ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΥΓΕΙΑ

Ρομποτική χειρουργική στην αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος  Εντέρου   

Newsroom eleftherostypos.gr

     Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον άντρα, μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα,  και στις γυναίκες μετά  του μαστού. Τα τελευταία χρόνια πλήττει άτομα κάτω των 40 ετών. Οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή του, είναι η διατροφή με λίπη και ζωικά λευκώματα, η κληρονομικότητα, η νόσος Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και η πολυποδίαση.

Γράφει ο Δρ. Διαμαντής Ε. Θωμάς, ειδικός στη Λαπαροσκοπική Ρομποτική Ογκολογική Χειρουργική, Διευθυντής Γενικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital.

Τα  βασικά συμπτώματα με τα οποία  εκδηλώνεται  ο καρκίνος του παχέος εντέρου  είναι :

  • Αναιμία- Άλγος στη δεξιά πλάγια κοιλία και 10% ψηλαφητή μάζα
  • Βλεννοαιματηρές κενώσεις- Απόφραξη
  • Αποβολή αίματος με τα κόπρανα – Τεινεσμός – Αίσθημα ατελούς αφοδεύσεως, ανάλογα με το σημείο του εντέρου που εμφανίζεται ο όγκος.

 

Διάγνωση και απεικονιστικές εξετάσεις

Η διάγνωση γίνεται με δακτυλική εξέταση, με ενδοσκόπηση  (κολονοσκόπηση), με αξονική τομογραφία (CT)  και με μαγνητική τομογραφία  (MRI), ενώ η εξέλιξη στις απεικονιστικές  τεχνικές είναι η VIRTUAL COLONOSCOPY όπου ανώδυνα ελέγχεται όλο το μήκος του παχέος εντέρου.

Η θεραπεία είναι η χειρουργική εκτομή ή αλλιώς κολεκτομή, του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου ή και ολόκληρου.

Αποφεύγοντας την παρά φύση έδρα

Όταν τώρα ο όγκος είναι πολύ χαμηλά στο ορθό ,προς τον πρωκτό, σε μεγάλο βαθμό είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε εκτομή του εντέρου μαζί με τον πρωκτό και την δημιουργία μόνιμης κολοστομίας, της λεγόμενης “παρά φύση έδρας” .

Η εξέλιξη όμως της χειρουργικής σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνολογία του  21ου αιώνα  δίνει την δυνατότητα στην χειρουργική του παχέος εντέρου να επέμβει με τον ελάχιστα δυνατό τρόπο  (minimal invasive surgery). Έτσι έχουμε τη Ρομποτική Κολεκτομή, όπου στην χειρουργική του παχέος εντέρου τα πλεονεκτήματα υπερέχουν κατά πολύ ,έναντι της ανοικτής χειρουργικής, για τον ασθενή .

Δύο νέες τεχνικές

Όσον αφορά την κολοστομία -«παρά φύση έδρα», που περιθωριοποιεί πολλούς ασθενείς οι οποίοι χειρουργούνται  για καρκίνο του ορθού, την ρομποτική χειρουργική έρχεται να βοηθήσει  η εξέλιξη της ιατρικής και της τεχνολογίας με δυο νέες τεχνικές:

  • Η TA.M.I.S (Διαπρωκτική Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική)
  • και η TaTME,( Τransanal Total Mesorectal Excision),

   TA.M.I.S.: Με τη μέθοδο αυτή αφαιρούνται μεγάλοι πολύποδες ορθού με δυσπλασία, κακοήθη νεοπλάσματα στο αρχικό στάδιο, όπως και καρκίνος του πρωκτού σε αρχικά στάδια, που πλήττει πλέον και άτομα κάτω των 40 ετών. Η TA.M.I.S  προσφέρει για τους ασθενείς πολλά πλεονεκτήματα έναντι του ανοικτού χειρουργείου, αλλά και οφέλη για τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσηλείας.

Η νέα χειρουργική τεχνική γίνεται διαμέσου του πρωκτού χωρίς τομές στην κοιλιακή χώρα. Με την χρήση λαπαροσκοπικών εργαλείων αφαιρείται ο  όγκος μαζί με το αντίστοιχο τμήμα του εντέρου και στη  συνέχεια  γίνεται  συρραφή του  ανοίγματος.

