.

Η διαφορά της παραδοσιακής λαπαροσκόπησης από τη ρομποτική χειρουργική είναι ότι με τη δεύτερη ο γιατρός σας χρησιμοποιεί το ρομποτικό χειρουργικό σύστημα da Vinci.

Το σύστημα αυτό στηρίζει τα πολύ λεπτά χειρουργικά εργαλεία, ενώ ο χειρούργος ελέγχει πλήρως τις κινήσεις και τα επιμέρους στάδια της επέμβασης.
Η ρομποτική τεχνολογία ενισχύει την αντίληψη του χειρουργού για το χειρουργικό πεδίο, διευκολύνει τις χειρουργικές κινήσεις και προστατεύει τις ανατομικές δομές λόγω της λεπτότητάς και της ακρίβειας των χειρισμών.

Τα οφέλη από τη ρομποτική υστερκτομή

Η επισκόπηση της παθολογίας με μεγαλύτερη μεγέθυνση σε σχέση με την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση προσφέρει καλύτερα μετεγχειρητικά αποτελέσματα, λιγότερο πόνο, και στην συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών παραμονή μόνο για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Με αυτό τον τρόπο ακόμα και οι πιο σύνθετες περιπτώσεις υστερεκτομής μπορεί να πραγματοποιηθούν μέσω της ρομποτικής χειρουργικής. Έτσι, αποτελεί ιδανική τεχνική για παχύσαρκες ασθενείς, ασθενείς με πολλά παλαιότερα χειρουργεία , ασθενείς με μεγάλα ινομυώματα, που μέχρι σήμερα θα οδηγούνταν σε ανοικτές επεμβάσεις «τύπου καισαρικής».

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υστερεκτομών στις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιείται σήμερα μέσω της ρομποτικής χειρουργικής. Η συγκεκριμένη επέμβαση πραγματοποιείται πλέον και στην Ελλάδα, στη νέα Α’ Γυναικολογική Κλινική – Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής στο Metropolitan General.

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να πραγματοποιηθεί υστερεκτομή;

Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε κολπικά, είτε μέσω μιας μεγάλης τομής στο δέρμα, είτε μέσω τριών μικρών τομών στο δέρμα εφαρμόζοντας την παραδοσιακή λαπαροσκόπηση.
Όλες αυτές οι τεχνικές εμφανίζουν βασικά μειονεκτήματα έναντι της ρομποτικά υποβοηθούμενης υστερεκτομής (παραμονή στο νοσοκομείο για περισσότερες ημέρες, πιο επίπονες και αιματηρές επεμβάσεις, αυξημένες επιπλοκές που σχετίζονται με παχύσαρκες ασθενείς).

Η εξέλιξη της ρομποτικής χειρουργικής στη γυναικολογία

Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία πραγματοποιεί επεμβάσεις που εξατομικεύονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε ασθενούς, από τις πιο απλές μέχρι τις πιο σύνθετες επεμβάσεις. Ειδικότερα, προσφέρει οφέλη και λύσεις σε πεδία όπως:

  • Υπέρβαρες ασθενείς : η ρομποτική χειρουργική κάνει τεχνικά εφικτή την πραγματοποίηση σύνθετων γυναικολογικών επεμβάσεων χωρίς μεγάλες τομές, σε γυναίκες με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος.
  • Ογκολογία : η σταθερότητα κινήσεων που προσφέρει η εργονομία των εργαλείων της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής διασφαλίζει την ασφάλεια του ογκολογικού αποτελέσματος.
  • Υπογονιμότητα: πολύ χαμηλότερη πιθανότητα σχηματισμού συμφύσεων σε σύγκριση με ανοικτές επεμβάσεις και καλύτερη ανατομική αποκατάσταση των δομών που προκαλούν την υπογονιμότητα

Απαιτούνται, βέβαια, υψηλή εξειδίκευση και διεθνείς δεξιότητες σε χειρουργούς για να πραγματοποιούν ρομποτικές επεμβάσεις. Με την ρομποτική χειρουργική μπορεί να πραγματοποιηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικολογικών επεμβάσεων. Μαζί θα βρούμε την λύση που είναι η πιο κατάλληλη για εσάς. Η Κλινική μας με πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό μπορεί να σας προσφέρει την τεχνολογία αιχμής της ρομποτικής χειρουργικής σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άρτια εξοπλισμένα νοσοκομεία της Αθήνας.

 

Από το ένθετο Υγείας που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο

 

Προτεινόμενα για εσάς

Οστεοπόρωση: Από τα γερά θεμέλια… στα συντρίμμια

Leonidas Kallidonis

Γυναικεία γονιμότητα και λαπαροσκοπική: μικρές τομές, μεγάλες προσδοκίες

Leonidas Kallidonis

“Χειρουργική εμμηνόπαυση”. Όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης για γυναίκες μετά τα 50

Leonidas Kallidonis

Πόνος στην ερωτική επαφή και ακράτεια ούρων για το 25% των γυναικών

Leonidas Kallidonis

Υπογονιμότητα: Τα κυριότερα αίτια και η αντιμετώπισή της

Leonidas Kallidonis

Εμμηνόπαυση. Συμβουλές για να «αποχαιρετήσετε» ανώδυνα την εποχή της γονιμότητας

Leonidas Kallidonis

“Εξωσωματική σε φυσικό κύκλο” : Χωρίς φάρμακα, πιο συχνά και με χαμηλό κόστος

Leonidas Kallidonis

Το κλάμα του μωρού μπορεί να είναι «συναγερμός» για βουβωνοκήλη

Leonidas Kallidonis