Η  TA.M.I.S. χρησιμοποιείται κυρίως για :

  • Μεγάλους πολύποδες  ορθού με δυσπλασία
  • Καρκίνο ορθού με καλή  ή  μέτρια  διαφοροποίηση
  • Όγκους μεγέθους μέχρι 4εκ και  μικρότερους του 40% της  περιμέτρου, χωρίς υποψία  λεμφαδένων  από την  μαγνητική
  • Απόσταση όγκου >4εκ και <20εκ από το δακτύλιο

Η  διάρκεια  νοσηλείας  είναι  συνήθως 24-48ωρες και ο  ασθενής  εξέρχεται με  απλές οδηγίες, αποφεύγοντας μεγάλα αιματηρά χειρουργεία και πολυήμερες νοσηλείες.

Σύμφωνα με τους χειρουργούς, η  TA.M.I.S  μαζί  με την διασφιγκτηριακή  εκτομή του ορθού (TaTME) αποτελεί  τη σύγχρονη θεραπεία στον καρκίνο του  ορθού χωρίς μόνιμη   παρά   φύση  έδρα  (κολοστομία).

   TaTME: η μέθοδος αυτή αποτελεί την εξέλιξη στην χειρουργική του καρκίνου του ορθού, με τα πιο σύγχρονα χειρουργικά μηχανήματα και εφαρμόζεται με διπλή προσπέλαση σε περιπτώσεις πολύ χαμηλών όγκων του ορθού πολύ κοντά στον πρωκτό.

Γίνεται αφαίρεση ολόκληρου του ορθού, του όγκου και των λεμφαδένων δια μέσου του πρωκτού και ταυτόχρονη ρομποτική κινητοποίηση του παχέος εντέρου για τη δημιουργία αναστόμωσης. Με την τεχνική αυτή αφαιρούνται λεμφαδένες και όγκοι που βρίσκονται πολύ κοντά στον δακτύλιο αποφεύγοντας την κολοστομία (παρά φύση έδρα).

Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του  καρκίνου όλων των σταδίων συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία και τα ποσοστά  θεραπείας είναι εφάμιλλα  της κλασικής  χειρουργικής.

Μικρές τομές, μικρή περίοδος νοσηλείας

Ασθενείς, οι οποίοι υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση του παχέος εντέρου, συχνά αντιμετωπίζουν  μεγάλη και δύσκολη περίοδο ανάρρωσης, γιατί οι κλασικές “ανοιχτές” επεμβάσεις είναι πολύ εκτεταμένες. Η ρομποτική κολεκτομή, η TAMIS και η TaTME επιτρέπουν στον χειρουργό να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές. Αναλόγως του είδους της επέμβασης, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σπίτι τους σε λίγες ημέρες και στις κανονικές τους δραστηριότητες πολύ πιο γρήγορα από ασθενείς, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε “ανοιχτή” επέμβαση- και το πιο σημαντικό, χωρίς «παρά φύση έδρα».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Το μέλλον της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης γράφεται με τεχνολογία αιχμής

Leonidas Kallidonis

Ένας στους 5 Έλληνες με πρόβλημα δυσκοιλιότητας

Leonidas Kallidonis

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υπηρεσία… της Κολονοσκόπησης

Leonidas Kallidonis

Διαγνωστική υστεροσκόπηση. Η πλέον αξιόπιστη εξέταση γονιμότητας

Leonidas Kallidonis

Πιο αποτελεσματικές οι νέες αντικαρκινικές θεραπείες

Leonidas Kallidonis

Πολύποδες του παχέος εντέρου. Γιατί επιβάλλεται η έγκαιρη διάγνωση

Leonidas Kallidonis

Δυσφωνία: Μια… θορυβώδης προειδοποίηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τον λάρυγγα

Leonidas Kallidonis

Η ρομποτική χειρουργική στη μάχη κατά της παχυσαρκίας

Leonidas Kallidonis

Θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου… στα μέτρα του DNA μας

Leonidas Kallidonis